Damion (12) vecht tegen acute leukemie: “Diagnose was een klap in ons gezicht”

Damion Dehollander, op de foto met zijn zus Kate, verblijft momenteel in het UZ in Gent. (GF)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

In amper twee weken tijd is het leven van Beverley Derycke en Dries Dehollander helemaal overhoop gegooid. Bij hun zoon Damion (12) werd zaterdag acute leukemie vastgesteld, waardoor de jongen een lange chemobehandeling van ruim twee jaar voor de boeg heeft. Om de ziekenhuiskosten te kunnen betalen, startten zijn ouders een crowdfundingcampagne op.

Damion Dehollander is de zoon van Dries Dehollander (35) en Beverley Derycke (33). Dries werkt bij Smart Solutions in Roeselare en woont in Vlamertinge. Beverley is aan de slag bij Carrefour Houthulst en woont in Poelkapelle. Damion zit in het eerste jaar in het Ieperse Koninklijk Technisch Atheneum, waar hij de richting ICT volgt. Behalve zijn zus Kate (13) heeft hij nog een halfbroer van 4 en een stiefbroer van 15 jaar. Tot enkele weken geleden was Damion een gewone en kerngezonde twaalfjarige jongen die graag gamet en speelt, maar op vrijdag 25 september kwam daar van de ene op de andere dag verandering in. “Die dag was Damion een beetje misselijk”, vertelt zijn moeder. “Hij had buik- en hoofdpijn. We gingen naar de dokter en die had een klein gezwel opgemerkt in zijn hals.”

“Eerst dacht de dokter dat zijn klieren niet goed werkten”, vervolgt Beverley. “Maar uit een echo bleek dat zijn klieren in orde waren. Het was dus niet wat ze dachten. Op woensdag 30 september gingen we naar het ziekenhuis voor een bloedafname. Toen vertelde de dokter ons dat ze dachten aan toxoplasmose, omdat daarbij identiek dezelfde symptomen voorkomen. Die resultaten zouden normaal twee weken op zich laten wachten. Maar twee dagen later kreeg ik al telefoon dat de bloedwaarden niet in orde waren en dat we op maandag opnieuw naar het ziekenhuis moesten voor verder onderzoek.”

Cortisone

“Maar nog diezelfde avond begon Damions hals zodanig te zwellen dat hij moeite kreeg om te ademen. We trokken meteen naar de spoeddienst van het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper, waar er opnieuw bloed afgenomen en een scan genomen werd. Toen die resultaten bekend waren, kwamen de dokters ons vertellen dat de mensen van het UZ in Gent al op weg waren naar Ieper om Damion over te brengen… Eenmaal we in Gent toekwamen, is men ‘s nachts onmiddellijk begonnen met het bloedonderzoek. Op zaterdagmiddag kregen we dan de diagnose ‘acute leukemie’ te horen. Toen is men onmiddellijk gestart met het toedienen van cortisone om de zwelling op Damions borst en hals weg te krijgen.”

Voor Beverley en Dries kwam zo’n slecht nieuws natuurlijk hard aan. “Ik kan niet beschrijven wat er toen door ons heenging. Het is één van de ergste dingen dat je met je kind kan meemaken”, zegt Dries. “Heel je leven wordt overhoop gegooid in amper enkele dagen. We leven gelukkig in een land met goede medische zorgen en er is een grote kans op genezing.”

“Er is een grote kans op genezing, maar de hele behandeling zal meer dan twee jaar duren”

“We waren er gelukkig heel vroeg bij”, vult Beverley aan. “De slaagkans is heel groot. Nu is het afwachten hoe lang Damion nog in Gent moet blijven, maar nu al weten we dat de volledige behandelingsperiode twee jaar en drie maanden zal duren. Eenmaal Damion weer thuis is, zal er bekeken moeten worden welke behandelingen hij in Ieper kan krijgen en waarvoor we telkens weer naar Gent zullen moeten pendelen. Maar we moeten er nu al rekening mee houden dat we in die twee jaar minimaal twee keer per week naar Gent zullen moeten.”

Crowdfunding

“Woensdag kreeg Damion een ruggenprik. De start van de chemobehandeling is normaal voorzien voor vrijdag (vandaag, red.)“, gaat papa Dries verder. “Helaas hebben we geen hospitalisatieverzekering en we weten dat de kosten redelijk hoog kunnen oplopen, tot 3.000 à 4.000 euro. Daarom hebben we een crowdfundingcampagne opgestart in de hoop dat vrienden en familie hier en daar hun steentje kunnen bijdragen.”

De crowdfunding werd opgestart op zaterdag 3 oktober. Donderdag, vijf dagen later, waren er al 64 personen die een gift gedaan hadden voor samen meer dan 2.500 euro. “We kregen al veel giften van collega’s van Smart Solutions en onderaannemers. Ook een aantal vrienden doneerde al. We zijn hen enorm dankbaar. Alle beetjes helpen”, zegt Dries. “Ik had nooit gedacht dat er zo snel zo veel donaties zouden komen. Mocht er uiteindelijk geld over zijn, dan schenken we het aan een goed doel voor kankerpatiënten.”

Geen bezoek toegelaten

Ondertussen verblijft Damion al heel de week in het UZ in Gent. Deze week ging het relatief goed met hem. “Hij beseft het nog niet helemaal”, zegt Beverley. “Ik denk dat het besef er maar zal komen eenmaal de chemo start en hij effectief ziek zal worden. Momenteel voelt hij zich prima. Het enige probleem dat hij voorlopig had, was die zwelling in zijn keel, waardoor hij moeilijk kon ademen. Nu is die zwelling weg en zie je gewoon weer een gezonde jongen zitten. De symptomen die hij had op 25 september hadden wellicht niets te maken met zijn leukemie, maar gelukkig zijn we toen naar de huisarts gegaan en was die alert genoeg om te zien dat zijn hals gezwollen was. Zo waren we er snel bij.”

Door de coronasituatie mag Damion geen bezoek ontvangen. “Enkel de ouders en stiefouders mogen op bezoek komen. Eenmaal hij thuis is, zullen we ook heel voorzichtig moeten zijn met bezoek en goed de hygiënemaatregelen opvolgen. Iemand die ziek is, zal zeker niet in contact mogen komen met Damion aangezien zijn afweersysteem aangetast is. We zijn erop voorbereid dat het eerst zal verslechteren door de chemo vooraleer het gaat beteren. Voor ons is het echt een klap in ons gezicht, maar voor zijn zus is het nog veel lastiger. Zij heeft het nu heel moeilijk.”

De crowdfunding vind je hier.