Dank, vrijwilligers Rode Kruis Tielt!

Het bestuur van het Rode Kruis Tielt, de gehuldigden en een afvaardiging van het stadsbestuur. © Foto WME
Lieven Vancoillie

Met meer dan 100 actieve vrijwilligers is het Rode Kruis Tielt een sterk geëngageerde beweging. Het hoeft niemand te verwonderen dat ook dit jaar een aantal vrijwilligers een medaille kregen. De meest in het oog springende zijn ongetwijfeld de 40 jaar dienst van Gabriël Wittevrongel en Marc Wittevrongel.

In 2017 kon het Rode Kruis Tielt weer rekenen op 110 vrijwilligers, die een deel van hun vrije tijd spendeerden aan het helpen van anderen. “Sommigen gingen een praatje maken met patiënten of bewoners van het ziekenhuis of het woonzorgcentrum of hielpen bij de dagelijkse bezigheden en activiteiten”, zegt voorzitter Catharina Dehullu. “Anderen zorgden ervoor dat de bloedcollectes konden plaatshebben of sprongen uit hun bed en in de ambulance voor alle denkbare noodgevallen. De hulpdienstvrijwilligers stonden weer paraat voor allerhande (sport)manifestaties. Heel wat leden zorgden ook dit jaar weer voor de interne opleidingen en bijscholingen.”

Een deel van deze bezige bijen wordt naar jaarlijkse gewoonte in de bloemetjes gezet: Rita Langeraet (10 jaar), Conny Heytens, Paula Huys, Sandy Lippens, Veerle Martens, Peter Puype en Annie Volckaert (allen 15 jaar dienst), Bart Debyser (25 jaar dienst) en Gabriël Wittevrongel en Marc Wittevrongel (beiden 40 jaar dienst).

Bloedgeven

Verspreid over het jaar zijn er acht bloedcollectes in Tielt en vier in Aarsele. Het personeel van het bloedtransfusiecentrum wordt daarbij ondersteund door 16 vrijwilligers van RK Tielt. Alles samen waren er 1.360 bloedgiftes en dat zijn er jammer genoeg bijna 200 minder dan in 2016. Er meldden zich wel 88 nieuwe donoren aan.

Dienst 112 en hulpdienst

De ziekenwagen 112 voerde 799 ritten uit overdag en 1.000 ritten ‘s nachts. Voor de RK-vrijwilligers, die de ambulance ‘s nachts bemannen en die in het ziekenhuis overnachten, zijn het dus duidelijk nachten met weinig slaap.

Bij de hulpdienst waren er 67 preventieve hulpacties voor 30 vrijwilligers met in totaal 1.169 gepresteerde uren. Er waren 194 verzorgingen ter plaatse en 2personen moesten worden afgevoerd. Men ziet die vrijwilligers het meest op wielerwedstrijden en bij zaalsporten. Tijdens de maanden mei en december is het voor de vrijwilligers “alle hens aan dek”. De hulpdienst mocht 7 nieuwe vrijwilligers verwelkomen.

Sociale hulpverlening

In 2017 kon de SH een beroep doen op 17 heel actieve leden. Je vindt hen in wzc Sint-Andries waar ze helpen bij de dagelijkse bezigheden en de begeleiding van de bewoners bij diverse activiteiten. Twee mensen werken rond het project ‘Aangepaste Vakanties’ en gaan meerdere keren per jaar mee om zieken en gehandicapten te begeleiden tijdens de hotel- en bootvakanties, die door Rode Kruis Vlaanderen georganiseerd worden. In 2017 gingen 4 personen uit het Tieltse mee op vakantie. Op Witte Donderdag werden weer paaseieren uitgedeeld in Mivalti, een activiteit die bij de bewoners letterlijk en figuurlijk in de smaak valt.

Vorming

Een overzicht van het takenpakket:

De cursus Eerste Hulp/Helper was weer een succes. Er werd 8 keer 3 uur les gegeven, aangevuld met 2 extra oefenavonden. Na het eerste deel van de cursus slaagden er 24 deelnemers in de test. 16 begonnen dan aan het tweede deel en slaagden opnieuw.

De nieuwe cursus voor werkjaar 2018 start op dinsdag 13 maart,meer info op www.rodekruis.be/tielt of inschrijven via vorming@tielt.rodekruis.be

Ondersteuning bij interne vorming/bijscholing van de hulpdienst, bijvvoorbeeld oefenvoormiddag op lokatie, interessante externe sprekers…

Ondersteuning aan de hulpdienst: organisatie en opvolging van het omscholings- en opleidingstraject van de hulpdienstvrijwilligers.

Ondersteuning voor ambulanciers/vrijwilligers dienst 112 ter voorbereiding van vijfjaarlijkse proef Wobra.

Team vorming ondersteunt naburige afdelingen bij de organisatie van hun lessenreeks Eerste Hulp/Helper, onder meer bij afdeling Zwevezele, Ardooie en Oostrozebeke.

Dienst vorming zorgde ook voor externe vormingsmomenten met focus op reanimatie en AED-opleiding.

Zorgbib

De slogan van Zorgbib luidt ‘Meer dan een boek’ en dat zorgt ervoor dat de vrijwilligers steeds vaker een praatje slaan met patiënten die daar behoefte aan hebben. Dat sociale contact is een belangrijk onderdeel van de werking.

De 29 vrijwilligers zijn actief in het Sint-Andriesziekenhuis, residentie Ampe en wzc Sint-Andries. Zij leenden er 388 boeken uit en hadden ongeveer 500 gesprekken met de patiënten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier