Dankzij corona betrapt Brugse politie meer jonge drugdealers

Stefan Vankerkhoven

De Brugse politie heeft dit jaar al 295 drugsfeiten vastgesteld. Het aantal arrestaties van drugsdealers is verdriedubbeld in vergelijking met vorig jaar. Schrikwekkend is het feit dat Brugse jongeren op steeds vroegere leeftijd met drugs in aanraking komen. Sommigen zijn amper tien jaar oud. De preventiedienst heeft een nieuw drugbeleidsplan opgesteld.

Jeugd- en preventieschepen Mathijs Goderis stelde het lokaal drugbeleidsplan 2021-2025 voor tijdens de Brugse gemeenteraadszitting maandagavond. Het plan bevat zowel preventieve als repressieve acties. Pol Van Den Driessche (N-VA) en Ann Braem (VB) luidden de alarmbel over het toegenomen druggebruik in Brugge en over de zeer jonge leeftijd van de druggebruikers.

Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) moeten de drugscijfers wat gerelativeerd worden: “Daarin zit ook het druggebruik in de Brugse gevangenis. Als een cipier een gedetineerde met drugs betrapt, moet hij de lokale politie voor de opmaak van een pv optrommelen. Je moet dus van de 295 drugsfeiten 20% aftrekken.”

Jonge leeftijd

Toch is ook Dirk De fauw verontrust over de jonge leeftijd van de betrapte druggebruikers: “38% is tussen de 16 en de 20 jaar, 4% tussen 10 en 15 jaar. Opvallend is dat de politie in juli en augustus zeer veel dealers betrapte. Door corona was er minder volk in Brugge, samenscholende jongeren waren meer zichtbaar in het straatbeeld. Onze politie houdt de Brugse parken, de vesten, ‘t Zand en de Artoisstraat nauwgezet in het oog.”

Op het gerucht dat er in Brugge steeds meer cocaïne gedeald wordt, kon preventieschepen Matijs Goderis niet antwoorden: “Er bestaan hierover geen aparte, lokale statistieken. We kunnen enkel voortgaan op getuigenissen van gebruikers.”

Zeebrugge vervult volgens burgemeester Dirk De fauw alvast niet de rol van grote drugshaven: “Dit jaar zijn er nog geen dealers betrapt. De federale politie controleert systematisch schepen uit Midden- en Zuid-Amerika, die voordien aan verdachte aanloophavens aanmeerden, al op zee.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier