Dan toch geen laatste zomer voor openluchtzwembad in Wielsbeke?

Elke zomer organiseert het openluchtzwembad bij heel goed weer enkele nightswimmingavonden. © NVR
Redactie KW

Het openluchtzwembad zou dit jaar zijn laatste zomer ingaan. Daarna zou het voor altijd sluiten. De coronacrisis zorgt ervoor dat de laatste zwemzomer misschien in duigen zal vallen. “Wij voeren alle voorbereidende werken aan het zwembad uit zoals we elk jaar doen”, zegt burgemeester Jan Stevens (CD&V).

In oktober 2017 sloeg Wielsbeke de handen in elkaar met Dentergem en Oostrozebeke. Samen zouden ze een nieuw binnenzwembad bouwen op het Domein Hernieuwenburg. Dat wil zeggen dat er geen plaats meer is voor een openluchtzwembad in de gemeente. Begin dit jaar zijn de werken voor een nieuw sportcentrum met een zwembad gestart. Dat zwembad wordt een instructiebad en is niet bedoeld voor recreatief gebruik.

“Om een subsidie van 1,1 miljoen euro te kunnen ontvangen mag de termijn van de uitvoering maximaal drie jaar bedragen. Dat wil zeggen dat het buitenzwembad dit jaar normaal zijn laatste zomer zou ingaan”, legt de burgemeester uit.

Nu strooit de coronacrisis roet in het eten van de Wielsbeekse zwemmer. “Voorlopig weten wij niet of het zwembad al dan niet open mag. Wij zijn op dit moment bezig met alle voorbereidende werken, zoals we die elk jaar doen voor de opening van het zwembad. Normaal start de zwemzomer half juni, maar dat lijkt nu onmogelijk”, geeft hij aan.

Als het zwembad in de loop van de zomer open mag, zal de gemeente dat ook doen.

Afstand behouden

“De dienst Vrije Tijd zal dan een plan uitwerken om de afstand in het zwembad te behouden. Dat kan bijvoorbeeld met een aangeduid parcours. Ik ga ervan uit dat buitenlandse reizen niet aan de orde zullen zijn, dus moeten de Belgen en dus ook de Wielsbekenaren zich in het binnenland kunnen vermaken. Een openluchtzwembad kan deel uitmaken van dat plan. Wij zullen alles op alles zetten om het zwembad te openen vanaf het mag”, klinkt het.

Een jaar langer open? We kunnen niet vooruitlopen op de feiten

Ondertussen zijn de werkzaamheden op het Domein Hernieuwenburg al aan de gang. Maar ook daar is de impact van de coronacrisis duidelijk. “We moeten er geen doekjes om winden: door de coronacrisis lopen we vertraging op. Alle grote bouwwerken hebben even stilgelegen en de aannemers raken maar moeilijk aan materiaal. Dat wil zeggen dat ook de subsidie in het gedrang komt”, legt hij uit. De gemeente heeft al uitstel gevraagd bij de Vlaamse Gemeenschap die de subsidie uitreikt. “Er is al een schrijven onderweg naar de bevoegde instantie. Het complex moet er binnen de drie jaar staan, maar dat wordt door de overmacht nu wel heel nipt. We hopen dus op een verlenging van die termijn.”

Jaartje langer?

Daarom rijst de vraag of het openluchtzwembad misschien toch nog een jaartje langer zou kunnen openblijven. “We kunnen niet vooruitlopen op de zaken. Ten eerste zullen we volgend jaar misschien opnieuw af te rekenen hebben met corona. En ten tweede moeten we ons afvragen als de combinatie van veel bezoek op het Domein Hernieuwenburg gepaard kan gaan met zo’n grote werf op hetzelfde domein. We zullen met het schepencollege op tijd en stond over deze kwestie oordelen en communiceren”, sluit de burgemeester af.

(NVR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.