Davidsfonds Ledegem viert zilveren jubileum op de Batjes met wijnterras

Tijdens het weekend van 7 tot 9 juni worden de Batjesdagen georganiseerd in Ledegem. Een van de hoogepunten is het Davidsfonds-wijnterras, dat dit jaar aan de 25ste editie toe is. Franse wijnen staan dit jaar centraal.

Michael Vandeputte, Nico Delannoy, Filip Baert, Trees Peene, Pol Cokelaere, Rita Dessein en Lieven Vandermersch tellen af naar de start van het 25ste Wijnterras. (foto JS) © (foto JS)

Alles begon in de jaren 50 toen Daniël, de vader van huidig voorzitter Philip Baert, tijdens zijn legerdienst kennismaakte met een Duitse familie. De contacten bleven bestaan en later ontmoette het gezin ook de wijnbouwers Servaty-Muller.

“Dit bezoek viel zo in de smaak dat ik bij het Davidsfonds, waar ik toen al bestuurslid was, op zoek ging naar een mogelijke activiteit waarop we deze Duitse wijnboer konden uitnodigen”, zegt Philip Baert. Het was de tijd van de Cultuurbeurzen, een initiatief van de Ledegemse Cultuurraad van toenmalig voorzitter Jean Pierre Willems, een collega-bestuurslid bij DF-Ledegem.

“Er was op de eerste Cultuurbeurs geen plaats meer beschikbaar en we kregen het podium onder de kelder van De Kring als toevluchtsoord. Binnen het Davidsfonds was de link meteen gelegd: de kelder werd een wijnkelder waar de cultuurvereniging zijn Davidsfonds-activiteiten aan het brede publiek voorstelde, vergezeld van een lekker glaasje Moezelwijn.”

Het volgende jaar werd gezocht naar een nieuwe locatie. “Bestuursleden Rita Dessein en Jean Pierre Willems besloten om hun koer en garages met perfecte ligging in het centrum van Ledegem voor het Davidsfonds-Ledegem open te stellen tijdens het eerstvolgende Batjesweekend. Zo ontstond het idee om er tijdens de Batjes een Davidsfondsstand in te richten in samenwerking met Robert en Christine Servaty-Müller. Het eerste wijnterras, nu precies 25 jaar geleden, kreeg vorm.”

Dankzij familie Berghman

Na verloop van tijd kwamen er barsten in het terras, dat ook te klein bleek en te veel overlast bezorgde aan de bewoners. Daarom werd drie jaar geleden beslist om een andere locatie te zoeken voor het terras. De tijden waren veranderd, de Duitse wijn was niet meer hip en er kwamen nieuwe voorstellen op tafel. Zo besloot de cultuurvereniging te verhuizen. “Er werden contacten gelegd met verschillende eigenaren van mogelijke nieuwe locaties en heel voorzichtig werd gehoopt op een jawoord van de naar Brussel uitgeweken Ledegemse familie Berghman voor een bijna utopisch gewaande toplocatie voor een nieuw wijnterras: het Peereboomshuis in de Menenstraat. Na flink wat overleg bleek de familie Berghman veel meer aan Ledegem gehecht te zijn dan velen vermoedden. Na vele vergaderingen was de familie bereid om hun Peereboomshuis alvast één keer open te stellen voor het Davidsfonds. Er werden goede afspraken gemaakt en op 11 en 12 juni 2016 kwam het eerste wijnterras er.”

Voor het eerst ook Rosé

Er werden in die jaren wijnen geschonken uit Italië, Spanje en Zuid-Amerika. Meer dan 600 bezoekers wisten dit te appreciëren. “Een sterke ploeg van 18 bestuursleden, bijgestaan door heel wat partners en door enkele vrijwillige leden zullen op 8 en 9 juni de Peereboomshuis-poorten openen voor de jubileumeditie van het wijnterras.”

Na flink wat overleg bleek de familie Berghman veel meer aan Ledegem gehecht te zijn dan velen vermoedden

Dit jaar mogen de bezoekers zich verwachten aan wijnen uit Zuid-Frankrijk, een echt Frans pintje, een niet-alcoholisch drankje en, voor het eerst, een roséwijn. Er zijn ook Franse hapjes. Ter gelegenheid van de jubileumeditie zorgt het Davidsfonds-bestuur ook voor een Frans apéro-moment op zondagvoormiddag.

Praktisch

Het Davidsfonds-Wijnterras in het Peereboomshuis aan de Menenstraat 18 zal geopend zijn op zaterdag 8 juni van 16 tot 23 uur en op zondag 9 juni van 10 tot 13 uur en van 14 tot 22 uur. Meer informatie via Michael Vandeputte op 056 50 41 01 of via info@davidsfonds-ledegem.be. (LDE)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.