Dan toch geen probleem met Kortemarks kraantjeswater? “Storm in een glas water”

In de Gouden-Hoofdstraat werd een tweede meting uitgevoerd. © foto HV
Redactie KW

Mensen hoeven niet bang te zijn voor de kwaliteit van het drinkwater in de omgeving van de Gouden-Hoofdstraat en de Amersveldestraat. Dat is de conclusie nadat De Watergroep er diverse metingen uitvoerde. Nochtans heerste er heel wat onrust over de mogelijke aanwezigheid van looddeeltjes in het water.

Een drietal weken geleden kwam De Watergroep metingen uitvoeren in de Gouden-Hoofdstraat, Amersveldestraat en ‘t Gaainest. Die metingen kwamen er nadat er recent enkele leidingbreuken plaatsvonden in de regio. Bij een van die recente metingen zou een te hoge waarde van lood aangetroffen zijn. Op sociale media heerste er wat onrust, maar dat is volgens het gemeentebestuur en De Watergroep niet nodig.

Geen lood in leidingen

“Wij werden op de onrust gewezen door een raadslid en hebben dan ook contact opgenomen met De Watergroep”, bevestigt burgemeester Karolien Damman. “Als gemeente kunnen en mogen wij niet optreden bij dergelijke problemen – dat is niet onze bevoegdheid – maar uiteraard wilden wij wel op de hoogte zijn van eventuele moeilijkheden. De Watergroep bevestigde dat die metingen plaatsgevonden hebben. Bij één persoon was er een afwijkende waarde, maar dat zou hoogstwaarschijnlijk door het meettoestel komen. Bij een uitgedroogd toestel kunnen er door de wrijving partikels loskomen, die dan een vertekend meetresultaat geven. Om zeker te zijn, ging De Watergroep een tweede keer langs.”

“Sowieso is het niet mogelijk dat dergelijke waarde door een probleem met de leidingen komt. Die zijn namelijk niet in lood, maar in pvc en cementvezelbeton. Natuurlijk snappen we dat mensen bezorgd zijn als het over hun gezondheid gaat, maar hier gaat het dus om een storm in een glas water. Als gemeente ontvingen we nu overigens geen klachten, maar als mensen in de toekomst vragen hebben, kunnen ze altijd terecht bij de technische dienst van De Watergroep op het nummer 059 29 99 83.”

Tweede meting

Ook bij De Watergroep bevestigen ze de metingen, al is bezorgdheid volgens hen niet nodig. “Er is inderdaad een tweede staalname gebeurd in de Gouden-Hoofdstraat, nadat er een lichte overschrijding van de loodwaarde was vastgesteld bij een verbruikskraan. Dus niet aan de waardemeter”, aldus communicatieverantwoordelijke Raissa Verstrynge. “Om dit verder uit te zoeken, vond er een tweede staalname plaats op verschillende plaatsen in het huis. Er bleek effectief geen overschrijding meer te zijn aan de gebruikskraan én aan het controlekraantje. De overschrijding kwam er dus wellicht omdat het water een tijdje had stilgestaan en er nog messing aanwezig was in de binnenleidingen van de klant.”

(AD/HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier