David Galle: “We moeten even weer stilstaan om verder te gaan”

David Galle: "Wat mij opvalt, is dat mensen opeens weer veel milder zijn voor elkaar." © Davy Coghe
Bert Vanden Berghe

“We zijn niet meer zo hard voor elkaar”, merk ik. David Galle, die straks twintig jaar op de planken staat, ziet ook positieve zaken in deze coronacrisis. De Bruggeling heeft momenteel zijn handen vol en verveelt zich naar eigen zeggen allerminst. Zo is hij volop bezig aan een nieuwe zaalshow, naar aanleiding van zijn veertigste verjaardag. Daarin staat zelfreflectie centraal. “Veel mensen kunnen dat nu gebruiken in deze periode.”

“Ik denk dat ik deze coronacrisis ergens nodig had. Al heel lang wil ik eens een periode van rust inplannen, maar het komt er maar niet van. Er zitten steeds optredens tussen. Maar de afgelopen weken heb ik eindelijk wat kunnen bijslapen en momenteel ligt mijn tuin er heel proper bij. Boordjes afstekken, zaaien… zelfs mijn kamerplanten hebben eindelijk wat aandacht gekregen. Maar begrijp me niet verkeerd: wat er nu gebeurt, is wel heftig.”

Wat me meteen bij de eerste vraag brengt: mogen we lachen met het coronavirus?

“Met de situatie wel, maar niet met de mensen of slachtoffers. Ik denk dat we als komieken de clowns moeten zijn, die de mensen weer aan het lachen moeten brengen, of er op zijn minst een soort positieve twist zien aan te geven. Hitler was ook erg, maar dat wil niet zeggen dat je geen Hitler-grappen mag maken.”

Hoe beleef je dit thuis? En professioneel?

“De kinderen spelen opnieuw met hun oud speelgoed. Dat komt omdat veel winkels waar ze brol verkopen, dicht zijn. Wel zot om te zien. Ze hebben zelfs de Quick gesloten. (lacht) De kinderen kunnen zich bezighouden – we gaan ook veel wandelen – en ik heb het geluk dat mijn vrouw les geeft in het dagelijks leven. Ik was al niet goed op school, mocht ik nu thuis moeten lesgeven… Het enige wat ik heel vreemd aan die gastjes vind, is dat ze spelletjes spelen, om daarna op YouTube te kijken hoe anderen spelen. Daar versta ik niks van.” (lacht)

Ik probeer mij te focussen op het positieve. Ik zie hoe veel mensen weer stilstaan en ik merk ook hoe we weer meer praten met elkaar, zoals met de buren. En dat videochatten, ik denk dat dat ook wel zal blijven plakken. Eigenlijk is dit een lightversie van een oorlogssituatie. Wat mij ook opvalt, is dat mensen opeens weer veel milder zijn voor elkaar. In de periode daarvoor konden we heel hard zijn voor elkaar, zoals uit extreem-rechtse hoek. Opeens is het niet meer de schuld van de islam, maar van die paar idioten die zijn gaan skiën in Italië. En die zot die een vleermuis opat, natuurlijk.”

“Door de crisis heb ik wat slaap kunnen inhalen en m’n tuin ligt er opnieuw proper bij”

“Professioneel zijn er een handvol optredens en twee shows van David Galle komt die niet konden doorgaan. Deze in Aalst werd afgelast, de show in Wevelgem werd verplaatst naar juni. Ik ben wel benieuwd of mensen in de zomer ook naar comedy of theater gaan kijken. Ik denk wel dat er een zekere behoefte zal zijn. Dat er een soort bevrijding gaat komen, en dat er hopelijk wat positieve energie op ons afkomt. Ik zie trouwens wel veel artiesten die anders nooit iets posten op hun sociale media, nu kleine optredens geven, omdat ze ergens die bevestiging missen. Ik kan daar wel inkomen, want ik mis dat podium ook. Anderzijds is het ook eens aangenaam om thuis te zijn. Ik werk veel, zeker ‘s avonds en in de weekends. Al had ik het fijner gevonden om nu af en toe iets te kunnen gaan eten.” (grijnst)

Denk je dat comedians nu hun humor of shows zullen bijschaven?

“Goh, voor mij persoonlijk zal er op dat vlak niks veranderen. De mensen worden al genoeg om de oren geslagen met de actualiteit. Mijn shows draaien daar ook niet rond. Maar ik vind het wel heel interessant om te zien hoe we op diepmenselijk vlak omgaan met deze crisis. We staan allemaal even stil, om daarna weer verder te kunnen gaan. Dat is niet noodzakelijk slecht.”

Dat stilstaan bij wat je hebt, is toevallig ook de insteek van je nieuwste zaalshow ’20/40′.

“Eind dit jaar word ik veertig, en ik sta al zo’n twintig jaar op de planken. Er wordt altijd gezegd dat die jaren als twintiger en dertiger de beste zijn, maar ik heb eigenlijk het gevoel dat ik in die tijd geen kloten heb gedaan. Terwijl ik eigenlijk wél vijf shows heb gemaakt. In 20/40 blik ik daar op terug, op wat ik toen dacht, maar met de gedachtegang van een veertiger. Veel mensen zeggen wel eens dat ze willen terugkeren met wat ze nu weten. Wel, in de nieuwe show doe ik dat.”

Dat klinkt als een serieuze midlifecrisis.

“Dat waren de vorige twee eigenlijk ook al. Ik ben een laatbloeier, hé. (lacht) Het is een soort volwassen worden. Je wordt ook slimmer, je leert steeds meer bij. En je weet ook steeds meer wat je niét kan. Maar het is de kunst om de focus te leggen op wat je wél kan. Of ik spijt heb van bepaalde zaken? Tuurlijk, maar ik heb liever spijt omdat ik iets gedaan heb, dan spijt omdat ik het niét gedaan heb. Ik heb jarenlang een bureaujob gedaan en dat was echt niets voor mij. Maar het heeft er misschien ook gezorgd dat ik sta waar ik vandaag sta.”

In een verzorgde tuin.

“Echt, ik heb zelfs mijn lavendel netjes bijgeknipt. Heel proper allemaal!”


David Galle

David Galle (39) woont met zijn vrouw en twee kinderen Sem (10) en Nora (8) in Brugge. In 2001 zette hij zijn eerste stappen in de comedy. Een paar jaar later maakte hij zijn debuut op televisie en won hij ook de Comedy Casino Cup. In 2010 ging zijn eerste avondvullende show D in première. Hij toerde tot voor kort met David Galle komt. Dit najaar pakt hij uit met zijn nieuwe show 20/40.

David was al in tal van panelshows te zien. In 2015 maakte hij zijn debuut als acteur in Bevergem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.