Dan toch Guldensporenviering in Kortrijk

© (Foto JVGK)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Ook dit jaar zal in Kortrijk op de vooravond van de Vlaamse Feestdag de Guldensporenviering plaatsvinden. “Het was lange tijd onduidelijk of de viering zou mogen doorgaan, maar nu is de kogel door de kerk: de viering op 10 juli komt er”, zegt Jorgen Deman, voorzitter van het Guldensporencomité.

Met de Guldensporenslag van 1302 in het geheugen is Kortrijks Groeningekouter de vaste plaats om de viering van de Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap op gang te trekken. Corona maakt het allemaal wat bescheidener maar toch zal op de vooravond van 11 juli de officiële plechtigheid aan het symbolische monument Maagd van Vlaanderen haar verloop kennen. “Net als andere jaren zal de minister-president aanwezig zijn, voor de gelegenheid met een boodschap die de gebruikelijke uitgebreide 11-juli-toespraak vervangt. De coronamaatregelen dwingen ons inderdaad tot een afgeslankt programma: de strijdrede, de receptie en muzikale optredens achteraf kunnen dit jaar niet. We verleggen de focus van de viering daarom naar de bloemenhulde en de uitreiking van de Groeningeprijs“, aldus Jorgen.

Inschrijven verplicht

Om ieders veiligheid te kunnen verzekeren, wordt gewerkt met voorinschrijvingen. Dit zal via uitinkortrijk.be verlopen. De inschrijvingsmodule wordt eerstdaags gelanceerd. “De volledige Groeningekouter wordt omsloten met herassen, er komt een aparte in- en uitgang. 200 stoelen zullen klaar staan, op gepaste afstand van elkaar. 200 personen is ook het maximum aantal aanwezigen”, zegt de voorzitter verder. “Feesten achteraf zal ter plekke niet mogelijk zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier