Dan toch kermis in Moorslede en Dadizele, al blijft er voorzichtigheid

Nessim Ben Driss is blij dat er toch kermiskramen komen in Dadizele en Moorslede. (foto JS) © Jan Stragier
Redactie KW

De kermis strijkt in september zowel in Moorslede als in Dadizele neer. Het gemeentebestuur gaf daarvoor groen licht. “De inwoners bleven de voorbije maanden wat op hun honger zitten. Het is belangrijk dat er weer iets is, al zullen we er op toezien dat alles op een veilige manier gebeurt”, aldus schepen Nessim Ben Driss (Visie).

De voorbije zomermaanden regende het door het coronavirus afgelastingen. Een pak evenementen waaronder bijvoorbeeld de kermis in Slypskapelle en de jaarmarkt in Dadizele werd geschrapt. Het gemeentebestuur besliste nu echter om zowel de kermis in Dadizele als die in Moorslede te laten plaatsvinden. In het weekend van 12 september zullen de foorreizigers een plaatsje innemen in de omgeving van het voormalig gemeentehuis van Dadizele. “We zullen die omgeving helemaal afsluiten zoals we enkele jaren geleden gedaan hebben. Toen kregen we best wel positieve reacties”, aldus schepen Nessim Ben Driss. Inmiddels lopen de inschrijvingen van de foorkramers binnen. In vergelijking met de voorbije jaren zullen er wellicht zelf meer kramers aanwezig zijn.

Mondmaskers

In Moorslede staat het kermisweekend rond 26 september geprogrammeerd. Die kermis vindt, zoals elk jaar, plaats op de Marktplaats, pal in het centrum van de gemeente. De voorbereidingen voor die kermis zijn ook volop aan de gang. “We zullen borden laten maken met daarop de regels verbonden aan het evenement. Ik denk bijvoorbeeld aan het volgen van de looprichting of het dragen van een mondmasker. Daarnaast komen er ook ontsmettingszuilen”, aldus de schepen. Voor de gemeentelijke diensten die instaan voor de organisatie van de kermis worden het in vergelijking met de voorbije jaren toch nog iets drukkere tijden. “Bij het organiseren van kermis in coronatijden komt er heel wat kijken. We vinden het met het gemeentebestuur echter heel belangrijk dat de kermissen plaatsvinden. Het is belangrijk dat er weer iets te beleven valt. De bewoners snakken daar duidelijk naar. Ook voor de foorkramers zijn het uiterst moeilijke tijden. We hopen hen met het toelaten van de kermis toch nog een duwtje in de rug te geven.”

Controle

Terwijl in bijvoorbeeld Roeselare de kermis wel werd afgelast, kunnen de bewoners in Moorslede en Dadizele toch genieten van die festiviteiten in eigen gemeente. Schepen Nessim Ben Driss kijkt uit naar de twee kermisweekends, maar blijft ook waakzaam. “Het wordt heel belangrijk dat de aanwezigen de regels respecteren. Niet enkel de bezoekers aan de kermis, maar ook de kramers moeten zich aan de opgelegde maatregelen houden. Het kunnen twee heel leuke weekends worden, maar gezondheid gaat boven alles. We moeten voorzichtig blijven. Er zal op beide kermissen gecontroleerd worden of iedereen zich aan de regels houdt.”

De kermissen in Dadizele en Moorslede gaan normaal gezien elk jaar gepaard met enkele randactiviteiten, georganiseerd door de plaatselijke verenigingen. Zo is er in Dadizele bijvoorbeeld telkens de trottinettenkoers van het jeugdhuis en kunnen wielerliefhebbers in Moorslede genieten van een echte kermiskoers. Die randactiviteiten zijn door de coronacrisis echter afgelast. “Dat is jammer, maar zeker te begrijpen. Ik hoop alvast dat we volgend jaar weer op een wat meer normale manier kermis mogen organiseren, met die leuke randactiviteiten.”

De gemeente organiseert op de zondag van de kermis in Dadizele wel een artisanale markt in ‘t Torreke. Tussen 10 en 17 uur kan je er terecht voor allerhande producten. “Voor het evenement op 13 september zijn er momenteel al 16 standhouders ingeschreven”, geeft schepen Nessim nog mee. Meer informatie omtrent de artisanale markt is te verkrijgen bij de toeristische dienst. Die is te vinden in ‘t Torreke. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier