Damman Croes in Roeselare wordt moderne site waar wonen en leven centraal staat

Site Damman-Croes ligt er al sinds 2015 verlaten bij. Daar komt binnenkort verandering in. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Site Damman-Croes ligt er al sinds 2015 verlaten bij. Daar komt binnenkort verandering in. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Na het faillissement en de bijhorende leegstand van de Krottegemse site Damman Croes in 2015, is er eindelijk zicht op de nabije toekomst. Dit aantrekkelijke stadsontwikkelingsproject omvat ongeveer 17.000 m².

In overleg met enkele Krottegemnaars is er voor deze centrale site nabij de Onze-Lieve-Vrouwemarkt en de Spanjestraat, die vroeger gespecialiseerd was in betonmenginstallaties, al heel wat denkwerk verricht.

Stad Roeselare heeft een kader bepaald voor een aantrekkelijke kernversterking met aandacht voor veel groen. “De bedoeling is om deze plaats om te schakelen tot een moderne site met focus op wonen en leven”, zegt schepen Nathalie Muylle.

erfgoed

“Ook de voormalige bibliotheek De Vriendschap op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt zit mee in deze invulling. Die staat net als de gevel van het winkelhuis op nummer 36 op de inventaris onroerend erfgoed. Geïnteresseerde investeerders en kopers moeten wel rekening houden met enkele voorwaarden. We focussen op gemeenschapsvoorzieningen op wijkniveau en beperkte woon-ondersteunende functies zoals kleinhandel, kleinschalige kantoren en dienstverlening. Voor de stad is die mix van functies belangrijk om de leef- en beleefbaarheid van de site hoog te houden en zo een aantrekkelijk stadsproject te realiseren. De woonfunctie maakt wel het hoofdaandeel uit van deze ontwikkeling.”

Zuurstof en groen

In het verkoopdossier wordt centraal een aaneengesloten groene ruimte van 15 procent vooropgesteld, wat neerkomt op ongeveer 2.700 vierkante meter.

“Eén derde moet publieke ruimte worden en parkings horen hier niet bij”

“We streven naar een totale open publieke ruimte van één derde”, zegt Nathalie. “Parkings horen hier niet bij. Daarnaast is ruim de helft van het bouwprogramma bedoeld voor wonen. Aan de rand van de site kunnen bijvoorbeeld kleinere appartementen komen.” De verkoop gebeurt in samenwerking met de curator van het faillissement Damman-Croes.

“Met dit dossier gaan wij samen met die curator vanaf maandag op zoek naar geschikte kandidaten die instaan voor de aankoop én ontwikkeling van dit stadsvernieuwingsproject. Wij willen deze wijk nieuw leven inblazen en doen daarom beroep op private kandidaat-kopers om een nieuw stedelijk project te realiseren dat perfect overvloeit in het bestaande weefsel”, geeft de schepen nog mee.

Dit dossier staat maandag op de planning van de gemeenteraad. (Koen Kerkaert)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.