David wint de Zomerquiz van KW

David Vanholsbeeck kroonde zich tot winnaar van de KW Zomerquiz. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

David Vanholsbeeck (40) uit Assebroek kwam vorige week vrijdag als eindwinnaar van de Zomerquiz uit de bus. Op onze redactie kaapte hij de eerste plaats én een waardebon van 700 euro bij Famiflora weg. “Filmrondes zijn helemaal mijn ding tijdens het quizzen”, aldus de gelukkige winnaar.

David Vanholsbeeck, van Vlaams-Brabant afkomstig maar hij volgde de liefde naar het Brugse, werkt in het dagelijks leven als stafmedewerker voor de VVSG, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Zijn juridische opleiding komt van pas bij de adviesverlening, de vorming en het behartigen van de belangen. In zijn vrije tijd staat dan weer quizzen centraal. “Een hobby die stamt uit mijn studententijd”, licht David toe. “Met enkele kameraden vormden we een ploegje en ik bleef het doen.” Ondertussen maakt hij deel uit van een team dat door het leven gaat onder de naam Vier zonder Stuurman. “Elke week doen we wel mee aan een quiz, al is dat nu toch al even geleden. In de coronaperiode deden we dan wel mee aan online quizzen, maar dat is toch niet hetzelfde.”

David mag je gerust een doorwinterde quizzer noemen. Zelfs op Vlaams niveau scheert hun ploeg regelmatig hoge toppen. “Als het over spelletjes gaat, ben ik geen goede verliezer overigens. Maar bij het quizzen valt dat mee. Er is een grote morele code, waarbij we niet kwaad zijn op elkaar als het niet goed is geweest. Mijn specialiteit? Films. Ik ben een grote filmliefhebber en -kenner. De afgelopen maanden, toen veel quizzen wegvielen, keek ik op die avonden veel films, kwestie van mijn achterstand wat in te halen. Maar ik weet ook wel iets over sport, tv, politiek en muziek. Alleen geschiedenis en aardrijkskunde zijn niet meteen aan mij besteed.” Opvallend: David dook vaak op in het klassement van de Zomerquiz, maar werd nooit weekwinnaar. “Je moest ook snel zijn en veel vragen waren vaak West-Vlaams getint of redelijk triviaal, waardoor er soms wat gokwerk kwam bij kijken.” Op de finale, op de redactie van De Krant van West-Vlaanderen vorige week vrijdag, lukte het wel vlotjes. “Een aantal quizvragen komen vaak terug op andere quizzen en over het algemeen lag de quiz me heel goed. Al voelde het wel vreemd om alleen te spelen. Door in groep te spelen, kan je wat op elkaar terugvallen. Nu stond ik er alleen voor.”

David kaapte de eerste plaats weg en kreeg ook een waardebon van 700 euro van Famiflora. “Het grappige is dat onze tuin net aangelegd is, maar mijn vriendin heeft nog enkele tuinmeubelen in gedachten. De bon zal dus zeker goed besteed worden!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.