Dave De Jonghe gaat als vrijwilliger aan de slag op covidafdeling AZ Damiaan

Het aantal ziekenhuisopnames in ons land blijft stijgen. Het AZ Damiaan lanceerde onlangs een oproep naar buddy’s ter ondersteuning van het zorgpersoneel op de covidafdeling. Dave De Jonghe (34) is een van hen die die taak zal vervullen. “Dit is toch wel de belangrijkste taak die ik als vrijwilliger zal moeten vervullen”, klinkt het.

Dave De Jonghe is een actieve vrijwilliger en gaat nu ook bij AZ Damiaan aan de slag. © Jeffrey Roos

Dave is niet zomaar een vrijwilliger, hij is de vrijwilliger der vrijwilligers. Naast zijn job bij de dienst Openbaar Domein van Stad Oostende zet hij zich maar al te graag in voor een ander. In 2009 begon het voor Dave als vrijwilliger bij de Paulusfeesten. “Via via ben ik daar terecht gekomen. Je zet je in, maar toch word je meegesleept in het feestgedruis. Dat leek wel iets voor mij”, lacht Dave.

Daar bleef het echter niet bij. Dave zette zich ook twee jaar in voor daklozen. “Ik bracht ze uit mezelf al eens een koffie of een koffiekoek, maar ik wou meer doen. Daarom zocht ik een organisatie en zo kwam ik terecht bij Imagine. Ik stond er in om de daklozen tijdens het eten te begeleiden en om ze een slaapplaats toe te wijzen. Ook bij de ontmoetingscentra ben ik actief. Tijdens recepties of feesten ben ik er om te helpen. En ik was ook ooit bij een politieke partij actief achter de schermen”, duidt Dave.

Steentje bijdragen

De meest nobele taak, zeker in deze tijden, komt er maandag aan. Dan gaat hij aan de slag in het AZ Damiaan als buddy. Als vrijwilliger zal hij ondersteuning bieden aan verpleegkundigen en artsen tijdens zorgmomenten, patiënten begeleiden tijdens het transport, de familie begeleiden tijdens bezoekmomenten en de patiënten in isolatie steunen. Dat kan met videogesprekken met het thuisfront, de krant lezen of gewoon een praatje maken. “Ik ga er van 16 tot 20 uur aan de slag, na mijn voltijdse job. In maart wou ik mij al inzetten. Ik had me bij het stadsbestuur opgegeven om te helpen indien we taferelen zoals in Italië zouden meemaken. Gelukkig bleek dat dan niet nodig te zijn. De unieke kans om mijn steentje bij te dragen aan de zorg laat ik nu niet liggen. Ze kunnen elke aangereikte hand gebruiken. Al negen maanden strijdt men in de ziekenhuizen om het virus klein te krijgen. Of ik mezelf als een held zie? Neen, de mensen in de vuurlinie, dat zijn hier de grote helden”, besluit Dave.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.