Davidsfonds Rekkem zoekt na moeilijk jaar tweede adem

Van links naar rechts: bestuurslid Eric Vanthournout, voorzitter Stefaan Vermeulen, secretaris Jacques Dufourmont en bestuurslid Françine Dejonghe. Davidsfonds Rekkem ontwaart in deze harde tijden veel verbondenheid. (foto WO)©wilfried Ossieur
Van links naar rechts: bestuurslid Eric Vanthournout, voorzitter Stefaan Vermeulen, secretaris Jacques Dufourmont en bestuurslid Françine Dejonghe. Davidsfonds Rekkem ontwaart in deze harde tijden veel verbondenheid. (foto WO)©wilfried Ossieur
Redactie KW

Zoals een kerstbal, broos en breekbaar bengelend aan zijn boom: zo was en is het jaarprogramma van het Davidsfonds Rekkem verbonden met corona. Ondanks een gebrek aan perspectieven blijft het bestuur druk in de weer om zijn leden aan boord te houden. “De grootste moeilijkheid is om jonge krachten bij het bestuur te betrekken.”

De januarimaand is traditioneel een belangrijke maand voor het Davidsfonds Rekkem. Met de prijsuitreiking van de Junior Journalist-wedstrijd en de verenigingsquiz ‘De Slimste Ploeg van Rekkem’ vinden in de nieuwjaarsmaand twee topactiviteiten van de cultuurvereniging plaats.

Bijna dag op dag een jaar geleden waren dit de allerlaatste DF-activiteiten van een zorgeloos tijdperk. Corona was toen nog een exotische ziekte, die exclusief voorbehouden leek voor een Chinese stad aan de andere kant van de wereld.

103 leerlingen

“Ook dit jaar zitten we boordevol ideeën om iets moois te maken van de prijsuitreiking van de Junior Journalist-wedstrijd”, zegt secretaris Jacques Dufourmont. “103 leerlingen van de derde graad uit de drie Rekkemse basisscholen schreven een opstel rond het thema ‘Schatten’. Maar nu is niets mogelijk en dus hebben we de prijsuitreiking verplaatst naar maart of april. De verenigingsquiz zal pas voor volgend jaar zijn.”

“Af en toe vergaderen we digitaal en vragen we ons af wat we nog kunnen doen. Maar zoals het er nu naar uitziet, heb ik er zelfs geen goede hoop op dat we nog iets kunnen organiseren vóór juli, wanneer ons werkjaar ten einde loopt”, ziet voorzitter Stefaan Vermeulen de toekomst somber in.

“Als er niets meer mogelijk is, dan moeten we ons daarbij neerleggen. Gelukkig blijven onze leden niet met lege handen achter. In ruil voor hun lidgeld kunnen ze immers mooie boeken selecteren uit een ruim aanbod.”

Toch zijn de bestuursleden in 2020 niet bij de pakken blijven zitten. “Met onze deelname aan de lichtjeswandeling rond Het Kerstgebeuren bewijzen we dat we, net als onze leden, hunkeren naar sociale activiteit. We hebben op het wandelparcours een brievenbus gezet, gevuld met korte kerstverhalen. Het was een succes, met 180 blaadjes die eruit geplukt werden. Het initiatief deed ons echt deugd en het was goed om te zien dat de menselijke verbondenheid sterker is dan ooit.”

Nieuwjaarsbrief

Ook ontvingen alle Davidsfonds-leden in Rekkem een uitgebreide nieuwjaarsbrief, met een boodschap van hoop en een hartverwarmend kerstverhaal van Eddie Couvreur. “Een kleine attentie, waarop we heel wat lovende reacties gekregen hebben. Want onze leden hebben dit jaar nog niets gehad. En zo blijven we ook het contact met hen behouden”, aldus Stefaan.

Gelukkig is het ledenaantal van Davidsfonds Rekkem ondanks alle coronaperikelen op peil gebleven . “Ons inschrijfmoment ‘Vers Geperst’, waarop de leden ook de nieuwe collectie boeken van het Davidsfonds kunnen inkijken, is in september normaal gezien goed voor zeventig procent van alle inschrijvingen.”

“Door de afgelasting ervan hebben we ons extra moeten inspannen om onze leden aan boord te houden: eens aan de deur bellen, een mailtje sturen… Slechts enkelen hebben beslist om een jaartje over te slaan. Het helpt wel dat mensen in ruil voor hun lidgeld boeken kunnen kiezen.”

Krachten bundelen

“We vormen een hecht bestuursteam, dat goed samenwerkt en de taken verdeelt. Op die manier kunnen we veel realiseren. De grootste moeilijkheid is om jonge krachten bij het bestuur te betrekken. Het is een probleem waar ook andere verenigingen mee kampen.”

“Het verenigingsleven gaat er ook niet op vooruit, en dus is het nodig om de krachten te bundelen. De samenwerking tussen verschillende verenigingen is iets wat eigen is aan Rekkem. Kijk maar naar initiatieven als Het Kerstgebeuren, kerstconcert, de verenigingsquiz, ‘Fjèste ip de Plaetse’, … Ook met de Davidsfonds-afdelingen van Lauwe en Menen werken we steeds vaker samen.” (CB)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten