Dankzij VORK kan je ook elders goedkoper gaan eten

Schepen Philippe De Coene samen met de mensen van VORK. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Volksrestaurant VORK in Kortrijk werkt aan een VORK-pas, een verlaagd tarief in meewerkende restaurants. Dat doen ze na een eerste succesvol werkingsjaar waarin bijna 20.000 maaltijden werden geserveerd. Met de pas kunnen mensen in een sociaal kwetsbare situatie nu ook in vergelijkbare restaurants gaan eten.

Uit de cijfers tussen 16 april 2018 en 15 april 2019 blijkt dat VORK 19.812 maaltijden serveerde. Daarvan zijn 8.022 of 40 procent aan kwetsbare mensen. Zij kunnen in het restaurant genieten van een voordelig tarief van 2 of 7 euro. Het marktconforme tarief is 14 euro. De gemiddelde bezetting van het restaurant bedraagt 76 procent.

“Zoals blijkt uit het aantal maaltijden en procenten is er nog wat groeimarge. Toch wil VORK starten met een uniek initiatief buitenshuis: de VORK-pas. Met deze pas kunnen kwetsbare mensen elders gaan eten tegen de prijs die ze betalen in VORK zelf: 2 of 7 euro. We zijn daarmee de eerste stad in Vlaanderen waar kwetsbare mensen goedkoop eten in commerciële zaken, duidt schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene (SP.A). “Want Kortrijk wil mensen samenbrengen en laten deelnemen aan het leven in de stad, zonder een onderscheid te maken. Het is nooit onze bedoeling geweest andere zaken weg te concurreren. We zijn bondgenoot, geen boeman.”

6.000 per jaar

“We zorgen voor de nodige discretie. De VORK-pas kan bijvoorbeeld gelinkt worden aan de UiT-pas. We doen dat samen met de horecasector.” Het is de bedoeling om met sociale fondsen het verschil tot een dagschoteltarief van 14 euro op te leggen. “We passen dus maximum 12 of 7 euro bij, tot 14 euro.” Schepen De Coene mikt op bijna 6.000 maaltijden per jaar. Het bijpassen al 50.000 euro kosten.

VORK is naast een restaurant ook een opleidingscentrum. “Een keukenopleiding bestaat uit 10 weken opleiding in VORK en 4 weken stage in een door de beroepfederatie erkende horecazaak. Een zaalopleiding bestaat uit 6 maanden in VORK.” In 2018 doorliepen 29 mensen de keukenopleiding en 12 mensen de zaalopleiding. “Van die 41 cursisten vonden 33 mensen een job in de horeca- of keukensector.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier