Dana Belgium sluit maandag de fabriek

© Archief KW
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De fabriek van Dana Belgium in Brugge gaat normaal maandag dicht. De directie heeft woensdag na een hele dag overleg beslist de tijdelijke werkloosheid aan te vragen. De vijfhonderd arbeiders van het Brugse metaalbedrijf eisten dit zelf, omdat ze bang zijn besmet te worden met het coronavirus.

Volgens vakbondsafgevaardigde Henk Deprez was er al enkele dagen grote ongerustheid op de werkvloer. “Dit gaat over productielijnen die dicht opeen liggen, waardoor die anderhalve meter afstand onmogelijk gerespecteerd kan worden. Bovendien zijn de werknemers ook vaak op elkaars materiaal aangewezen. Maar de directie is van mening dat er wél voldoende maatregelen genomen zijn en wil niet sluiten. Het is dus woord tegen woord, en de moeilijkheid is dat wij als vakbond niet mee aan tafel zitten bij Dana. We hebben de informatie dus maar uit de tweede hand via onze militanten”, klinkt het.

De ongerustheid bij Dana had er ook mee te maken dat andere grote bedrijven zoals Bombardier wel al sloten. “Bombardier nam als eerste de verstandige beslissing, al was er daar ook wel sprake van leveringsproblemen. Maar ondertussen stuurde CNH ook al negentig procent van zijn arbeiders naar huis. Bedrijven worden geacht om hun werknemers de nieuwe maatregelen, zoals het thuiswerken, zo goed mogelijk te laten naleven. Als dat echt niet kan, moeten ze er alles aan doen om hun werknemers op een veilige manier aan het werk te houden. In Zedelgem organiseert Packo bijvoorbeeld infosessies en wordt de veiligheidssituatie post per post bekeken”, zegt Deprez.

Dinsdag zou er bij Dana een dokter zijn langsgeweest om de arbeiders uitleg te geven over handhygiëne. “Maar als die afstand niet gegarandeerd kan worden, heeft dat dus weinig zin”, weet Deprez. “De directie heeft woensdag dan toch beslist de economische werkloosheid aan te vragen. Er zijn ook stilaan leveringsproblemen en sommige werknemers daagden al niet meer op.”

Deprez wijst er wel op dat een bedrijf in totale economische werkloosheid storten voor de werknemers ook heel nefast zijn. “Er zijn er een pak die daarvoor niet aan de juiste voorwaarden voldoen, en dus niet kunnen gaan stempelen. En in veel kleine bedrijven beslist de baas thuis aan zijn bureau, terwijl er op de werkvloer nauwelijks beschermingsmaatregelen zijn. Zo stelde een bedrijf uit Zeebrugge voor zijn werknemers eau de cologne ter beschikking om de handen te wassen. Die mensen zullen nu misschien wel lekker ruiken, maar veilig is het geenszins”, aldus nog Henk Deprez.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier