Damse Belangen zit één jaar in de gemeenteraad

We zien Christophe Watelle (secretaris), Kelly De Sutter (gemeenteraadslid en voorzitter), Julie Baudry (bestuurslid) en Caroline Debbaut (gemeenteraadslid en ondervoorzitter). © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Damse Belangen is met gemeenteraadsleden Kelly De Sutter en Caroline Debbaut, beiden ex CD&V, één jaar actief met een eigen fractie in de gemeenteraad. “Wij gaan voor echte inspraak van de burgers en geen schijninspraak zoals bij de huidige meerderheid”, zegt voorzitster Kelly Desutter.

Tot verbazing van velen behaalde de gloednieuwe beweging Damse Belangen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 twee zetels binnen. Kelly De Sutter en Caroline Debbaut, beiden voormalige CD&V-gemeenteraadsleden, bemachtigden voor Damse Belangen een zitje in de gemeenteraad vanaf januari 2019. Ze kijken één jaar later samen met hun medestanders terug. De raadsleden waren in de maanden voor de verkiezingen opgestapt bij CD&V Damme omdat de partij in hun ogen te weinig democratisch was.

“Meer vorm geven aan partij”

“We zijn nu een jaar verder en we moeten toegeven dat het ons echt bevalt”, steekt Kelly De Sutter van wal. “We willen nu nog meer vorm geven aan onze partij en ondertekenden een werkingsdocument; een leidraad voor de Damse Belangen. Dit resulteert in een klein maar krachtig bestuur van de partij met Caroline Debbaut als ondervoorzitter, Christophe Watelle als secretaris, Julie Baudry als bestuurslid en ikzelf als voorzitter. Daarnaast willen we ook een bredere adviesraad oprichten met geëngageerde Dammenaars die ideeën aanreiken. En natuurlijk willen we daar dan ook wel uit putten naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen toe. In 2018 was het niet eenvoudig en er was weinig tijd om een volle lijst samen te stellen (er stonden 15 kandidaten op de lijst, een volle lijst telt 21 namen, red.) maar we zijn intussen sterker en wijzer geworden en denken dat we kunnen groeien.”

Resultaten geboekt

De beide gemeenteraadsleden en de bestuursleden kijken intussen tevreden terug op het eerste jaar van de werking met de eigen gemeenteraadsfractie. “We hebben zeker al onze stem laten horen rond zaken waar de Dammenaars echt mee bezig zijn. Zowel kleine als grote dossiers”, stelt Caroline Debbaut. “Er is ook concreet resultaat. Zo zijn we er tijdens een gemeenteraadszitting in geslaagd om de CD&V-gemeenteraadsleden mee te krijgen in het terug invoeren van de de korting voor het tweede kind bij de zomerkampen.” “Ook de gratis zak huisvuilzakken voor mensen met incontinentie is er gekomen door ons toedoen”, vult Kelly De Sutter aan. “Maar ik denk ook aan grotere dossiers zoals de heraanleg van de dorpskern van Moerkerke centrum. We hebben er bij de burgemeester op aangedrongen om de plannen te laten herzien en deze zijn dan ook aangepast. Ik heb wel spijt dat we de aankoop van een veel te duur stuk grond door het OCMW (een perceel in Damme vlakbij Damse Vaart Zuid, red.) niet hebben kunnen voorkomen. De verantwoordelijken konden daarvoor niet meer gesanctioneerd worden wegens te laat. Maar toch is het belangrijk dat we er blijven de vinger op leggen als er met belastinggeld gemorst wordt”, gaat Kelly verder.

“Als er met belastinggeld gemorst wordt, leggen wij er de vinger op”

“Er zijn nog altijd te veel dossiers waar het stadsbestuur niet als een goede huisvader optreedt, zoals bij de renovatie en modernisering van het stadhuis. De feitelijke kosten komen telkens een heel eind boven de raming uit. En dan hebben we het nog niet over het debacle met de lift in het stadhuis. Wanneer zal die er eindelijk komen? Ook de aankoop van de oude pastorie in Vivenkapelle is toch maar een vreemde constructie die niet in het voordeel is van de Dammenaars. Moet het stadsbestuur een pastorie aankopen om die dan te laten gebruiken door de OLVA-school, een vestiging van een Brugse scholengroep. En dit terwijl de eigen Damse gemeentescholen het niet gemakkelijk hebben.”

Gezond verstand

“Ook de kostprijs voor de renovatie van ontmoetingscentrum De Lieve in Moerkerke is buiten proportie. De huidige verouderde constructie afbreken en vervangen door een volledige nieuwbouw zou een stuk goedkoper zijn. Die piste moet ook onderzocht worden. Wij pleiten voor gezond verstand, efficiënt omgaan met middelen en voor echte inspraak van onderuit. Niet zoals de inspraak die het stadsbestuur organiseerde rond de heraanleg van de Weststraat. De overgrote meerderheid wilde een fietspad aan één kant en met twee rijrichtingen, maar dat werd niet gevolgd… Wij willen kritische oppositie voeren, maar willen en kunnen ons zeker ook constructief opstellen in het belang van de Dammenaars”, besluit Kelly De Sutter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier