Danny Ravau, de begeleider van de kanaalzwemmers: “Ik communiceer met blikken”

Danny Ravau tijdens de overtocht van kanaalzwemmer Matthieu Bonne: "Om de 20 minuten reik ik een emmer met eten aan." (gf)
Redactie KW

De zwemmer zwemt, hij zwemt op zee, hij zwemt onder begeleiding van Danny Ravau. Voor de zevende keer begeleidde Danny Ravau een zwemmer bij zijn poging het kanaal tussen Engeland en Frankrijk over te zwemmen. Deze week slaagde hij erin zwemmer Matthieu Bonne (25) uit Bredene naar de overkant te begeleiden.

Door Carlo Herpoel

Danny Ravau (57), vader van een zoon en drie dochters, werkt als ambtenaar aan de stad Kortrijk. Zijn hobby’s zijn fotografie, natuur en het begeleiden van lange afstand zwemmers. Danny werkte vroeger als badmeester in het Kortrijkse open zwembad en het zwembad van Heule.

“Het kanaal is een boeiend iets. Het fascineert velen. Bij de start kan je de overkant zien. Het kanaal is een magische plaats”, vindt Danny. “Reeds in de 19de eeuw waren er pogingen om het kanaal over te zwemmen. Veel openwaterzwemmers worden erdoor aangetrokken. Vanuit alle landen van de wereld komen zwemmers een poging wagen.”

Tomtesterom

Danny Ravau ontmoette in 2008 toevallig Tom Waes aan de spuikom in Bredene. Tom was er bezig met de voorbereidingen voor het tv-programma Tomtesterom. Hij wou zwemmen in de Spuikom. “Dit vond ik te gevaarlijk. Ik besloot van hem te begeleiden met mijn kajak”, vertelt Danny. De dag erna belde het productiehuis namens Tom met de vraag hem te begeleiden in zijn poging om het kanaal over te zwemmen. “Ik stapte mee in het verhaal op voorwaarde dat er niets fake zou zijn.” Zijn poging mislukte.

Een paar jaar later zag Danny in het Heulse zwembad een onbekende trainen. Hij vernam dat het zwemmer Jean-Luc Piens was die het kanaal wou overzwemmen. Hij zocht nog een begeleider. Jean-Luc en Danny besloten om samen in zee te gaan. Jean-Luc Piens wou die uitdaging aangaan ten voordele van het kinderkankerfonds. “We hebben veel getraind. Hij zwemmend, ik met mijn kajak. Ik leer hem onder andere zwemmen in koud water. Het is belangrijk dat de zwemmer bestand is tegen het koude water”, zegt Danny.

V.l.n.r.: de CSA observer Keith Oiler, Begeleider Danny Ravau en Zwemmer Matthieu Bonne.
V.l.n.r.: de CSA observer Keith Oiler, Begeleider Danny Ravau en Zwemmer Matthieu Bonne.

Ik stop eten in een grote doktersspuit, zo kan de zwemmer zich snel voeden

In 2013 trokken Jean-Luc en Danny naar Engeland voor de ultieme poging. Jean-Luc slaagde in zijn opzet. Na 14 uur en 1 minuut waren ze aan de overkant. Na Jean-Luc Piens poogden Mathias Holvoet, Reinout Cloet, Raphaël De Bièvre, Timothy Christiaen, Alain De Bandeleer en Matthieu Bonne de Noordzee over te zwemmen. Jean-Luc, Mathias en Matthieu slaagden in hun poging.

“Voeding is heel belangrijk. Het moet snel gaan. Stilstaan is afdrijven”, vertelt Danny. Voor de poging van Matthias Holvoet moest hij een systeem uitdokteren. Mathias eet peperkoek en dat duurt te lang tijdens het zwemmen.

Vloeibare peperkoek

“We pureerden de peperkoek tot vloeibaar voedsel. Toen kreeg ik het idee van het eten in een grote doktersspuit te stoppen. Zo kan de zwemmer zich in een handomdraai voeden. Dat systeem gebruiken we nu bij alle pogingen. Onder mijn begeleiding eten en drinken de zwemmers om de 20 minuten.” legt Danny uit. De zwemmer moet zelfstandig eten en drinken tijdens het zwemmen. “Ze moeten het zelf nemen uit de emmer die ik aanreik.”

Danny Ravau is een rustig persoon. “Ik ben geen prater maar communiceer met blikken. Ik laat de zwemmer in zijn flow. Ik stel geen overbodige vragen als ‘is het koud’, ‘is het lastig’. Het is aan de zwemmer om erover te spreken”, zegt Danny. Ook aanmoedigen vindt hij overbodig. “Af en toe de stand van zaken toelichten is voldoende.”

Opdracht gelukt

Begeleider Danny en zwemmer Mathieu Bonne moesten 11 dagen wachten om hun kans te wagen. Tijdens deze periode waagden twee andere lange afstand zwemmers zich aan de overtocht. De eerste was een Amerikaan die na twee uur genoodzaakt was zijn poging te stoppen wegens een defect aan de boot. De tweede was een Australiër die opgaf.

Bruggeling Mathieu Bonne slaagde wel in zijn opzet. Na 12 uur en 47 minuten bereikte hij de overkant. “Ik was emotioneel aangedaan. Er waren tranen van geluk. De persoonlijke genoegdoening is groot”, zegt de nog door emoties overladen begeleider.

Voormalig zwemkampioen Stefaan Maene (47), trainer van Matthieu Bonne, is vol lof over begeleider Danny Ravau. “Het is de eerste keer dat ik een overtocht meemaak”, zegt Stefaan. “Danny is de man die alles tot in de puntjes regelt. Niets laat hij aan toeval over. Die man heeft een rugzak aan ervaring. Ik kreeg van Danny veel tips. Zijn knowhow en expertise is goud waard.”

Danny gaat zich nu rustig voorbereiden voor een nieuwe overtocht. “Volgend jaar begeleid ik de 36-jarige chirurgisch verpleegster Célestine van Hoorickx uit Brugge bij haar poging om het kanaal over te zwemmen”, vertelt hij. Célestine gaat zwemmen ten voordele van de MUG-Heli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier