Dagverzorgingscentrum De Sluze draait na vijf jaar op volle toeren

Op de foto zien we Amandine Mulot (leidinggevende), Jeaninne Nuytens, Jeanne Vanderniepen, Lien Vandenbohede, Chelsea Proost, Willy Demeester, Linda Vanmuylder, Denise Coene en Suzy Moenaert. © LC
Paul Bruneel

Het dagverzorgingscentrum De Sluze werd vijf jaar geleden, op 2 december 2013, opgestart en gaat straks zijn zesde succesvol jaar in. Van in het begin was het dagverzorgingscentrum een schot in de roos en dankzij het vriendelijk onthaal, de vele activiteiten en mogelijkheden draait De Sluze nog steeds op volle toeren. Wij gingen even langs bij Amandine Mulot, leidinggevende en coördinator van het dagverzorgingscentrum. Zij ontvangt er dagelijks met haar drie collega’s gemiddeld 15 mensen. De naam werd indertijd gekozen omdat het dagverzorgingscentrum gelegen is in de wijk De Sluze in Middelkerke.

“Het Welzijnshuis Middelkerke wil een centrale rol spelen in de organisatie van de zorg voor ouderen en ons dagverzorgingscentrum is één domein van de talrijke vormen van dienstverlening die worden aangeboden aan de ouderen.”

“Het dagverzorgingscentrum is gevestigd in het woonzorgcentrum De Ril, maar we beschikken vlak aan de inkom van het woonzorgcentrum over een afzonderlijk volledig ingerichte ruimte” zegt Amandine Mulot.

Een dagverzorgingscentrum is niet enkel interessant voor de gebruikers ervan, maar het is ook een ontlasting voor heel wat mantelzorgers.

Eenzaamheid doorbreken

“Wij zijn eigenlijk een thuiszorgdienst die overdag, tijdens de weekdagen, wordt aangeboden aan thuiswonende ouderen van meer dan 65 jaar van Middelkerke. Zowel op de leeftijd als op de woonplaats kan een uitzondering worden gemaakt. Inwoners van Middelkerke krijgen wel voorrang krijgen op mensen die niet in Middelkerke wonen maar toch gebruik willen maken van het dagverzorgingscentrum”, zegt Amandine.

“Bij ons zijn zowel zorgbehoevende als niet-zorgbehoevende mensen welkom. Voor veel mensen doorbreekt een verblijf bij ons de eenzaamheid die ze thuis ondervinden. Onze doelstelling is enerzijds de eenzaamheid bij ouderen voorkomen, maar tegelijk de mantelzorgers ondersteunen in de thuissituatie.”

Voor veel mensen doorbreekt een verblijf bij ons de eenzaamheid die ze thuis ondervinden

In het dagverzorgingscentrum is het mogelijk om een bad te nemen, kan er een middagmaal worden gebruikt en wordt er iedere dag ook gezorgd voor een aangename dagbesteding. Dit kan gaan van bingo over rummikub, kaarten en sjoelbak tot koken of muziek beluisteren.

“Wij willen het voor onze mensen elk moment van de dag zo aangenaam, menselijk en warm mogelijk maken en bieden kwaliteitsvolle hulpverlening aan in een huiselijke en veilige omgeving. Door dit aanbod willen we er vooral voor zorgen dat die mensen langer in hun eigen thuisomgeving kunnen wonen en een opname in een woonzorgcentrum kan uitgesteld worden”, geeft Amandine mee.

De dagprijs voor alle zorgen bedraagt 20,08 euro en op deze prijs is een tussenkomst van de mutualiteit mogelijk. De verplaatsing kan via Vervoer Hendriks worden georganiseerd, aangepast aan de noden van de mensen die er gebruik van maken. De meerprijs hiervoor bedraagt 6 euro. Afhankelijk van de situatie is ook hiervoor een eventuele tussenkomst mogelijk.

Iedere weekdag open

Het dagverzorgingscentrum De Sluze is iedere weekdag open van 8.30 uur tot 17 uur. Tijdens het weekend en op feestdagen is De Sluze dicht. “Het is wel zo dat je niet zomaar kunt binnenstappen bij ons, je moet vooraf een afspraak maken. Wie eerst even een kijkje wil komen nemen kan dat uiteraard ook op een van de dagen dat we geopend zijn. Wij staan klaar om de nodige informatie te verschaffen en iedereen welkom te heten” besluit Amandine.

Het dagverzorgingscentrum De Sluze is gelegen in de Oostendelaan 139 in Middelkerke, in het woonzorgcentrum De Ril, op het domein van het Middelkerkse OCMW.

Info bij Amandine Mulot, 059 31 94 05. Dagverzorgingscentrum@Middelkerke.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier