Het barbecuefestival van de zeven Fielesoofen, met Torhoutenaar Rudy Jaques als onvermoeibare voorzitter, start op zaterdag 15 juni om 12 uur met de officiële opening door burgemeester Kristof Audenaert. Vanaf dan laait tot 22 uur de ambiance al even hoog op als het barbecuevuur. Met de verkoop van allerhande lekkers en de aanwezigheid van tal van standen die in hoofdzaak met het barbecueën te maken hebben. Van een boekenstand tot een kruidenstand, een kraam met horecakleding, de verkoop van barbecuetoestellen, een messenslijper, een stand met wijntonnen, een cava- en cocktailverkoop, een ijswagen, pizza's op de barbecue, frietjes, uitleg over het roken van zalm en een resem kinderanimatie.
...

Het barbecuefestival van de zeven Fielesoofen, met Torhoutenaar Rudy Jaques als onvermoeibare voorzitter, start op zaterdag 15 juni om 12 uur met de officiële opening door burgemeester Kristof Audenaert. Vanaf dan laait tot 22 uur de ambiance al even hoog op als het barbecuevuur. Met de verkoop van allerhande lekkers en de aanwezigheid van tal van standen die in hoofdzaak met het barbecueën te maken hebben. Van een boekenstand tot een kruidenstand, een kraam met horecakleding, de verkoop van barbecuetoestellen, een messenslijper, een stand met wijntonnen, een cava- en cocktailverkoop, een ijswagen, pizza's op de barbecue, frietjes, uitleg over het roken van zalm en een resem kinderanimatie.Om 14 en om 17 uur speelt Cash and The Million Dollar Quartet nummers van de legendarische Johnny Cash. Het kwartet bestaat uit leadzanger en gitarist Frank Delarue, gitarist en toetsenman Joris Cuylle, bassist en zanger Jannick Demanet en drummer Ronny Mylle. Na hen neemt een dj de muziek over tot 22 uur. In de namiddag zal Cash and The Million Dollar Quartet de song voorstellen, die een internationale barbecuehit zou moeten worden. Rudy Jaques heeft de Engelse tekst geschreven en Frank Delarue de aanstekelijke muziek. Het lied is op cd te koop.Op zondag 16 juni om 11 uur worden de barbecues weer in werking gezet voor de tweede dag van het festival. Om 12 uur is er een stoet met het beeldje van de barbecueheilige Sinte-Filesofia op een draagbaar en met de harmonie Rhetorika als begeleidend orkest. En om 14 en 18 uur zorgt Cash and The Million Dollar Quartet opnieuw voor de muzikale opflakkeringen. Tussendoor, om 15.30 en om 17 uur, treedt Enchanté op: drie dames met een nachtegaalstem, begeleid door twee heren-muzikanten."De Fielesoofen beschouwen me nog altijd als hun peetvader, al ben ik geen lid van hun team", aldus Daniël (74), die met zijn vrouw Diane Hollevoet (72) in de Ruitjesbosstraat woont. Ze hebben een zoon Kris (52) en twee kleinkinderen, Jamie (25) en Nikki (22). Daniël was destijds werkleider bij de WVEM, nu Fluvius. "Rudy Jaques, een man uit één stuk, heeft me overtuigd om tijdens het barbecuefestival van De Fielesoofen nog een keer mijn pak van barbecuemaster aan te trekken. En voor hem kon ik dat maar moeilijk weigeren. Al is het daarna écht over en uit. Ik kan als 74-jarige niet blijven rondzeulen met mijn barbecuespullen. Het mag niet zielig worden."Acht jaar geleden kreeg de barbecueloopbaan van Daniël een serieuze knauw, toen hij in Oostrozebeke te voet werd aangereden door een 21-jarige onvoorzichtige autobestuurder en daarbij een zware dubbele beenbreuk opliep. Na een jaar revalideren en de barbecuepassie aan de kant schuiven, kon de man die jarenlang in Damme de figuur van Lamme Goedzak heeft gespeeld, weer enigszins functioneren. "Maar ik ben nooit meer de oude geweest", zegt hij. "Ik heb het nog altijd lastig met stappen en gebruik noodgedwongen vaak een rolstoel en mijn elektrische driewieler: de scootmobiel. Vroeger gooide ik met veel overtuiging tijdens barbecuefeesten en -kampioenschappen mijn lichaam van bijna 150 kilogram in de strijd, maar nu is dat moeilijker. Ik ben trouwens vermagerd, al kan ik nog altijd tegen een stootje." (gniffelt) "Destijds ging ik tijdens festiviteiten rond met mijn bodygrill, in een brede boog bevestigd omheen mijn lichaam. Maar aangezien dat sinds het genoemde ongeval niet meer kan, heb ik daar voor het barbecuefestival van komend weekend iets op gevonden. Ik heb mijn bodygrill rond mijn scootmobiel laten bouwen. Met inbegrip van een kleine container, waarin ik het te bakken vlees koel houd. Voorst zal ik enkele demonstraties geven, zoals grillen op z'n Mongools. In Mongolië roosteren ze namelijk op hete keien. En grillen op z'n Russisch: vlees op lange spiesen met een handvat en als toppunt flamberen met wodka. Kan niet slecht zijn. (lacht) Ik haal ook de kleinste barbecue ter wereld boven, een eigen vondst. Dat betekent roosteren door te blazen in een pijp, die ik op een antieke notenkraker heb gemonteerd. Ik kijk ernaar uit! Ik zal mijn pak en pet als barbecuemaster aantrekken. Ik kan er sinds het vermageren beter in."De barbecuecarrière van Daniël is halfweg jaren zeventig begonnen, toen hij op het voetbalveld van De Rozeveldvrienden aan zijn achterdeur geregeld een brochetje of een worstje aan de houtskool toevertrouwde. Hij wou snel méér dan het doordeweekse en leerde jarenlang met een groep metgezellen de knepen van het culinaire vak bij achtereenvolgens Pieter Van Den Heuvel van Hostellerie 't Gravenhof en Rudi De Coster, toen nog chef-kok in het Kasteel d'Aertrycke. Hij volgde ook lessen in restaurants zoals De Herborist, 't Convent en De Karmeliet. "Wat zij mij in die jaren in de keuken etaleerden, heb ik overgebracht naar de barbecue", aldus Daniël. "Ik heb veel gestolen met mijn ogen. Om op een zeker niveau te kunnen barbecueën, heb je feeling nodig. Je beschikt niet over knoppen van 1 tot 10, zoals aan een fornuis."Daniël heeft zelf tientallen barbecuecursussen gegeven en aan internationale kampioenschappen deelgenomen. In 2003 stond hij met Rudy Jaques in het toenmalige café De Hoorn in de Zwanestraat mee aan de wieg van het barbecueteam De Padvinders, dat in 2004 tot De Fielesoofen werd omgevormd. En waarvan hij de peetvader is.