David Vander Maelen (48) stapt 780 kilometer naar Compostella voor het goede doel

David laat zijn vrouw Mercedes (45) en zijn kinderen Moani (6), Natano (7), Mauro (15) en Noëmi (17) achter om 780 kilometer te stappen in 40 dagen.© JRO
David laat zijn vrouw Mercedes (45) en zijn kinderen Moani (6), Natano (7), Mauro (15) en Noëmi (17) achter om 780 kilometer te stappen in 40 dagen.© JRO
Redactie KW

“Eindelijk maak ik mijn droom waar.” David vertrekt vandaag vanaf de voet van de Pyreneeën te voet naar Santiago de Compostella, een tocht van 780 kilometer. Meer dan een maand laat hij zijn vrouw en vier kinderen achter. De opbrengst gaat naar drie goede doelen.

Met zijn eigen organisatie Hiking 4 Children zamelt David financiële middelen in voor erkende organisaties die zich engageren voor het welzijn van kinderen, door wandeltochten te organiseren. “Op jonge leeftijd besliste ik om in plaats van mij te settelen, de wijde wereld in te trekken als straatartiest”, vertelt David. “De liefde bracht me uiteindelijk een dak boven mijn hoofd, vast werk en ook mijn kinderwens werd ingevuld.”

David werkte bij het Oostendse Event Management Organisation (EMO), een bedrijf in de evenementensector. “Toen de eerste lockdown inging werd ik acht maanden op economische werkloosheid geplaatst, daarna werd ik ontslagen”, vervolgt David. “Het vertrouwde dak op mijn hoofd benam me opeens het zicht op de open sterrenhemel en ik kwam in een neerwaartse spiraal terecht. Er was maar een uitweg: mijn rugzak optillen en de deur achter mij dichttrekken.”

In de schoenen van vluchtelingen

25 jaar lang koesterde David de droom om de eeuwenoude pelgrimstocht naar Santiago de Compostella te ondernemen. Maandag vertrok hij naar Saint-Jean-Pied-De-Port – aan de voet van de Pyreneeën – waar hij voor het laatst in een normaal bed heeft kunnen slapen. “Ik laat bewust mijn gezin, bezittingen en mijn veilige thuishaven achter”, klinkt het. “Ik wil me veertig dagen lang eens in de schoenen van de vluchtelingen plaatsen, maar vooral van de kinderen die lange tochten moeten ondergaan op zoek naar een veilige thuishaven.”

Via de Pyreneeën steekt David de grens over met Spanje, gewapend met alleen maar een slaapzak. “De bedoeling is dat ik zoveel mogelijk in openlucht slaap. Vluchtelingen hebben ook maandenlang geen dak boven hun hoofd op pad naar een hopelijk betere toekomst”, aldus David.

De opbrengst van David’s pelgrimstocht gaat naar drie goede doelen: vzw De Katrol Oostende, vzw Arcade en het Tibetaanse Cultureel Centrum. Momenteel staat de teller op 21.674 euro, maar David hoopt nog veel meer in te zamelen. “De drie vooropgestelde organisaties zetten allen in op kinderen en daar draait Hiking 4 Children net om. Hoeveel we graag willen inzamelen? Een vast bedrag heb ik er niet opgeplakt, maar uiteraard zouden we graag wat meer inzamelen. Die mensen leveren prachtig werk”, besluit David.

(JRO)

Wie David wil steunen in zijn tocht kan dat door storting vanaf 5 euro op het rekeningnummer BE86 0003 6343 4950 met referentie Hiking 4 Children. De cheques worden op 2 juli aan de organisaties overhandigd . Wie David wil volgen kan dat op www.hiking4children.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier