Dan toch geen twintigste Hemicuda Rally dit weekend

Andy Lefevere moest dit jaar weer een van de smaakmakers worden. © foto DM
Arjan Desante
Arjan Desante Eindredacteur

Met zesvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier en WK-leider Elfyn Evans stonden er normaal enkele sterren aan de start, maar uiteindelijk zal er dit weekend toch niet gereden worden in Koekelare. De wedstrijd wordt afgelast door de nieuwe coronamaatregelen.

“In lijn met de aankondigingen van de eerste minister van deze ochtend, ziet Autostal Hemicuda zich genoodzaakt om de twintigste editie van de Hemicuda Rally naar 2021 uit te stellen”, klinkt het bij de organisatie.

Wedstrijdleider: “Niet verwacht dat we als amateurwedstrijd beschouwd zouden worden”

“Uiteraard is dit, aan de vooravond van onze wedstrijd, een enorme ontgoocheling”, bevestigt wedstrijdleider Jan Verschaeve. “Toen we maanden geleden de beslissing namen om te organiseren, wisten we dat er heel wat risico’s op ons pad zouden komen. Tot de laatste minuut hebben we ons aangepast en we waren ook nu volledig klaar om de wedstrijd zelfs zonder publiek te organiseren, in lijn met de nieuwe maatregelen. Waar we echter niet op gerekend hadden, is dat de wedstrijd – gezien de deelname van enkele professionelen, het internationale deelnemersveld, het strakke nationale veiligheidsprotocol én de vele nationale veiligheidsprocedures – toch nog als ‘amateurwedstrijd’ beschouwd zou worden.”

“De exacte definitie van wat er juridisch dient te worden verstaan onder ‘professioneel’ versus ‘amateur’ kwam er pas na verder overleg met het ministerie, wat meteen de reden is waarom we iedereen zo lang in onzekerheid moesten houden.”

Toeschouwers krijgen deze week nog hun geld terug

Het deelnemersveld was dit jaar gewoonweg indrukwekkend, nog nooit stonden zoveel WK-piloten aan de start van een Belgische rally. “Uiteraard in functie en als test voor de Rally van Ieper, maar het zou voor ons een onvergetelijke 20ste editie geworden zijn en een beloning voor het enorme werk dat in de afgelopen weken en maanden is verzet”, dixit Verschaeve.

“Ik hou er aan de burgemeesters van de betrokken gemeenten, de gouverneur van West-Vlaanderen, de autosportfederaties VAS en RACB Sport van harte te bedanken voor het vertrouwen en de ondersteuning die we tot de allerlaatste moment van hen kregen. Dank ook aan de vele medewerkers, baancommissarissen en covid-stewards die klaar stonden, de sponsors en dank aan de 150 teams die klaar stonden om van een prachtig rallyweekend te genieten”.

Conform de algemene voorwaarden zullen de toeschouwers die een ticket kochten deze week hun geld teruggestort krijgen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.