David Gilmour – Live at Pompeii

© Columbia Records
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

1971: Pink Floyd speelt als eerste rockband in het wereldberoemde amfitheater in Pompeii, aan de voet van de Vesuvius, die in het jaar ’79 de Romeinse stad Pompeii in as legde na de vulkaanuitbarsting. Ze staan ook aan de voet van hun grote doorbraak. Dit gebeurde toen zonder publiek, voor een concertfilm in documentaire stijl.

Tijdens zijn wereldtour Rattle That Lock, 46 jaar later, keerde David Gilmour terug. Deze historische arena werd vroeger toegejuicht voor de gevechten met gladiators, het spektakel van de Romeinse tijd. Nu jubelen 2.600 uitzinnige fans voor een show met lasers, rook en speciale effecten luidkeels. Wat een prachtig decor voor een historische show, met de Vesuvius die onheilspellend toekijkt.

Pink Floyd stond toen net voor de release van hun album Dark Side Of The Moon. Ze moesten dus nog hun beste nummers uitbrengen. Slechts één nummer One Of ThoseDays dat toen gespeeld werd, staat nu ook op de setlist. De twee shows die werden gespeeld dateren al van 2016, maar pas nu wordt de cd uitgebracht. Eerder kwam ook al de live-dvd Bluera uit. Op 13 september kon je ook in Kinepolis deze show zien. Het was waarschijnlijk de laatste keer dat je in opperste omstandigheden deze legende aan het werk kan zien.

David Gilmour eert de overleden Pink Floyd-toetsenman Rick Wright met zijn nummer The Great Gig In The Sky door daarop volgend het door Gilmour zelf geschreven nummer voor Wright A Boat Lies Waiting te brengen. Daarna speelt hij Wish You Were Here, origineel geschreven voor mede-oprichter van Pink Floyd Syd Barret, maar dus duidelijk ook een eerbetoon aan Rick Wright. Gilmour bespeelt meerdere instrumenten, maar is vooral bekend voor zijn snijdende gitaarsolo’s.

In deze show speelt hij zijn eigen nummers, maar ook de vele Pink Floyd-klassiekers zoals Money en Comfortably Numb (op verschillende lijsten één van de beste gitaarssolo’s allertijden). Het is genieten van deze muziek. Het is het herbeleven van de schitterende songs die deze legende schonk in een adembenemend decor die voor extra sfeer zorgt. Dit is een cd waar je ten volle van geniet. (PADI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.