Daniël Depape stopt als penningmeester bij Blaasorkest Alpenroos in Ingelmunster

Daniël Depape mag het kasboek doorgeven aan Nancy Vervaeke. (foto FODI)
Redactie KW

Maandag 31 augustus is de laatste dag dat Daniël Depape penningmeester is bij het Blaasorkest Alpenroos. Daniël noteerde maar liefst 40 jaar alle in- en uitkomsten in zijn kasboek. Hij wordt opgevolgd door Alpenroos-muzikant Nancy Vervaeke uit Meulebeke.

In 1961 werd Alpenroos boven de doopvont gehouden. Eén jaar later sloot Daniël zich aan. Hij was goed bevriend met Antoon Vanmeenen en in die tijd speelde hij ook al bij het Blaasorkest Edelweiss van Georges Vanfleteren in Izegem. Antoon vroeg of Daniël als versterking wilde meespelen bij Alpenroos. Daniël ging eens langs en bleef erbij. Toen was Marc Therry penningmeester, die al druk bezig was met de uitbouw van Die Boose. “Hij gaf die functie door aan zijn broer Rogier, die toen ook secretaris was. Het was uiteindelijk adjunct-commissaris André Vanthournout die tijdens een vergadering zei dat dit een goede functie voor mij zou zijn, omdat mijn vrouw actief was in de banksector en mij wat kon bijstaan”, vertelt Daniël, getrouwd met Christine Vanneste, uit de Bruggestraat. Hij is de vader van Miguel en Delphine, de opa van Janne, Efleuri en Klaas. “Ik haalde mijn eerste kasboek bij de firma Strobbe. We begonnen vanaf nul met een gift van Pia Vanhoutte, die een groothandel in voedingswaren had in Gullegem en Alpenroos heel genegen was. Met Alpenroos hadden we gespeeld voor haar broer die pastoor was in Ruiselede. De autobusfactuur bedroeg 2.500 Belgische frank en we kregen 3.000 Belgische frank. Met dat geld zijn we onze werking begonnen.”

Schoonschrift

Daniël (75) is 40 jaar penningmeester en hij noteert nog altijd in schoonschrift de in- en uitgaven in een kasboek. Met de computer is hij niet zo handig.

“Ik maakte nog de tijd mee dat er veel postzegels nodig waren. We zaten met opnames voor LP’s en later cd’s. Dat kostte allemaal veel geld en dat moest ook allemaal netjes worden bijgehouden. Het gebeurde wel eens dat muzikanten 5.000 Belgische frank investeerden in onze werking, die ze later renteloos terug kregen wanneer we opnieuw voldoende geld hadden”, aldus Daniël. “Zo’n 20 jaar geleden begonnen we met sponsoring. We verkochten eerst truffels, maar dat deden we maar twee jaar. In 2009 schakelden we over op cava en nu verkopen we nog altijd cava. Het Blaasorkest Alpenroos heeft geld nodig om bijvoorbeeld nieuwe instrumenten aan te kopen, instrumenten te laten herstellen, nieuwe muziekpartituren aan te kopen, enzomeer. Als penningmeester had ik – samen met ondervoorzitter Avi Parmentier – nog een bijkomende job, namelijk een bezoek brengen bij een geboorte, ziekte of voor een overlijden een gedenksteen kopen. Ook dat moest ik dan noteren in mijn kasboek. Nu is het wel gemakkelijk met de computer. Ik kan wel een mail versturen, maar zoveel meer niet. Twee jaar geleden al liet ik voorzitter Dominique Santens weten dat hij aan een opvolger mocht denken. Nu moet ik wel stoppen, want mijn kasboek is bijna volgeschreven en dergelijke exemplaren verkopen ze niet meer.”

“Ik moet wel stoppen, want dergelijke kasboeken verkopen ze niet meer”

Daniël maakte als penningmeester maar twee voorzitter mee: Antoon Vanmeenen en Dominique Santens. Hij zag diverse dirigenten de revue passeren: Antoon Vanmeenen, Pierre Vandekerckhove, Rik Bossuyt (eerste beroepsmuzikant), Johan Herman, Jan Desmet, Steven Deloose en nu Mario Spiessens. Het blaasorkest verhuisde vaak van lokaal. Ze begonnen naast de woning van Pieter Vandekerckhove. Daarna verhuisden ze naar De Kroone, gevolgd door De Meersch (Vera Corneillie en André Callens), Mandeldale in Emelgem, terug De Meersch (failliet), Aviflora (failliet), de Middenstand en nu repeteren ze in De Cultuurfabriek.

Opvolgster

De vereniging is het gemeentebestuur heel dankbaar voor de uitstekende locatie en toelagen. “We zijn een gezonde vereniging. Dit jaar hebben we nog maar weinig inkomsten ontvangen, maar dat komt door de coronacrisis. Ik blijf spelend lid én ook bestuurslid”, besluit Daniël, die eind augustus wordt opgevolgd door Nancy Vervaeke uit Meulebeke, getrouwd met Mario Scheldeman, mama van Stijn (16) en Evi (14). Nancy werkt als verpleegkundige op de spoeddienst van de Sint-Jozefskliniek in Izegem. In haar vrije tijd houdt ze van badminton. Ze is spelend lid van de harmonie in Meulebeke. Ze speelt eveneens al vijf jaar trompet en bugel bij het Blaasorkest Alpenroos.

De mama van Nancy en de vrouw van Daniël zijn nichten, zodat het penningmeesterschap in de familie blijft. “Daniël heeft die taak al die jaren heel voortreffelijk uitgevoerd. Ik ga mijn best doen om alles even plichtsbewust bij te houden en de kas eveneens gezond te houden”, besluit Nancy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier