Davina Vanwijnsberghe en Jeugdkoor Bosmolens maken zich al op voor ‘Alice in Wonderland’

Davina Vanwijnsberghe aan haar piano; eerst was ze zangeres bij het koor, nu geeft ze mee leiding. © foto Frank
Redactie KW

Jeugdkoor Bosmolens ging in 1994 van start en is sindsdien een blijver in de Izegemse muziekwereld. Davina Vanwijnsberghe was toen een stem in het koor, nu is ze pianiste bij de vereniging. Die maakt zich op voor een nieuw muzikaal project: de musical ‘Alice in Wonderland’. “Zo’n productie brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar”, zegt Davina.

Heel wat Izegemnaars zagen de jongens en meisjes van Jeugdkoor Bosmolens al eens aan het werk. De groep heeft dan ook al een rijkgevulde carrière. Ze luisteren niet enkel eucharistievieringen op, maar proberen ook af en toe ook een concert te brengen, zorgen nu en dan voor een muzikale noot op locatie en pakten door de jaren heen ook uit met musicals. In 2022 is het weer zover en de voorbereidingen daarvoor gaan binnenkort van start.

2022 moet voor het koor weer een hoogtepunt worden?

“We maken ons inderdaad op voor een nieuw, groots project. Na ‘Cats’ in 2010 en ‘Pinokkio’ in 2016, nemen we nu de musical ‘Alice in Wonderland’ onder handen. Het verhaal van Lewis Carroll kennen heel veel mensen, maar ook de musical van Studio 100 is vele mensen niet vreemd, denk ik. We baseren ons op die Studio 100-versie, maar we zullen die aanpassen aan onze groep.”

Het is belangrijk dat er zowel kinderen als jongeren kunnen deelnemen, maar het verhaal moet ook aanspreken

“Al onze leden staan te popelen om mee te doen en we gaan natuurlijk niemand ontgoochelen. Elk lid krijgt een rol. Veerle Cortvriendt is al jaren onze dirigent en wij nemen samen de muzikale leiding voor onze rekening. Tijdens de repetities en de uitvoeringen speel ik piano, maar dat is niet altijd zo geweest. 26 jaar geleden was ik zelf een zangeresje toen het Jeugdkoor onder leiding van Karel Boucherie van start ging. Het Jeugdkoor is dus echt een groot deel van mijn leven.”

Die rolverdeling wordt geen sinecure, want jullie groep is behoorlijk divers.

“We hebben momenteel 52 leden. Dat zijn kinderen en jongeren tussen 7 en 21 jaar. Je kan dat dus zeker divers noemen. We doen elke keer ons best om een musical te vinden waar we genoeg ruimte hebben om iedereen een rol te geven. We bekijken en beluisteren heel veel verschillende mogelijkheden.”

“Belangrijk is dat er zowel kinderen als jongeren kunnen deelnemen, maar het verhaal moet ook aanspreken. De liedjes moeten leuk zijn om te leren en te beluisteren, maar het geheel moet ook plezant zijn om naar te kijken. We willen een voorstelling brengen die iedereen aanspreekt, jong en oud. Gelukkig zijn er heel wat musicals, maar toch is het niet eenvoudig om te kiezen.”

Jullie brachten twaalf jaar geleden ‘Cats’ en in 2016 was er ‘Pinokkio’. Wachten jullie bewust telkens zes jaar om een andere musical te brengen?

“Bij een musical komt er echt heel veel kijken. We zorgen zelf voor het decor, de vorige keer maakten we alle kostuums zelf, de liedjes moeten aangeleerd worden, we moeten stukken toneel goed krijgen… Een hele boterham. We willen ‘Alice in Wonderland’ in het voorjaar van 2022 in De Leest brengen en dat betekent dat we normaal gesproken stilaan beginnen te repeteren voor die stukken. We brachten onze leden vorige week op de hoogte van de keuze van de musical en nu kunnen wij echt in gang schieten.”

Geweldig om tijdens die repetities naar elkaar toe te groeien

“We gaan, zoals gezegd, op zoek naar een geschikte rol voor iedereen, en we gaan ook bekijken hoe we alles praktisch rond kunnen krijgen. Gelukkig zijn we hiervoor niet alleen. We maken deel uit van een bestuur van acht, onder leiding van onze voorzitter Griet Maertens. Samen met hen zorgen we ervoor dat alles vorm krijgt. Daarnaast kunnen we altijd rekenen op de steun van heel veel ouders en sponsors. Zo kunnen we werkgroepen in het leven roepen en alles regelen.”

Je spreekt over repeteren, maar dat is nu even niet aan de orde?

“Corona heeft het ons de afgelopen maanden niet gemakkelijk gemaakt, maar met de kindjes die jonger dan twaalf zijn mogen we voorlopig wel nog repeteren. Dat doen we dan ook. Onze jongste leden zitten in het eerste leerjaar en zij maken pas kennis met het koor. Het is eigenlijk wel handig om die kleintjes even apart te hebben. Ze leren onze liedjes en de gang van zaken kennen, al is die natuurlijk wel anders door de coronamaatregelen.”

“We hopen dat we binnenkort opnieuw met de hele groep kunnen repeteren. We missen elkaar wel! Normaal repeteren wij in de kapel van de Heilige Familiekerk op de Bosmolens, maar door corona weken we uit naar de kerk. Zodra de maatregelen opnieuw versoepelen en we groen licht krijgen, gaan we er weer vol goesting met de hele groep tegenaan.”

Een musical vergt heel veel van jullie als team, maar ook van de leden. Betekent dat veel meer repeteren?

“Voorlopig gaan we na corona gewoon wekelijks opnieuw repeteren. Eens maart 2022 dichterbij komt, drijven we die repetities natuurlijk wel wat op. We repeteren dan ook meer in groepjes en met de solostemmen apart. De laatste maanden gaan we dan veel intensiever het hele stuk doorspelen en er een geheel van maken, om dan vlak voor het einde echt op het podium te repeteren met alles erop en eraan. Het is een bijzonder intense periode, maar ervaring leert ons dat die periode ons ook heel erg dicht bij elkaar brengt. Het is geweldig om met die groep naar elkaar toe te groeien en de vriendschappen veel hechter te zien worden. Ik kijk er al enorm naar uit!” (MVW)

Info: www.jeugdkoorbosmolens.be.

Privé

Davina Vanwijnsberghe (34) is een rasechte Bosmolenaar. Ze woont in de Meensesteenweg.

Opleiding en loopbaan

Davina volgde haar humaniora in het Sint-Jozefscollege in Izegem en trok dan naar de Arteveldehogeschool in Gent. Ze volgde er een bachelor muzikale opvoeding en wiskunde. Na jaren les geven in Brugge, startte ze vorig jaar in Izegem. Momenteel geeft ze wiskunde aan de derde- en de vierdejaars van het Prizma Campus Idp.

Vrije tijd

Davina gaat graag eens weg met vrienden. Daarnaast houdt ze van reizen en ook op restaurant gaan vindt ze heel leuk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.