Dan toch Meifoor in Brugge?

Piet De Ville

In tegenstelling tot wat het Brugse stadsbestuur eerder aangekondigd had, bestaat de kans toch dat er straks een Meifoor komt. Burgemeester De fauw: “Volgens het Overlegcomité kunnen foren vanaf mei, maar er zijn nog veel obstakels om de kermis in Brugge georganiseerd te krijgen.”

Kermisliefhebbers uit Brugge en omstreken kunnen voorzichtige hoop koesteren. Misschien kunnen ze zich toch uitleven op de traditionele Meifoor. Voorzichtige hoop, want als er een Meifoor zou komen, dan zou het een kleinere versie zijn. Het Brugse stadsbestuur had nochtans beslist dat er dit jaar geen Meifoor zou komen. Er waren toen te weinig vooruitzichten om de kermis tijdig georganiseerd te krijgen. Sinds de meest recente aankondigingen van het Overlegcomité ligt de situatie nu anders.

Beperkende maatregelen

We hadden eerlijk gezegd niet verwacht dat het Overlegcomité zou beslissen dat kermissen en foren vanaf de maand mei zouden mogelijk zijn , als de coronacijfers het toelaten ”, vertelt Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Recent verklaarde federaal minister van middenstand David Clarinval (MR) dan ook nog eens dat foren en kermissen zeker kunnen georganiseerd worden als ook de horeca open mag vanaf mei. Dat klonk natuurlijk als muziek in de oren van de Brugse foorkramers en de foorreizigers die jaarlijks passeren in Brugge.”

“Maar voor alle duidelijkheid: een Meifoor zoals we die al jarenlang kennen zal niet mogelijk zijn . Sowieso zouden er op de editie van 2021 nog beperkende maatregelen zijn voor wat de inplanting betreft. De afstandsregels moeten gerespecteerd blijven. Daarbij komt nog dat het Beursplein en het Albertpark niet kunnen gebruikt worden voor de Meifoor, aangezien de werkzaamheden voor het nieuwe Beurs- en congresgebouw en de uitbreiding van de ondergrondse parking.”

Nog geen beslissing

“Er zijn al gesprekken geweest met de foorkramers. Ze deden zelf enkele voorstellen. In een voorstel stonden evenveel foorkramen als gebruikelijk opgesteld, maar dat lijkt me niet evident. In dat geval zouden er naast ‘t Zand, de traditionele locatie, ook andere locaties moeten gebruikt worden in de stad. Zou zouden we een goede spreiding kunnen garanderen. Er is sprake van het Astridpark…”

“Ik heb intussen adviezen ingewonnen, maar de lokale politie en de stedelijke preventiedienst adviseren negatief. Er komen stilaan ook wat andere evenementen aan, dus de situatie moet nog haalbaar blijven om alles goed op te volgen. Er is dus voor alle duidelijkheid nog geen beslissing genomen. Maandag komt de kwestie opnieuw aan bod op het College , al ben ik nog niet zeker of we dan al een definitieve beslissing zullen kunnen nemen.” (PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.