Danny is de laatste loper van de 11.trail in Roeselare

Langs ziekenhuisbedden lopen? Het kan tijdens de 11.trail. © (foto SB)
Peter Soete

Zondag vindt de vierde editie van de 11.trail plaats in het Roeselaarse stadscentrum. Ook dit jaar belooft het een succesvolle editie te worden want meer dan 1.700 wandelaars en lopers komen aan de start.

Voor de vierde keer vindt een 11.trail plaats in de straten van en door gebouwen in Roeselare. De succesformule blijft ook op zondag 20 oktober dezelfde. Lopers en wandelaars krijgen een verrassend parcours van ongeveer tien km door de Roeselaarse binnenstad voorgeschoteld. Ze lopen langs en door diverse openbare en privé-gebouwen terwijl verschillende muziekgroepen, dansgezelschappen en theatergroepen voor animatie zorgen langs het parcours. Nieuw dit jaar is dat het wandelparcours van vijf km ook open staat voor lopers. Hiermee krijgen ook de minder geoefende lopers de kans om mee te doen.

Drie hotspots

“Een week voor de 11.trail mochten we de inschrijvingen afsluiten met een deelnemersveld dat tussen 1.700 en 1.800 lopers en wandelaars zal liggen”, vertelt mede-organisator Stefaan Devarrewaere. “Dat is ongeveer hetzelfde aantal als vorig jaar en daar zijn we best tevreden mee. De afstand bedraagt opnieuw bijna elf kilometer maar nieuw dit jaar is dat niet-geoefende lopers die halfweg een beetje in moeilijkheden geraken een afslag kunnen nemen en via een kortere route naar de aankomstzone kunnen lopen of wandelen. Maar dan hebben ze toch nog zes kilometers afgelegd.”

Ik ben de enige van de organisatie die de hele 11.trail van begin tot einde beleef

“Er nemen nu voor de tweede keer wandelaars deel aan de 11.trail en die vormen ongeveer een derde van het totale aantal deelnemers. De eerste golf lopers vertrekt aan de Burgerschool om half tien, een kwartier later start de tweede golf en om tien uur de laatste golf lopers. De wandelaars vertrekken omstreeks kwart over tien. Ook dit jaar zijn er opnieuw drie hotspots waar het publiek de deelnemers kan aanmoedigen en waar extra animatie zal voorzien zijn. Dit jaar is dit op de Grote Markt voor het stadhuis, aan de vroegere Sint-Amandskerk en aan Koers, het museum van de wielersport. De aankomst is, zoals ieder jaar, aan de Burgerschool.”

Gebouwen afsluiten

Ook dit jaar zal Danny Verhaest van het organisatiecomité de allerlaatste loper zijn in de 11.trail. “Dat zal inderdaad de vierde keer zijn dat ik als allerlaatste loper zal starten én aankomen. Niet dat mijn conditie zo slecht is (lacht). Ik ben lid van Flac en de Rode Lopers en ik loop van tijd tot tijd een marathon. Maar er moet nu eenmaal iemand van de organisatie zijn die het hele parcours controleert, dus ook effectief afloopt, en kijkt of er geen deelnemers achterblijven.”

Danny Verhaest is letterlijk de laatste loper en zorgt ervoor dat er niemand achter blijft. (gf)
Danny Verhaest is letterlijk de laatste loper en zorgt ervoor dat er niemand achter blijft. (gf)

“Tegen half een moet het parcours volledig vrijgegeven zijn en alle gebouwen opnieuw afgesloten. Het is al enkele keren gebeurd dat ik mensen heb gevraagd om hun parcours iets in te korten omdat het gevaarlijk zou worden voor hen: ze zaten zo ver achter dat de mogelijkheid bestond dat de seingevers en animatiegroepen al zouden vertrokken zijn als zij passeerden.”

“Maar soms gebeuren ook komische situaties. Zoals de lopers die niet geloven dat ik de laatste loper ben en onbedaarlijk beginnen te lachen als ik hen dat vertel. Of wanneer er plots een loper achter mij opdaagt ! Dan is dat iemand die gestopt is om een plasje te maken bijvoorbeeld.”

Leukste job

“Maar eigenlijk heb ik zondag de leukste job van allemaal. Ik ben de enige van de organisatie die werkelijk de hele 11.trail van begin tot einde beleef. Het is leuk om overal te komen. Dat geeft mij de mogelijkheid om een praatje te maken met de veiligheidsmensen, seingevers en met de mensen van de animatie en om al die enthousiaste mensen te bedanken voor hun inzet en inspanningen. Zij zorgen er iedere keer voor dat de 11.trail een succes wordt en ik ben zeker dat dit zondag niet anders zal zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier