Daniël Pauwels is nieuwe voorzitter van de Merkemse heemkring

De bestuursleden met vooraan links de nieuwe voorzitter Daniël Pauwels die de hand schudt van de afscheidnemende voorzitter Paul Barbier. (foto ACK)
Redactie KW

Na veertig jaar geeft Paul Barbier (76) het voorzitterschap van heemkring Sidronius Hosschius Merkem door aan Daniël Pauwels. Hij blijft wel lid van de vereniging. “Ik geef het voorzitterschap door omdat we toe zijn aan verjonging”, zegt Paul Barbier.

“Sinds 1978 ben ik voorzitter van de heemkring, goed veertig jaar dus. Vijf leden die er van bij het begin bij waren, zijn ondertussen overleden: Guido Versteele, Etienne Winne, Willy Verstraete, Xavier Koeman en recent Michel Huyghe. Stuk voor stuk mensen die zich hebben ingezet voor het behoud van de Merkemse geschiedenis” steekt Paul Barbier van wal. “Het doel van de heemkring is het blijven opfrissen van de geschiedenis van Merkem en het blijven herinneren van de bijzondere figuren die in Merkem leefden. Vroeger gaven we een tijdschrift uit, nu proberen we elk jaar een ander accent te leggen: de molen, de brouwerijen, de abdij, de familie de Coninck de Merckhem… Zo wordt elk jaar een ander stuk Merkemse geschiedenis in de kijker geplaatst.”

Bataille de Merkem

Door de jaren heen legde de heemkring niet alleen een degelijk archief aan maar werden er ook boeken uitgegeven over Merkem. “Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het klooster gaven we een boek uit en laatst werd nog La bataille de Merkem vertaald, in samenwerking met Johnny Degrauwe en André Ghysel. Dit werk bevat heel wat beeldmateriaal over de slag van Merkem. We hielpen ook bij het in veiligheid stellen van de gebouwen van het klooster. Ik geef het voorzitterschap door omdat we toe zijn aan verjonging. Ik zal me als lid van de heemkring verder blijven inzetten voor het behoud van de geschiedenis maar zal niet langer alle beslommeringen van voorzitter dragen.”

Daniël Pauwels (67) werd als nieuwe voorzitter gekozen. “Tijdens Kippe Kermis vroeg Paul mij de ploeg te komen versterken. Er stonden heel wat activiteiten gepland voor de herdenking van 100 jaar slag om Merkem en ik kreeg meteen drie opdrachten”, lacht Daniël. “Ten eerste een historische wandeling organiseren voor alle leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van groot Houthulst. Het was een zeer geslaagde tocht waaraan een 150-tal leerlingen deelnam. De tweede opdracht was een tweedaagse wandeltocht voor volwassenen. Ook die was geslaagd want er namen ruim 60 mensen deel. De derde opdracht was het organiseren van een tentoonstelling in de St Bavokerk in Merkem. We zijn erin geslaagd om de bunker in het kasteel te bezoeken. We bezochten ook samen met de familie Taeymans en de leerlingen van de VBS Merkem de Teymans bunker. Tijdens de kermisweek organiseerden we met de heemkring een avond Merkem in Beeld, met filmmateriaal van de laatste 50 jaar in Merkem. We wijn ook bezig met het inventariseren van alle gesneuvelde soldaten van Merkem tijdens WOI. Verder wil ik mij blijven inzetten voor onze heemkring en wil ik ook een warme oproep doen naar jeugdige medewerkers met interesse voor de geschiedenis van Merkem.”

(AC2)

Wie wil meewerken met de heemkring kan contact opnemen via dpauwels@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier