Daphne Van Dorpe runt tien jaar ‘t Vitamientje: “Handelaars moeten elkaar steunen”

Daphne Van Dorpe en haar man Mattijs Goethals: “We gaan drie keer in de week zelf naar de veiling.”©Wouter Meeus foto WME
Daphne Van Dorpe en haar man Mattijs Goethals: “We gaan drie keer in de week zelf naar de veiling.”©Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Binnenkort viert Daphne Van Dorpe het tienjarig bestaan van haar groenten- en fruithandel ‘t Vitamientje in Tielt. De opening was anno 2011 een logische uitloper van haar jeugd in het tuinbouwbedrijf van haar ouders. Met genoegen stelt ze vast dat meer en meer klanten lokaal geteelde groenten en fruit hebben (her)ontdekt.

Het is zaterdag vroege namiddag. Daphne hoopt zich achter haar winkel even met ons op het interview te kunnen concentreren, maar de klantenrij zwelt in geen tijd zodanig aan dat we met haar naast een weegschaal belanden waar ze onophoudelijk groenten en fruit afweegt. En tegelijk ons spervuur aan vragen beantwoordt. Door haar gezin met twee jonge kinderen is ze dan ook gewend om te multitasken.

Waar liggen de wortels van je zelfstandig bestaan als groenten- en fruithandelaar?

“Ontegensprekelijk in het tuinbouwbedrijf van mijn ouders op de Poelberg, waar ze tot aan hun pensioen onder meer sla, tomaten, prei, komkommers en eerder ook aardbeien kweekten. Mijn zes jaar oudere zus Daisy en ik werden groot tussen de groenten. We mochten met school of met vrienden op vakantie als we thuis eerst twee weken de handen uit de mouwen hadden gestoken: op de knieën tomaatjes trekken, sla afsnijden, gerooide prei sorteren en op de machine leggen… Na mijn studies in Spermalie werkte ik twee jaar onder een baas, maar ik was een ‘plantrekker’ die liever op eigen benen stond.”

Is het dan nooit het plan geweest om het tuinbouwbedrijf van je ouders voort te zetten?

“Voor mijn partner, die als aannemer werkt, was de land- en tuinbouw geen evidente stiel geweest om op te pikken. En het is sowieso al zo’n lastige sector.”

Op de veiling heb jij er allicht geen problemen mee om de lekkerste groenten en fruit uit te pikken?

“Inderdaad. Hoewel we alles zouden kunnen laten leveren, gaan we drie keer in de week zelf. We weten graag wát we aan onze klanten verkopen. Ik sta elke maandagmorgen al tegen 3 uur op en op vrijdag is Mattijs nog een halfuurtje vroeger uit de veren om groenten en fruit voor het weekend in te slaan. Op zondagvoormiddag zorgt hij trouwens ook voor lekkere kip aan ‘t spit.”

Zo lijkt het een heel lange werkweek. Hoe goed is deze job te combineren met een gezin?

“Het lukt, dankzij de vele hulp van mijn schoonouders, die gelukkig maar een straat verder wonen, weliswaar in Doomkerke. Zij ontfermen zich op schooldagen en in de weekends over onze zoontjes, aangezien we ook op zondagvoormiddag open zijn. In de paasvakantie knepen we er wel een weekje tussenuit, omdat Leon ons eens wat meer bij zich wou. Ver zijn we niet geweest, maar een bezoekje aan dorpsboerderij Nest in Schuiferskapelle kan al een hele verpozing betekenen.”

Hebben jullie een druk jaar achter de rug door de corona-crisis en de toenemende vraag?

“En of. Je kon de drukte tijdens de lockdown vorige lente vergelijken met die van een traditionele kerst- en eindejaarsperiode. Zeker in het begin leken veel klanten te denken dat er voedseltekorten zouden ontstaan. Eerlijk gezegd was ik blij toen de wekelijkse markten weer mochten plaatsvinden en dat het hier weer gezellig druk werd. Op den duur werd ik zo ‘ambetant’ van die lange wachtrij dat we de klanten ook de optie boden om online te bestellen. Sinds een tweetal weken hebben we een webshop, waarbij men ook voor thuislevering kan kiezen.”

Hebben er zich de voorbije maanden bepaalde tendensen gemanifesteerd in het koopgedrag?

“Aangezien ze amper geld besteden aan restaurantbezoek en reizen kijken klanten minder naar de prijzen en kan er al eens een duurdere ananas of mango af die met het vliegtuig werd geleverd. Omdat ze vaker thuis koken, nemen de mensen ook grotere hoeveelheden mee.”

Welke groenten en fruit zijn dit moment op hun best?

“Onze Belgische aardbeien, waarvan de prijs beter meevalt dan een jaar geleden, en natuurlijk de asperges. De nectarines zijn ook al heel lekker. Voorlopig zijn ze nog van Spaanse origine. Wil je een echt topproduct, dan moet je wachten tot juni-juli voor de Franse oogst uit serres, al zijn die iets duurder.”

Fruitboeren en de Boerenbond lieten recent van zich horen. Nu we weer massaal tussen de bloesems gaan wandelen, zouden we eens meer Belgische appelen mogen kopen in plaats van Pink Lady.

“Helemaal terecht. Dat mensen altijd naar zo’n bekend buitenlands merk grijpen, heeft allicht te maken met dure marketingcampagnes. Terwijl onze eigen appels qua smaak zeker niet moeten onderdoen en onze aardbeien zijn op dat vlak al helemaal ongeëvenaard. In uiterste nood verkoop ik ook wel eens Spaanse, maar liever niet, omdat ik geregeld van klanten hoor dat ze ze niet lekker vinden.”

“Ik vind dat handelaars – groot of klein – elkaar in deze moeilijke tijden meer dan ooit moeten steunen. Daar hecht ik veel belang aan. Heb ik weet van een kapster of schoonheidsspecialiste die hier haar aankopen doet, dan worden we daar op onze beurt klant. Hetzelfde met slagers en zo. ‘Doe wel voor iedereen’: het is iets wat ik van thuis heb meegekregen en ik zal niet nalaten er ook Leon en Henri bewust van te maken.” (TVW)

’t Vitamientje viert op 7, 8 en 9 mei zijn verjaardagsweekend. Elke klant krijgt een attentie en er vallen tien restaurantbonnen te winnen.

Daphne Van Dorpe

Privé: Daphne (31) woont met haar man Mattijs Goethals en hun kinderen Leon (6) en Henri (3) op Sint-Jan in Wingene.

Loopbaan: Nadat ze als receptioniste was afgestudeerd aan hotel- en toerismeschool Spermalie werkte Daphne twee jaar in het magazijn van De Nieuwe Beer (Oostrozebeke). Sindsdien runt ze groenten- en fruithandel ’t Vitamientje in de Schuiferkapelsesteenweg.

Vrije tijd: In de weinige vrije tijd die haar rest trekt Daphne het liefst op met haar gezin en met vrienden.