Darren Steur wil doorbreken als rapper Kwasi Flacko

Darren Steur (25), alias rapper Kwasi Flacko: hij wil doorbreken met zijn ‘trap’, een subgenre van hiphop. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Stilzitten om muziek te maken? Dat lukt nog net. Maar voor de rest is Torhoutenaar Darren Steur (25) één gigantische brok dynamiet, die zich fysiek constant in kronkels wringt. Als hiphopliefhebber en met Kwasi Flacko als artiestennaam rapt hij experimentele eigen nummers, waarmee hij zopas geselecteerd werd voor de wedstrijd ‘Sound Track’ in zaal 4AD in Diksmuide.

‘Sound Track’, een contest die podium geeft aan talentrijke muzikanten met torenhoge ambities, is aan zijn tweede editie toe. Uit zowat 900 vi.be-inzendingen werden er 136 bands, MC’s, singer-songwriters en producers geselecteerd om zich tijdens 23 avonden in Vlaanderen en Brussel live aan het publiek te presenteren. Dat Darren erbij is, doet hem enorm plezier. “Nu al vijf jaar ben ik intensief met mijn muziek bezig en ik hoop er eindelijk mee door te breken”, zegt hij. “Al besef ik dat zoiets met mijn genre niet vanzelfsprekend is in België. In de Verenigde Staten daarentegen is er veel meer waardering voor.”

Eerste EP met maximum acht nummers is op komst

Het optreden van Darren in de 4AD heeft op zaterdagavond 16 oktober plaats. Hij maakt zogenoemde ‘trap’, een subgenre van hiphopmuziek. Zijn sound met een industrieel, donker kantje werd in de eigen regio nooit eerder gebracht. Darren zingt zijn nummers zelf in, maar voor het opnemen van de muziek, met onder meer synthesizers, laat hij zich via internetcontacten bijstaan door specialisten van over de hele wereld: van Duitsland tot Colombia. Momenteel is hij een eerste EP aan het voorbereiden met maximum acht nummers.

Ik maak mijn nummers het liefst ’s nachts. Dan komt de inspiratie vlot

Darren woont sinds kort met zijn familie in een bescheiden pand op de plaats waar de Burg in de Bruggestraat overgaat, net naast het Egyptische restaurant Caïro. Hij heeft een tijdlang bij KM Torhout gevoetbald, maar doet dat nu bij KFC Meulebeke in eerste provinciale. Blessures spelen hem echter parten en dus is hij momenteel op de eerste plaats met zijn muziek bezig. “Ik maak mijn nummers het liefst ‘s nachts”, zegt hij. “Dan komt de inspiratie vlot. Ik heb weinig slaap nodig. Zelfs als ik tot diep in de nacht muziek heb geschreven, ben ik ‘s morgens tijdig uit mijn bed.”

De moeder van Darren komt uit het Afrikaanse land Ghana, wat mag blijken uit het eerste deel van de artiestennaam van de Torhoutse rapper. “Kwasi betekent In de Ghanese taal zondagsgeboren kind“, legt hij uit. “Het tweede deel is dan weer afgeleid van het Spaanse flaco, wat zoveel betekent als magere kerel: skinny.

“Vanuit Amerika krijg ik heel wat positieve feedback. Lovende reacties op mijn nummers. Maar in eigen land is er helaas erg weinig animo voor dit muziekgenre. Dat is écht bizar. Zelfs een Amerikaanse producer die heeft samengewerkt met grote rappers zoals Kanye West en ASAP Rocky heeft me laten weten hoe fucking good hij mijn sound wel vindt. Dat doet me als kleine Belg enorm plezier, maar ik zou het liefst willen dat ik de jeugd uit ons eigen Vlaanderen met mijn muziek kan bereiken. Daarvoor blijf ik knokken met een wilskracht die bergen verzet.”

In de toekomst out of the box blijven denken

De muziek zit Darren al van jongs af in het lijf. Toen hij in het eerste leerjaar van de basisschool zat, droomde hij ervan om aan Eurosong te kunnen deelnemen. “Daarin zou ik met mijn huidige muziekgenre geen kans maken”, lacht hij. “De selectie voor ‘Sound Track’ doet deugd. Ik beschouw het als een eerste erkenning in eigen land. Ik hoop als MC verder progressie te kunnen maken. Sowieso wil ik ook in de toekomst out of the box blijven denken om muziek te creëren. Voor mij in geen geval mainstream, want daar heb ik totaal geen boodschap aan. Ik wil mijn muziek lekker ruw houden, niet netjes opgeblonken.”

“Of ik nerveus ben om in de 4AD op te treden? Absoluut niet! Ik kijk er enorm naar uit om op het podium te staan. Dit is een unieke kans om te bewijzen wat ik kan. Ik zal er alles geven. Yes, álles!”

Selectie ‘Sound Track’ in 4AD Diksmuide op zaterdag 16 oktober vanaf 18.30 uur, acht optredens, volgorde pas de avond zelf bekend, toegang gratis, info Sound Track 4AD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier