Daimy (21) stapt Dodentocht en loopt marathon … op blote voeten: “Wat je vooral moet vermijden, zijn hondendrollen”

Daimy Vermeersch: “Ik ben op de goeie weg. Ik kan al volledig pijnvrij blootsvoets tot acht kilometer ver joggen.”©JOKE COUVREUR
Daimy Vermeersch: “Ik ben op de goeie weg. Ik kan al volledig pijnvrij blootsvoets tot acht kilometer ver joggen.”©JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

2021 moet voor Daimy Vermeersch een uitzonderlijk jaar worden. De amper 21-jarige Ingelmunsternaar wil blootsvoets zowel de Dodentocht als een marathon tot een goed einde brengen. Met een duidelijk doel voor ogen: minstens 15.000 euro inzamelen voor het Zonnehart, een basisschool voor buitengewoon kleuter- en lager onderwijs. “Ik zal straks afzien, maar die mensen verdienen alle steun”, zegt hij.

We durven allemaal wel eens goeie voornemens te maken bij de start van een nieuw jaar, maar Daimy Vermeersch gaat een stevig stapje verder. Letterlijk, zelfs. Waar de gewone sterveling plechtig belooft te stoppen met roken of iets vaker te sporten, heeft de Ingelmunsterse student sportverzorging en personal coach een wel erg ambitieus plan uitgewerkt: komende zomer wil hij de Dodentocht – een wandeling van honderd kilometer – tot een goed einde brengen, in het najaar staat dan weer een marathon, 42,195 kilometer, op de agenda.

Spitant detail: beide uitdagingen wil Daimy blootsvoets aangaan. “Het wordt niet makkelijk, maar ik moet en zal slagen in mijn opzet”, klinkt het overtuigend. “Waarom? Ik koppel een goed doel aan mijn actie. Ik wil minstens 15.000 euro inzamelen voor het Zonnehart in Zedelgem, een basisschool voor buitengewoon kleuter- en lager onderwijs waar ook mijn zes jaar oud petekindje Mila Lassuy school loopt. En zij verdienen alle steun.”

Krachttraining

Het blootsvoets wandelen en lopen ontdekte Daimy een dik jaar geleden. “Al start mijn sportief verhaal nog iets eerder. Op mijn zeventiende begon ik aan krachttraining te doen. Ik was erg mager – ik woog amper 58 kilo – en wou mijn zelfvertrouwen opkrikken. Door intensief te trainen en een eerder ongezond voedingspatroon sterkte ik aan tot 83 kilo, maar mijn maag speelde me parten. Ik wilde echter blijven sporten en begon eind 2019 met hardlopen. Daar kon ik mijn ei in kwijt, maar ik sukkelde al snel van de ene blessure in de andere. Pijnvrij lopen, was niet langer mogelijk en ik ging op zoek naar een oplossing.”

“Google leerde me dat blootsvoets wandelen blessures kan vermijden en ik besloot het een kans te geven. Ik zal nooit de dag vergeten waarop ik me voor het eerst aan een schoenloos tochtje heb gewaagd: op 2 juli van vorig jaar wandelde ik de Finse piste op het sportcentrum van Ingelmunster af, samen met mijn broer Guillaume (18). Het was een openbaring. Ik had geen zware benen meer, had nergens pijn…”

Sinds januari dit jaar gaat Daimy nog een niveau verder en waagt hij zich ook aan loopsessies op blote voeten. “We mogen niet vergeten dat de mens eigenlijk gemaakt is om zich op blote voeten voort te bewegen. Schoenen verzwakken de spieren in onze voeten, die moet ik nu beetje bij beetje weer opbouwen. Maar ik ben op de goeie weg. Ik kan al volledig pijnvrij blootsvoets tot acht kilometer ver joggen. Mijn grootste afstand tot nu toe is tien kilometer. Ik heb dus nog werk voor de boeg”, glimlacht hij.

Geen blessures

Blessures behoren ondertussen volledig tot het verleden, zegt Daimy. “Ik heb ook een zesde zintuig ontwikkeld om bijvoorbeeld glasscherven, kleine steentjes en dode wespen te ontwijken. Het enige waar je zeker niet in wil trappen, is een hondendrol. Dat maakte ik al één keer mee, sindsdien let ik extra goed op”, lacht hij. “In totaal heb ik al 770 blootsvoetse kilometers op mijn conto. Dat cijfer zal alleen maar stijgen, want wandelen of joggen mét schoenen, daar denk ik zelfs niet meer aan.”

De komende maanden wil Daimy keihard trainen om de Dodentocht en marathon – samen goed voor 142,195 kilometer op blote voeten – tot een goed einde te brengen. “In maart plan ik een wandeltocht van 50 kilometer en ook mijn aantal barvoetse kilometers al lopend wil ik verder opdrijven. Ik let ook enorm op mijn voeding en alcohol drink ik sowieso nooit. Het wordt leven als een pater, maar ik heb er alles voor over om mijn ambitie waar te maken. Ik weet nu al dat ik serieus zal afzien, maar dat doe ik met de glimlach. De mensen van het Zonnehart verdienen alle steun, ze leveren er schitterend werk.”

Om de beoogde 15.000 euro in te zamelen, krijgt Daimy steun van Wevelgemnaar Benny Buyse van het aannemersbedrijf Den Bouw. “Hij heeft veel bewondering voor wat ik wil doen en zal me sponsoren. Maar iedereen die dat wil, zal zijn duit in het zakje kunnen doen. Bedoeling is om per afgelegde kilometer een bedrag te kunnen schenken. En dat moet minstens 15.000 euro opleveren.”

GR129 in 2022

Wanneer Daimy op blote voeten langs het kanaal Roeselare-Leie – zijn geliefkoosd trainingsoord – of op straat aan het wandelen of lopen is, levert hem dat wel een pak vreemde blikken op. “Mensen spreken me ook aan en stellen me soms een pak vragen. Maar dat levert achteraf alleen maar respect op. Ik kan alleen maar hopen dat ik anderen inspireer, want op blote voeten door het leven gaan, heeft alleen maar voordelen.”

“Je hebt een directe connectie met de natuur en onze aarde en je gestel wordt er alleen maar sterker door. Of ik zelf ooit nog schoenen draag? Helaas heb ik geen andere keuze, want onze maatschappij zit nu eenmaal zo in elkaar. Blootsvoets boodschappen doen of op restaurant gaan… Het zou hemels zijn, maar voorlopig hou ik het op wandelen en lopen”, knipoogt Daimy.

En wat na de Dodentocht en marathon? “In 2022 zou ik graag de GR129, een wandeltraject van Brugge naar Aarlen en 574 kilometer lang, op blote voeten afleggen. Maar laat me eerst op dit jaar focussen!”

Volg Daimy via www.duursporter.be. Daar zal binnenkort ook alle info over zijn actie voor het Zonnehart te vinden zijn. Contact: daimy1@hotmail.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.