Davidsfonds Roeselare herstart met causerie over middeleeuwse coronavariant

Op de foto het bestuur van Davidsfonds Roeselare met v.l.n.r. Katy Vanpeteghem, Johan Strobbe, Raoul Boucquey, Guislain Storme, Annie Maveau en Erik Huyghe. © Stefaan Beel
Redactie KW

Het Davidsfonds organiseert op dinsdag 15 september een lezing over hoe de zwarte dood in de veertiende eeuw de wereldbevolking decimeerde. “We doen dit in de Sint-Michielskerk want kerken zijn plots weer handig voor grotere groepen”, zegt Johan Strobbe.

De causerie van historicus Joren Vermeersch was al gepland in het voorjaar. Toen kon de lezing wegens de lockdown niet doorgaan. “Nu er weer iets mag, willen we graag ons jaarprogramma weer op gang trekken”, vertelt Johan Strobbe, voorzitter van de Roeselaarse DF-afdeling. Davidsfonds is populair in Roeselare. Het is een van de grootste afdelingen van Vlaanderen en heeft een ledenbestand van driehonderd Roeselaarse gezinnen.

“Ook in maart was de lezing van Vermeersch al heel actueel. Zijn boek met de titel 1349 verkocht als zoete broodjes en is ondertussen al aan de zevende druk toe. Dat heeft zeker met corona te maken maar toch ook zeker met de kwaliteit van het werk. Ik ken de auteur persoonlijk en daarom hadden we die activiteit gepland.”

“We kozen de Sint-Michielskerk als locatie omdat De Spil voorlopig geen boekingen voor verenigingen doet. ARhus is, laten we eerlijk zijn, niet meer betaalbaar voor verenigingen en scholen kunnen in deze coronaperiode tijdens de week niet door derden gebruikt worden. Andere zalen zijn dan weer te klein om de afstandsregels te respecteren en zo lag de keuze voor een kerk bijna voor de hand. Veel ruimte, hoge gewelven, ruim plaats voor tweehonderd mensen en centraal gelegen. De deken vond dit meteen een goed idee.”

Geen coronaprogramma

“Uiteraard zullen we ons nog aan de nodige regels moeten houden. Mondmasker en handen ontsmetten is verplicht. Wie vooraf inschrijft is zeker van een plaats.”

“Ondertussen is ook ons jaarprogramma klaar. Het is geen coronaprogramma geworden. We proberen zoveel mogelijk te organiseren zoals vorige jaren. Dus ook dit keer mikken we op een dertigtal activiteiten. We beseffen dat we misschien af en toe zullen moeten bijsturen of in het slechtste geval uitstellen maar niets doen vinden wij geen optie.”

“Verder dit jaar staat onder andere een lezing over de farmaceutische lobby, daguitstappen in eigen land, een DF-academie met Brigitte Raskin, een driedaagse naar Versailles in mei, filosofische lezingen, natuurwandelingen en een optreden van Bart Cafmeyer op het programma. Het volledige aanbod vind je op onze website.”

“Maar we herstarten dus met de zwarte dood. In 1349 werd Vlaanderen getroffen door een catastrofe die een derde van de Europese bevolking meenam in het graf. Joren Vermeersch zal het ondermeer hebben over de zware economische gevolgen die resulteerden in sociale conflicten en migratiegolven”, aldus nog Johan Strobbe. (Bart Crabbe)

Lezing 1349 in de Sint-Michielskerk op dinsdag 15 september om 20 uur. Toegangsprijs 9 euro voor DF-leden en 13 euro voor niet-leden (VT 6 euro). Inschrijven op ticavp@gmail.com. Meer info op www.davidsfondsroeselare.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.