Damme krijgt herdenkingsbank voor sterrenkindjes

Ilse Gentier en Wim Van Den Bossche verloren hun kindje Ties. © foto PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In het park rond de kerk van Oostkerke werd een opmerkelijke herdenkingsplaats voor niet levensvatbare kindjes ingehuldigd. Het gaat om een ronde houten bank, met kabels opgehangen aan zes bomen, waarin ouders de namen van hun overleden kindjes kunnen laten plaatsen.

Het idee voor een begraaf- of herdenkingsplaats voor niet-levensvatbaar geboren kindjes werd al eind 2016 naar voor gebracht in de Damse gemeenteraad. Toen door het toenmalige N-VA-gemeenteraadslid Heidi Verstraete. Dit voorstel van N-VA, de oppositie dus, werd toen unaniem goedgekeurd. Dat was op zich al een bijzonder moment in de Damse politiek.

“Daarna ging een stuurgroep aan de slag om het voorstel concreet uit te werken”, stelde burgemeester Joachim Coens tijdens de inhuldiging van het herdenkingsmonument bij de kerk van Oostkerke. “De stadsdiensten hielpen mee in de zoektocht naar een geschikte plek en invulling. Intussen kwam ook de vraag binnen van Wim Van Den Bossche en zijn vrouw Ilse Gentier. Wim en Ilse zijn de ouders van Ties, die op 8 januari 2018 geboren werd, maar al een drietal dagen later overleed aan de gevolgen van een hevige infectie. Zij zochten een plaats waar ook hun bredere familie Ties zou kunnen herdenken. De vraag naar een plek als deze werd daarom meer persoonlijk.”

Rustige omgeving

Het stadsbestuur dacht aanvankelijk als locatie aan het kerkhof van Den Hoorn, maar vond een meer intieme, rustige plaats in Oostkerke. “Hier is het meer een park in een rustige omgeving, wat weg van de begraafplaats, want we wilden dus wel een herdenkingsplek en geen begraafplaats”, verduidelijkte de burgemeester. “Begin dit jaar werd dan ook het voorstel om tussen de bomen op deze plek een herdenkingsbank te creëren concreet. We deden inspiratie op in Wallonië, in het bos van Soleilmont. Zo maakten we kennis met ‘Les Arbres du Souvenir’, een gelijkaardig concept. Maar waar de bank daar is opgehangen aan één centrale boom, wordt die in Oostkerke via een metalen ring aan zes bomen bevestigd.”

De herdenkingsplaats is dus een zwevende ronde bank geworden. Het hout is afkomstig van een oude zieke beuk die in de omgeving stond. “De vorm van de bank wijst op de oneindigheid waarmee de ouders naar hen verlangen en het oneindige gemis. In de cirkel kunnen de ouders bloembollen planten, zodat elk jaar in de lente de herdenkingsplaats opnieuw gevuld wordt met bloemen. Deze staan dan symbool voor nieuw leven”, verduidelijkte de burgemeester.

Sterretjes

“Op de bank kunnen op de houten balkjes de namen van de kinderen of eventueel ook enkel sterretjes aangebracht worden. Onze groendienst zal met veel toewijding deze bijzondere herdenkingsplek onderhouden en er zal ook duiding aangebracht worden voor toevallige voorbijgangers, zodat ook zij even stil kunnen staan of zitten en de tijd nemen om met hun gedachten af te dwalen naar de meest waardevolle dingen in het leven. Ik hoop dat deze mooie bank een bijzondere plek van troost, hoop, sterkte en herinnering mag worden.”

De ouders van Ties vertelden ook hun verhaal en toonden zich tevreden met deze mooie herdenkingsplaats. De naam van Ties staat samen met die van Arthur en Elias als eerste in de bank. Burgemeester Coens dankte nog Jean-Baptist Defreyne en Jean-Baptist Bisschop voor de realisatie van de kroonverankering en voor de juiste positionering van de herdenkingsbank én ook Rik Gentier voor het vervaardigen van de houten plankjes waarin de namen van de kindjes aangebracht worden. Ten slotte formuleerde ook stadsfilosoof Roel Jacobus enkele mooie gedachten rond de herdenkingsbank op de sfeervolle locatie tussen de bomen naast de kerk van Oostkerke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier