Damme blijft ook in coronatijd bijzonder in trek

Heel wat fietsers en wandelaars brengen een bezoek aan Damme. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het coronavirus mag de horeca en toerismesector dan al flink veel pijn hebben gedaan, in centrum Damme zitten de terrasjes goed vol. “Sinds de heropstart van de horeca mogen wij eigenlijk niet klagen”, stelt Piet Janssens van restaurant De Spieghel, die ook tevreden is met de grotere terrassen die het stadsbestuur toestond.

Ook in de straten van de stadskern van Damme zijn de mondmaskertjes sinds een tweetal weken verplicht. Voor de rest gaat het er bijzonder gemoedelijk en ontspannen aan toe én zitten de terrasjes goed gevuld. En die terrassen zijn ook bijzonder sterk aanwezig in het straatbeeld gezien het stadsbestuur bij de heropening van de horeca in juni grotere terrassen toestond. Dit uiteraard om te anticiperen op de opgelegde social distancing waarbij tafels en stoelen verder uit elkaar moeten staan.

“Wij horen hierover toch vooral positieve reacties van de horeca, de vele Dammenaars en toeristen die gebruik maken van de terrasjes”, zegt schepen van Toerisme Rik Strubbe. “Nog meer uitbreiden op het binnenplein of op parkings is evenwel niet evident, gezien er toch nog ruimte moet zijn voor de openbare markt of boekenmarkt. We moeten ook nog het contract met de firma die de parkeergelden int respecteren. Maar we gaan een en ander sowieso goed evalueren.”

Fietsen en wandelen

Ook Piet Janssens, uitbater van horecazaak De Spieghel, is tevreden. “Sinds de heropstart van de horeca kunnen wij eigenlijk niet klagen. Het is al behoorlijk mooi weer geweest, dat speelt ook mee, en bovendien heeft Damme ook wel troeven die in deze coronatijden extra belangrijk zijn. Mensen kunnen hier fietsen en wandelen in de mooie natuur. Dat deden ze misschien ook al tijdens de lockdown en dat blijven ze doen Veel mensen nemen deze zomer ook vakantie dichter bij huis en komen hier ontspannen, iets eten en drinken. En die ruimere terrassen zijn zeker mooi meegenomen. Daar zijn we zeker dankbaar voor. Op die manier hebben wij eigenlijk niet aan capaciteit moeten inboeten. Of de mensen klagen over die mondmaskerplicht? Ik heb daar eigenlijk nog niets over gehoord. De mensen zijn dat al wat gewoon hé en eens ze neerzitten kunnen ze het toch afzetten.”

Dat beaamt ook toerismeschepen Strubbe. “Dat wordt heel vlot opgevolgd. Ik heb niet de indruk dat dit een beletsel is om Damme te bezoeken.” Isolde Van Eenoghe, woordvoerster lokale politie, laat weten dat er in Damme elke dag op verschillende momenten controle is op de mondmaskerplicht. “Onze politiemensen gaan sowieso eerst in dialoog met personen die geen mondmasker dragen. Tegen hardleerse personen treden we natuurlijk wel kordaat op”, klinkt het.

Nog een gevolg van de coronacrisis is dat de boekenmarkt het voorbije weekend verhuisde van de gebruikelijk plaats op het marktplein naar het plein nabij het kerkhof en de tuin van de voormalige OCMW-site Sint-Jan. “Door de coronamaatregelen moeten de standhouders met hun kraampje verder uit elkaar staan en op het marktplein zouden we te veel mensen moeten weigeren. Vandaar die verhuis”, legt schepen Rik Strubbe uit.

Nieuwe locatie

De verhuis naar de nieuwe locatie werd niet bij alle standhouders op gejuich onthaald, zo vernamen we. Door de wat meer afgelegen locatie zouden er minder bezoekers de weg vinden naar de boekenmarkt. “Sowieso brengt deze coronacrisis nadelen met zich mee, daar kunnen we niet van onderuit. Wat ook speelt, is dat we niet veel tijd hadden om de nieuwe locatie ruimschoots bekend te maken. Bij een volgende editie kunnen we op dat vlak wel beter doen”, stelt Rik Strubbe.

We legden ons oor ook eens te luisteren bij de nieuwe uitbaters van toeristenboot Lamme Goedzak, die dit jaar na meer dan 35 jaar de exploitatie overnamen van Christian Claeys. “Wij hebben onze opstart wat moeten uitstellen door de coronacrisis, maar het loopt nu toch behoorlijk vlot”, zegt Frederic Vanhove, die samen met zijn vrouw Wendy Govaerts instaat voor het vaartraject op de Damse Vaart tussen Brugge en Damme. “We hebben de boot opgefrist met onder meer een nieuwe bar en bieden ook arrangementen aan waarbij per koppel een flesje cava inbegrepen is. Het grote nadeel dat we nu nog wel ondervinden is dat we nauwelijks reservaties hebben van groepen. Die lopen anders meestal via de toeristische diensten van Brugge en Damme, maar gezien de coronacrisis komen er langs deze weg geen groepen door. We varen elke dag van de week uit en vervoeren nu gemiddeld zo’n 800 à 1.000 mensen per week. Onze capaciteit per vaarbeurt is door corona beperkt tot 100 personen. In normale tijden zijn we vergund voor 170 personen. Nog tot 15 november varen we iedere dag uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier