Dappere buurman redt man met handicap door brand zelf te lijf te gaan

Gunther Vanaudenaerde van broodjeszaak De Pauze aarzelde geen moment. © JVMA
Redactie KW

Zaterdagmiddag even voor 12.00 uur is er brand uitgebroken in een woonhuis langs de Moerkerksesteenweg in Sint-kruis bij Brugge. De bewoner stond op straat samen met een buur te praten toen ze plots rook zagen opstijgen uit de woning.

De overbuurman Gunther Vanaudenaerde van broodjeszaak De Pauze aarzelde niet en ging met een poederblusser de woning binnen, omdat hij wist dat de zoon des huizes, die een handicap heeft, nog achteraan de woning zat. Hij kon de brand grotendeels blussen maar de poederblusser raakte leeg voor het vuur volledig geblust was en flakkerde weer op. “Ik zag heel wat rook komen uit het veluxraam op het dak en toen ik dichter kwam merkte ik dat een zijwand in de woonkamer in brand stond”, vertelt Gunther. “Mijn zus had toen al naar de brandweer gebeld. Ik heb vlug ons brandblasapparaat meegenomen en heb de eerste vlammen kunnen blussen. Daarna heb ik ook nog het blusapparaat uit mijn auto genomen en leeg gespoten op het vuur. Doordat de deur en ramen open stonden en er zuurstof binnen kwam laaiden de vlammen opnieuw op maar gelukkig was de brandweer toen aangekomen om het over te nemen.”

De ondertussen aangekomen brandweer kon de brand snel blussen en erger voorkomen. De schade in de woning is aanzienlijk, maar uiteindelijk kwam iedereen er met de schrik vanaf.

De brandweer had de situatie snel onder controle.
De brandweer had de situatie snel onder controle.© JVMA

Voor korporaal Pol Ryckaert die met zijn brandweerploeg kwam blussen, was het wel even schrikken. Toen hij het adres van de brand doorkreeg besefte hij dat de brand in de woning van zijn vader en broer was. Hij en de rest van de ploeg feliciteerden overbuur Gunther met zijn moedig en kordaat optreden.

De oorzaak van de brand zou een kortsluiting ter hoogte van de radio zijn. Tijdens de bluswerken was de Moerkerksesteenweg afgesloten voor het verkeer.

Bewoner Romain Ryckaert was zelf niet thuis op het moment dat de brand ontstond. Hij woont in de rijwoning samen met met zijn mindervalide zoon. “Ik kwam net terug van de slager hier iets verderop toen ik de rook en de vlammen opmerkte”, zegt Romain. “Dat was natuurlijk enorm schrikken maar gelukkig was de brandweer er vlug.”

Dappere buurman redt man met handicap door brand zelf te lijf te gaan
© (Foto PDV)

Voor de bluswerken kon Romain zelf een beroep doen op hulp uit eigen familie. “Ik was van dienst in de voorpost van de brandweer, aan de Warandebrug dus”, vertelt Romain’s zoon Paul Ryckaert. “Plots zag ik een melding van brand in de Maalsesteenweg, net op het adres waar mijn vader woont. Mijn hartslag ging nogal tekeer toen ik dat goed en wel besefte. Natuurlijk was ik enorm bezorgd. Gelukkig is enkel bij materiële schade gebleven.” “Mijn andere zoon zat buiten in de tuin en heeft er eigenlijk niet veel van gemerkt. Ook de vogels hier in de volières zijn ongedeerd gebleven”, vult Romain aan. “Maar er is wel erg veel rookschade. De eerste dagen zal ik hier niet kunnen verblijven, dat is wel duidelijk.” Romain zal in eerste instantie bij zijn zoon logeren en dan zal er in overleg met de verzekering bekeken worden wat er de daaropvolgende dagen mogelijk is.”

(JVM/PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.