Dan toch slotactiviteiten voor ereburger Gilbert Desmet in Lichtervelde

Iedereen die meewerkt aan ‘Vive Gilbert’, de viering voor Lichtervelds ereburger Gilbert Desmet © Kurt Desplenter Foto Kurt
Redactie KW

Het ereburgerschap van 2021 werd toegekend aan oud-wielrenner Gilbert Desmet. Het Lichtervelds icoon kon omwille van de coronacrisis nog niet echt genieten van zijn speciale titel. In de derde week van november worden dan toch enkele activiteiten georganiseerd om de ereburger te vieren.

Naar aanleiding van zijn negentigste verjaardag werd in februari 2021 het ereburgerschap van Lichtervelde toegekend aan Gilbert Desmet. ‘Smetje’ was profwielrenner in de jaren vijftig en zestig en behaalde maar liefst 101 zeges waaronder Parijs-Tours. Dat werd ook de naam van zijn café op de Roeselarebaan, die hij jarenlang uitbaatte met zijn vrouw Maria Devos.

De oud-wielrenner is een gekend persoon in de regio. In juni werd het gemeentelijk sportcentrum naar hem vernoemd. Daarnaast stonden verschillende activiteiten op de planning om het ereburgerschap van 2021 te vieren. Helaas gooide de coronacrisis roet in het eten. Nu wil een plaatselijk comité dat bestaat uit bekende Lichterveldse gezichten het ereburgerschap waardig afsluiten met een tweedaagse in Cultuurhuis De Keizer. De activiteiten worden ondersteund door erfgoedcel TERF van regio Midwest.

Vive Gilbert

Op donderdag 18 november vertoont De Filmbende ‘Het hart van een echte kampioen’. De film start om 20 uur en gaat over het leven van Desmet. Op vrijdag 19 november wordt ‘Vive Gilbert’ georganiseerd, de Lichterveldse versie van het gekende praatprogramma ‘Vive le Vélo’. VRT-journalist Johny Vansevenant verzorgt die avond de presentatie. Hij zal interessante beelden uit het VRT-archief meebrengen en een aantal panelgesprekken begeleiden.

Het eerste panel bestaat uit jonge wielrenners die een band hebben met Lichtervelde: Yaron Wydooghe, Jari Vandenbussche en Jaron Wydooghe. Een tweede panel bestaat uit enkele generatiegenoten van ereburger Desmet, waaronder Benoni Beheyt, Ivo Molenaars, Willy Vanneste en Guido Reybrouck. Tot slot is er een panelgesprek met Gilbert en Maria zelf, geflankeerd door burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn (CD&V).

Bar Agnes van Cultuurhuis De Keizer zal aangekleed zijn in attributen en foto’s uit het wielermuseum KOERS.

Henk Cnockaert, Hans Roelens en Henk Bouquez brengen tussendoor een drietal sketches over het leven van Gilbert. Mario Schreel zorgt voor een streepje muziek en er wordt een huisorkest samengesteld met plaatselijke muzikanten. Frans Vanzieleghem brengt zijn gelegenheidslied en Patrick Cornillie zorgt voor een vleugje poëzie. Bar Agnes van Cultuurhuis De Keizer zal aangekleed zijn in attributen en foto’s uit het wielermuseum KOERS.

Een ticket voor de film kost 5 euro, voor Vive Gilbert betaalt men tien euro. Kaarten zijn te koop in de bibliotheek en op de dienst cultuur in het gemeentehuis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.