Danny Verscheure stopt met huisvuilophaling in Jabbeke: “Afscheid valt wat eerder”

Danny Verscheure uit Jabbeke stopt als zelfstandig vuilnisophaler. © (foto BP)
Redactie KW

Eind vorig jaar stopte Eddy Decloedt met de huisvuilophaling in Zerkegem. Deze week stopte nu ook Jabbekenaar Danny Verscheure, die in coronatijden op heel wat aandacht van de burger kon rekenen. Dat wil zeggen dat IVBO straks het afval inzamelt op het hele grondgebied van Jabbeke. De kalender wijzigt niet, de modaliteiten wel.

Sinds eind vorig jaar staat IVBO in Jabbeke in voor de afvalophaling in deelgemeente Zerkegem. Vanaf 1 april zal IVBO in heel Jabbeke het afval inzamelen. De afvalkalender blijft ongewijzigd. In Jabbeke wordt het huisvuil tot nu toe ingezameld door Danny Verscheure, met uitzondering van Zerkegem, waar de afvalophaling eind vorig jaar al door IVBO werd overgenomen van Aline Knockaert.

Aangezien Danny Verscheure met pensioen gaat, nam IVBO de afvalophaling vanaf 1 april van hem over. Dat wil zeggen dat IVBO sinds woensdag het afval inzamelt op het hele grondgebied van Jabbeke, dus niet alleen in Zerkegem, maar ook in Snellegem, Varsenare en Stalhille. De verschillende afvalfracties worden nog steeds op dezelfde dag als nu het geval is opgehaald, zoals vermeld op de afvalkalender. Wel is het mogelijk dat het tijdstip van de ophaling wijzigt en dat het afval dus vroeger of later ingezameld wordt.

Net als in de hele IVBO-regio mogen de restafvalzakken en ook het papier en karton dat wordt aangeboden, niet zwaarder wegen dan 15 kilogram. Dat zal wel een aanpassing zijn voor de burger. Papier en karton moet steeds degelijk samengebonden aangeboden worden.

Warm afscheid

Danny Verscheure kreeg een warm afscheid van de Jabbekenaar. Na 45 jaar hun vuilnis te hebben opgehaald, hield de zestiger er eind vorige week mee op. Zijn ruimingsdienst zet Danny wél nog verder. “Ik zal het vuilnis ophalen zeker missen en de Jabbekenaars mij wellicht ook”, zegt hij.

De familie Verscheure stond in Jabbeke en deelgemeenten sinds jaar en dag in voor de vuilnisophaling. “Mijn vader André deed de afvalophaling in Jabbeke al sinds de jaren 1950”, vertelt hij. “Hij begon met paard en kar en breidde steeds verder uit. Hij bond twee karren aan elkaar, begon uiteindelijk met de tractor rond te gaan.”

“Ik stond elke dag om 1.45 uur om om rond 3 à 4 uur aan mijn ronde te beginnen”

Na het overlijden van zijn vader in 1990 nam Danny de zaak over. “Ik deed en doe de stiel nog altijd graag. Maar het is hard werken, om 1.45 uur stond ik elke dag op om rond 3 à 4 uur aan mijn ronde te beginnen. We hebben twee ophaalwagens, maar de laatste tijd had ik meer en meer afhakers bij mijn personeel. Met spijt in het hart stop ik er dan ook mee. Ik had eerder wel met IVBO en het gemeentebestuur afgesproken dat we tot einde dit jaar zouden doorgaan. Nu valt het afscheid wat eerder.” In coronatijden werd het jarenlange werk van Danny ferm gesmaakt door de bevolking. Heel wat van de oranje vuilniszakken werden vrijdag vergezeld met een tekening of een simpelweg ‘bedankt Danny’. (PA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier