David Lannoo uit Pittem kweekt elk jaar 100 voetbalvelden aan graszoden

Wouter Vander Stricht

Hallelujah. Het heeft vorige week goed geregend. En daar zat ook David Lannoo op te wachten. Jaarlijks kweekt hij 100 voetbalvelden aan graszoden en die grassprietjes smachten naar wat water. Al vertrouwt de Pittemnaar ons ook wat tips voor ons eigen gazon toe. “Bij een langere droge periode is het beter één keer per week goed te beregenen, dan om de twee dagen beperkt. Je moet het gras trainen in het leren zoeken naar water.”

David Lannoo is al 20 jaar bezig met het kweken van graszoden. “In 1999 hebben we voor het eerst ingezaaid. We zijn ook voorzichtig begonnen met drie hectaren. Ik was al actief in de tuinaanleg en hier op de ouderlijke hoeve van mijn echtgenote Laurence De Marez hadden we de ruimte om dit te doen. We wilden de activiteit op het bedrijf heroriënteren. Mijn vrouw was niet gewonnen voor de witloofteelt, dus werden het graszoden. In die periode waren er slechts twee collega’s in West-Vlaanderen, dat is ondertussen toegenomen.”

” Hier wordt ook wat ingevoerd vanuit Nederland, maar vanuit Vlaanderen leveren wij bijvoorbeeld ook naar Frankrijk. Zelf zijn we vooral actief voor klanten in West- en Oost-Vlaanderen. Onze afnemers zijn hoofdzakelijk de tuinaanleggers. Op ons bedrijf verwerken we ook groenafval tot compost. Ons eigen maaisel wordt samen met het ons aangeleverde tuinafval verwerkt tot compost dat op de grasvelden dient als ecologische bemesting.”

Oogsten na een jaar

Op de hoeve De Blekerij in de Hoogrokersstraat in Pittem, waar ook een feestzaal er ondertussen ‘werkloos’ bijstaat, wordt er letterlijk dag en nacht gewerkt. Er wordt gekweekt op 80 hectaren, zowat 100 voetbalvelden. Het beregenen van de graszoden gebeurt best ‘s nachts. Dat heeft vooral met de wind te maken. Maar er gaat natuurlijk een heel proces vooraf tot de levering van de graszoden. “De grond moet telkens opnieuw geëgaliseerd worden. Er zijn twee periodes van inzaaien. De eerste in april en mei, de tweede in augustus en september. Oogsten kan na minimum een jaar. Wij werken ook zonder een ‘netting’ in de graszoden, wat bepaalde collega’s wel doen. Zonder dat net blijft het een stuk ecologischer, maar het duurt wel twee maanden langer vooraleer je kunt oogsten.”

“Nederlanders de beste gras- zoden? Ze denken ook dat ze het beste bier hebben…”

Opvallend is ook het aantal maaibeurten. “Je eigen gazon maai je zowat een 20-tal keren per jaar, wij maaien jaarlijks 80 keer. Het gras wordt echt gemillimetreerd. Dat gebeurt om de beworteling te prikkelen. We gebruiken daarvoor professionele kooimaaiers, omdat die nog altijd de mooiste snit geven. Maar nu het lange tijd droog was, hebben we bewust niet gemaaid en het gras langer laten worden. Mei en juni zijn normaal de belangrijkste maanden, want die tellen dubbel voor de groei. Als het niet regent, laat je je gras beter met rust, daarom zijn die maairobotjes die voortdurend over je gazon rondtuffen niet de beste oplossing.”

Om te beregenen kunnen David en Laurence, die ook nog met drie fulltime krachten werken, ook voor een deeltje een beroep doen op het waterleidingnetwerk van Ardo, dat gebruikt water richting de landbouwers stuurt. “Maar waarom ook geen waterbuffering voorzien in de Kleiputten hier wat verderop in Egem? Onze streek is de moestuin van Europa. Heel wat bedrijven zorgen ook voor veel jobs. Met wat gezond boerenverstand moeten we toch tot een oplossing kunnen komen.”

Bestand tegen feestjes

De regenval van vorige week werd voorafgegaan door zowat twee maanden droogte. “We hebben hier nog het voordeel met zandleemgrond te werken, het water spoelt niet meteen weg als het regent of wij zelf water moeten geven. We hebben hier zelf heel wat water gebufferd, maar onze voorraad is natuurlijk niet eindeloos. We kunnen zelf beregenen, maar dat kost geld natuurlijk. Het best van al komt het water nog gewoon uit de lucht. Op jaarbasis valt er hier bij ons 700 tot 800 liter water per vierkante meter. De laatste jaren moeten we 50 tot 100 liter bij geven om de droogteperiodes op te vangen. We hebben altijd al periodes van droogte gekend, maar het opvallende is dat het nu drie jaar op rij is. Een droge lente en zomer is vooral nefast naar de productie van volgend jaar toe. Nu zijn we eigenlijk onze stock voor volgend jaar aan het opbouwen. In Nederland zie je bijvoorbeeld dat veel van de grote spelers daar gewoon tijdelijk de deuren sluiten.”

Dat de Nederlanders de beste graszoden kweken, bestempelt David als een fabeltje. “Er wordt ook daar een recreatiegazon gekweekt en iedereen zaait ongeveer hetzelfde, een mix van vijf graszaden waardoor je een gazon krijgt dat tegen een verjaardagsfeestje bestand is. De Nederlanders gaan er misschien prat op dat hun gras beter zou zijn, maar dat denken ze ook van hun bier.”

Vacuüm koeling

Nadat de graszoden geoogst zijn, worden ze best zo snel mogelijk geplaatst. Sinds 2018 beschikt David Lannoo ook over vacuüm koeling. “Daarbij worden de geoogste graszoden naar een temperatuur van drie graden gebracht. Dat heeft verschillende voordelen. Het blijft langer houdbaar, de broei (warmte) die ontstaat bij gestockeerde graszoden komt veel trager op gang en naar de klant toe is het ook flexibeler leverbaar of afhaalbaar. Eens de graszoden opengerold en besproeid zijn, gaat het gras onmiddellijk weer groeien op de nieuwe ondergrond. Ervaring leert ons dat het ook sneller gaan inwortelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier