Danny trok zowel te voet als met de fiets naar Lourdes

Danny Debie houdt van sportieve uitdagingen. © EDB
Redactie KW

Danny De Bie (60) uit Aalbeke fietste onlangs met WTC De Pelikaan naar Lourdes. Daar was hij niet voor het eerst. Vijftien jaar geleden trok hij al te voet naar het bedevaartsoord in Frankrijk.

Door Els Deleu

In 2004 waagde Danny De Bie zich samen met een wandelvriend aan een voettocht naar Lourdes. “We kozen niet voor de kortste weg maar stapten langs de streekvan Lyon, zodat we 1.500 km aflegden. We kozen vooral GR-routes, die aangeduid zijn met roodwitte balkjes. We overnachtten in kloosters en jeugdherbergen.” Danny en zijn vriend deden zes weken over hun voettocht. “Gelukkig had het dat jaar veel gesneeuwd. Ik werk aan stad Kortrijk en we rukten die winter veel uit om zout te strooien. Zo had ik voldoende overuren om die periode te overbruggen.”

Geen enkele rustdag

Al stappend haalden Danny en zijn vriend een gemiddelde van 39 km per dag en ze namen bewust geen enkele rustdag, opdat hun spieren niet zouden verkrampen. “We vertrokken op 1 mei en kwamen in Lourdes aan op 9 juni. We hadden enkel de eerste vier dagen onze slaapplaatsen ingepland. “We kwamen onszelf tegen op die tocht. Dat is typisch voor mensen die lange afstanden te voet afleggen. Het is nu 15 jaar geleden en we zijn er samen sterker uit gekomen. Het was een avontuur om dat als gedreven wandelaar mee te maken. We deden toen vanaf februari grote wandeltochten en bouwden stelselmatig op.”

Ondertussen zijn we 15 jaar verder en viel de uitdaging van het wandelen voor Danny wat weg. “Mijn echtgenote Kathy wandelde vaak mee, maar door lichamelijke problemen kon zij geen 40 km meer wandelen. Als je als fervent wandelaar maar 20 km meer kan stappen, heb je er niet veel meer aan.” Danny en Kathy zijn nog lid van een wandelclub in Lauwe en nemen nog om de twee jaar deel aan het wandelweekend.

WTC De Pelikaan

Via een buur begon Danny te fietsen. Toen zijn club WTC De Pelikaan een fietsreis wou uitstippelen, leek het Danny fijn om naar Lourdes te fietsen, de tocht die hij ooit te voet deed. Hij ging er 50 jaar geleden trouwens ook met zijn ouders al naartoe. “De afstand afleggen met de fiets was minder lastig dan te voet. We waren ook in een groep en logeerden in hotels waar we ‘s avonds plezier maakten en er was iemand in de buurt met een mobilhome. We waren ook maar een weekje weg. In vergelijking met de voettocht was er nu veel meer luxe. Tijdens onze voettocht zaten we op een bepaald moment zelfs zonder eten. De problemen kwam het thuisfront pas bij onze thuiskomst te weten. Nu heb je een smartphone mee en kan je op elk moment iemand bereiken.”

Na pensioen alleen naar Compostela

Aan uitdagingen heeft Danny nog altijd geen gebrek. Na zijn fietstocht naar Lourdes vorige maand trok hij naar de Mont Ventoux om de Canibalette te rijden voor To Walk Again. En als hij met pensioen is, wil Danny alleen met de fiets naar Compostela.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier