Dansduo uit Rumbeke en Ingelmunster rijgt titels aaneen

Vic Vanlerberghe en Manon Castelein: "Dat dansen stopt echt nooit." (foto Frank) © (foto Frank)
Redactie KW

Manon Castelein (12) en Vic Vanlerberghe (11) hebben de dansmicrobe goed te pakken. Beiden zijn al sinds de prille basisschool actief en boekten al heel wat succes. De titel van Belgisch kampioen en de Beker van België die ze bij twee verschillende bonden wegkaapten, zijn hun recentste successen.

Het gaat snel voor Manon Castelein en Vic Vanlerberghe. Niet alleen op de dansvloer waar ze nauwelijks van weg te branden zijn, maar ook met de successen die ze daar boeken. Hun recentste ‘veroveringen’ zijn de titel van Belgisch kampioen in de Dance Waves Competition en de Beker van België bij Buldo FDSF federatie.

“De eerste titel is het resultaat van zes wedstrijden modern-duo waar we vijf keer eerste en één keer tweede eindigden”, legt Manon uit. Vic ging ook solo aan de slag en eindigde ook daar bijna telkens eerste.

Ook bij Buldo traden ze als duo op de dansvloer in de categorie modern, met het bekende succes tot gevolg. “We beperkten ons niet alleen tot bovenstaande wedstrijden”, gaat Vic verder. “Ook bij Dance Stars traden we aan bij de duo’s U14 advanced en daar behaalden we de tweede plaats in de Zuiderkroon in Antwerpen.”

Solo behaalde Vic er zelfs de eerste plaats. Links en rechts sleepten ze nog prijzen in de wacht. Diverse stijlen schrikken hen niet af: of het nu modern, disco, ballet, latin of tango is… of zelfs in team, zoals met het wedstrijdteam Modern Junior Compagnie van Life Danscenter.

Nieuw seizoen

Tot dit danscenter, waar ook Mini Move hen niet onbekend is, zijn eigenlijk hun dansroots te herleiden. “Onder de hoede van Davy Desloovere en Dieter Vandeputte leerden we de choreografie waarmee we in de prijzen vielen. De solo-choreografie werd dan weer gemaakt door Nathan Carpels, een Rumbekenaar die finalist was bij Belgium’s Got Talent.” Beiden waren solo aan de slag en gingen op zoek naar iets anders. Bij Life werd gekeken naar jongeren die op hetzelfde niveau dansen en die ook nog overeenkomen met elkaar: op beide vlakken leek dat geen probleem.

Nu is het even pauze en kunnen beide gezinnen wat op adem komen vooraleer het nieuwe seizoen in het najaar weer start.

Ballet

Vic, die in Rumbeke woont, is de zoon van Florine Deconinck en Frederic Vanlerberghe en heeft nog een zus Heleen (8). Manon uit Ingelmunster is dan weer de dochter van Annelies Margot en Dennis Castelein. Ze is de zus van Emily (16).

Bijna elk weekend zijn we op weg naar een of andere danswedstrijd

De dansmicrobe kregen ze niet onmiddellijk met de paplepel mee. “Al zijn mijn grootouders wel fervente dansers”, weet Vic. Ook zijn zus houdt van dansen maar opteert voor ballet. Manons zus Emily maakte jaren deel uit van een discoformatie bij Life Danscenter en pikt nu de draad weer op.

Nooit saai

Het zijn tijdens het dansseizoen heel drukke tijden. “Bijna elk weekend zijn we op weg naar een of andere wedstrijd”, zeggen mama’s Annelies en Florine. “We maken er dan meestal een dag van. Maar het is telkens leuk terugkeren als ze in de prijzen gevallen zijn. De pauze is echter welverdiend nu.”

Van die gelegenheid wordt gebruik gemaakt om een nieuwe choreografie in te oefenen, want die mag maar één seizoen dienst doen. “We passen onze choreografie doorheen het jaar ook nog wat aan. Die verbetert telkens nog. Bovendien houden we ook rekening met opmerkingen en werkpunten die een jury meegeeft. Het wordt dus nooit saai”, knikken Vic en Manon. “Het is eigenlijk verslavend. Dat dansen stopt echt nooit”, lachen de twee.

“Toch komt de school nog altijd op de eerste plaats. Dat dansen moet een hobby blijven”, verzekeren de mama’s. Vic loopt school in het vijfde leerjaar van De Vlieger in Rumbeke, Manon in het zesde leerjaar van De Stadsparel in Izegem.

De jonge ‘danswonders’ zouden ooit graag een professionele danscarrière starten. “Ik zou graag kunsthumaniora volgen en dan in bijvoorbeeld musicals of films aantreden, in het oog van de camera”, zegt Manon. “Ik zou graag groot worden als danser, dan komen de camera’s vanzelf wel”, knipoogt Vic.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier