Damme wil mooiste bijvriendelijke tuin van Vlaanderen in Sijsele

Liefhebbers van natuurpracht, van bijen en de bloemen die ze bestuiven kunnen op zondag 19 mei terecht in de tuin van de stedelijke bibliotheek in Sijsele. Onder de noemer Biebabeloela vindt er een groot ‘bijenfeest’ plaats met tal van workshops en tips voor wie zijn tuin bijenvriendelijker wil maken. Onze reporter was er als de kippen bij om als eerste een rondleiding te krijgen.

In deze wedstrijd, een organisatie van de Vereniging voor Openbaar Groen en het departement Omgeving van de Vlaamse overheid, neemt Damme het op tegen de Oost-Vlaamse gemeente Beveren. © PDV

Stad Damme heeft al langer iets met bijen. Zo houdt de stedelijke groendienst bij de aanplant van bloemen, planten, grassen en struiken zo veel mogelijk rekening met de noodzaak om méér bijen aan te trekken. Bijen spelen dan ook een belangrijke rol voor de diversiteit. Door hun bestuiving zorgen ze voor heel wat bloemenpracht én ook voor de fruitteelt zijn de bijen van bijzonder groot belang.

Groenzone

Stad Damme gaat nu nog een stap verder en toverde de groenzone rond de bibliotheek om tot wat de mooiste bijenvriendelijke tuin van Vlaanderen moet worden. In deze wedstrijd, een organisatie van de Vereniging voor Openbaar Groen en het departement Omgeving van de Vlaamse overheid, neemt Damme het op tegen de Oost-Vlaamse gemeente Beveren.

Biebabeloela

Naar we vernemen zouden de kansen van Damme om die titel effectief binnen te halen bijzonder goed liggen. De aanplantingen zijn intussen voltooid en we brachten een bezoekje aan het toch wel indrukwekkende terrein. Bij de stedelijke groendienst wordt er op gewezen dat de tuin naar de zomer toe nog veel mooier wordt; als ze helemaal in bloei zal staan. Op zondag 19 mei vindt vanaf 14 het openingsfeest plaats van deze bijentuin en dit onder de speelse noemer Biebabeloela.

Het hele opzet van het project is dat de tuin een educatieve maar ook inspirerende waarde heeft

Het hele opzet van het project is dat de tuin een educatieve maar vooral ook inspirerende waarde heeft. In de bijentuin vind je tal van voorbeelden van hoe je zelf bij je eigen woning – of je nu beschikt over een kleine of grote tuin of louter een terrasje – aan de slag kan gaan met bomen, bloemen en planten waar de bijen van houden. Zowel wie groene vingers heeft als wie liever wat minder moeite doet kan er heel wat opsteken. Zo kun je er kennis maken met veldbloemtapijten, die net zoals graszoden eenvoudig kunnen aangelegd worden.

Openbaar park

Voor mensen die minder ruimte hebben, biedt het ‘verticaal groen’, met klimplanten tegen de muur of in de houder, een mogelijkheid en ook dit is te bekijken in de bijentuin. Je treft er ook bloemen en planten aan die nauwelijks onderhoud vergen. Deze bijentuin, die eigenlijk kan gezien worden als een nieuw openbaar park, richt zich op het hele gezin want er zijn bijvoorbeeld ook elementen aangebracht waarop of waarin kinderen zich kunnen uitleven, zoals een kastanjehouten vlonderpad, een ‘tunnel’ gevormd door oude knotwilgen en een speelheuvel. Terwijl de kinderen spelen kunnen de ouders plaats nemen aan de grote eikenhouten picknickbank die in de tuin werd geplaatst.

Er werden trouwens ook fruitbomen geplaatst en op dit termijn zou er een gratis ‘fruipluk’ georganiseerd worden. Tijdens het openingsfeest op zondag 19 mei kan iedereen met al dit fraais komen kennis maken en bovendien zijn er dan ook heel wat workshops en infostands over de bijen. Daarnaast is er ook heel wat kinderanimatie, zoals een avonturenparcours over ‘de vijanden van de bij’, verteltheater, een bijenzoekspel met de smartphone. Voor de volwassenen zal groendeskundige Chantal Van Rie een rondleiding geven en er komt onder meer een imker vertellen over zijn werk. ‘De Mess’ is er aanwezig met hapjes en drankjes.


Het team van Campo Solar, bekend van het populaire zomerfestival in een Dams maisveld, zorgt voor de muzikale omkadering, met om 16 uur een optreden van Meermens. Alle praktische info op
https://www.damme.be/biebabeloela

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.