Damme: “Ik ontmoet veel mensen op het containerpark”

Zelden een man zo zien stralen als Koen Van Nevel terwijl hij omringd door een grote schare sympathisanten zijn Krak-verhaal uit de doeken doet. © grf
Redactie KW

Na de bekendmaking van laureaat twee en drie hadden velen al een vermoeden, maar nu is het ook officieel: Koen Van Nevel mag zich een jaar lang dé Krak van Damme noemen. Deze populaire duivel-doet-al – van Tijl Uilenspiegel tot dichter, organisator en zelfs keeper – ontving vrienden, collega’s en familieleden om samen zijn titel te vieren.

Zelden een man zo zien stralen als Koen Van Nevel terwijl hij omringd door een grote schare sympathisanten zijn Krak-verhaal uit de doeken doet. Koen had bij de uitnodiging niet laten weten wat precies de reden was voor het feestje. Al deed de aanwezigheid van Peter De Zutter, de Krak van vorig jaar, bij enkelen toch wel een belletje rinkelen.

Om zijn verhaal te illustreren had Koen op de tafel tal van attributen uitgestald: een boek over Tijl Uilenspiegel, T-shirts van het verbroederingscomité Damme-Duitsland, een carnavalsuitrusting, shirts van het voetbal en de KLJ,… Allen stille getuigen van het grote sociale engagement van deze Krak.

Eigenlijk wilde ik sociaal assistent worden“, duikt Koen in zijn geschiedenis. “Maar door een samenloop van omstandigheden, en misschien ook wel wat te veel feesten…, heb ik die studies niet met succes kunnen afronden. Via een examen bij het stadsbestuur kon ik dan in het containerpark terecht. Ik was er de allereerste containerparkwachter. In zeker zin is het ook een sociaal beroep. Ik ontmoet er ontzettend veel mensen. Het zal zeker bijgedragen hebben tot deze titel.”

Slechts een handvol mensen wist dat ik schuilging achter De Damse dichter

Koentje van het containerpark hield ook jarenlang de Dammenaars in de ban door als ‘De Damse dichter’ op Facebook allerlei evenementen te becommentariëren in dichtvorm. “Nauwelijks een handvol mensen wist dat ik er achter schuilging. Velen dachten zelfs dat het toenmalig cultuurschepen Joachim Coens was. De eigenlijke onthulling van het geheim, in aanwezigheid van Coens, was dan ook een erg mooi moment”, lacht Koen.

Ook als lid van het comité van de verbroedering met Damme-Oldenburg en het erbij aansluitende carnaval werkt onze Krak zich in de kijker. “Met onze Brugse Zot-mutsen én speciaal gemaakte T-shirts zijn we zelfs eens paginagroot in een Duitse krant verschenen!”

Verkleedpartijtjes

Koen houdt dus wel van een verkleedpartijtje, want sinds enkele maanden is hij in Damme ook de officiële vertolker van de historische figuur van Tijl Uilenspiegel. Samen met Nele (Elzela Salkanovic) mag hij allerlei evenementen opluisteren, een taak die hij erg ter harte neemt. Net als Tijl strijdt Koen trouwens ook voor de rechten van de gewone mens, want hij is bij Stad Damme syndicaal afgevaardigde van het ACV Openbare Diensten, waar hij zich onder meer al inzette voor een eerlijke rechtspositieregeling.

Het mag duidelijk zijn: deze Krak pur sang zal nog lang van zijn titel genieten!

VRAGENRONDJE

Favoriete boek?

“Het Parfum van Patrick Süskind vind ik echt een magistraal boek.”

Favoriete artiest?

“Flip Kowlier is een rasartiest, hij gaat ongelooflijk mooi om met onze taal.”

Favoriete plek/activiteit in Damme?

“Fietsen langs de Rabattestraat in Damme en de wondermooie Krinkeldijk of Spegelsweg in Oostkerke. Daar kan ik echt tot rust komen en genieten van ons prachtige Damse polderlandschap.”

Voorstel/bekommernis voor Damme?

“Het verenigingsleven verdient alle steun want het wordt steeds moeilijker om aan geëngageerde bestuursleden te geraken. Mensen willen zich nog engageren in projecten maar veel minder voor de lange termijn. Ik hoop dat een nieuwe vereniging als vzw De Statie, met onder meer Krak-laureaat Stefaan Acke, het enthousiasme kan behouden om verder mooie zaken te organiseren. Ze zijn alvast goed begonnen met de nieuwe kermisactiviteiten. Het verenigingsleven is van het grootste belang, het brengt mensen dichter bij elkaar. Het is een drager van onze volkscultuur en dat mag niet verloren gaan.”

Hoop/wens voor 2016?

“Onze maatschappij komt onder druk te staan door een groeiende polarisatie. Ook hier in Damme merken we dat. Ik zie dat meer en meer op de sociale media. Dat maakt me eerlijke gezegd echt bang. Vaak wordt meer gezocht naar de controverse dan naar wat mensen bindt. Ik heb mijn principes en ideeën maar ik heb in al mijn projecten getracht om tegenstelling te overstijgen. Verengingen en evenementen kunnen een bindmiddel zijn. Ik hoop dat we in 2016 opnieuw dichter tot elkaar komen. En dan heb ik nog een goed voornemen: In 2016 drink ik geen alcohol meer, behalve dan op de dagen die eindigen met de letter g!” (lacht)

BIO

Privé

Geboren op 7 februari 1972 in Brugge en opgegroeid in Sijsele als zoon van wijlen Achiel ‘Siele’ Van Nevel en wijlen Agnes De Bruycker. Heeft drie oudere zussen: Mireille (59), Carine (54) en Sabine (51).

Opleiding

Lagere school: Donk (Maldegem), middelbaar: Onze-Lieve-Vrouwecollege Assebroek.

Loopbaan

Is al 20 jaar containerparkwachter bij Stad Damme.

Vrije tijd

Oud KLJ Sijsele, verbroederingscomité Oldenburg, zaalvoetbalclub ‘t Risico en Het Dambord, Tijl Uilenspiegel,…

(Piet De Ville)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.