Dagtoeristen worden in Bredene naar twee zones afgeleid

© MM
Redactie KW

Bredene wil deze zomer de toeristenstroom zoveel mogelijk beheersen. Op het strand reserveert het gemeentebestuur de traditioneel minder drukke zone 4 en de plek waar normaal het naaktstrand terug te vinden is voor de dagjestoerist.

Het gemeentebestuur zal deze zomer maatregelen nemen op het strand en in zijn toeristische zone. “We willen onze publieke ruimte zo goed mogelijk benutten door de toeristenstroom te spreiden en ervoor te zorgen dat de mensen zich op een verantwoorde manier gedragen op de drukste plaatsen”, legt burgemeester Steve Vandenberghe uit.

Het gemeentebestuur besliste eerder al het naaktstrand dit zomerseizoen niet te openen. “Hierdoor komt extra strand vrij waardoor de bezoekers optimaal kunnen gespreid worden.”

Alles controleren en reguleren op het strand, waar heel veel toegangen zijn, zal niet mogelijk zijn, beseft de burgemeester. “We rekenen vooral op het gezond verstand van de strandbezoekers. Wie geen afstand houdt, zal worden aangesproken door ons Social Distancing-team en de lokale politie.”

Opdeling in zones

Op het strand en aan de drukste strandposten wil Bredene vooral sensibiliserend werken. “Hiervoor zetten we 21 jobstudenten in. Dit Social Distancing-team moet zowel verbaal als via een folder de bezoekers aanzetten om voldoende afstand te houden.” Het strand in Bredene wordt opgedeeld in duidelijk gemarkeerde zones. Voor de monitoring van het strand rekent Bredene op de metingen van Westtoer. “Als hieruit blijkt dat ons strand volzet is, dan moeten de mensen dat weten als ze thuis vertrekken.”

Dagtoeristen: strandposten 4 en 6bis

De drukste plekjes op het strand vind je traditioneel aan de strandposten 1, 2, 3 en 6. “Deze willen we extra in de gaten houden en indien nodig grijpen we in door ze af te sluiten.

Dagtoeristen zullen al op de invalswegen verwittigd worden dat ze enkel welkom zijn aan de strandposten 4 en 6bis (het naaktstrand, dat dit jaar plaats moet maken voor een textielstrand, mm). Die rustiger strandzones kunnen de extra bezoekers aan.”

Op het strand zullen de verschillende zones duidelijk aangeduid worden, verzekert de burgemeester. “Er komen zones waar je mag zitten (op het zacht zand), zones die als corridor worden gebruikt, zones voor de strandcabinehouders en zones waar je niet mag zitten maar wel vrij rond kan bewegen (hard zand).”

De strandcabines worden dit jaar verder uit elkaar geplaatst. “Op plaatsen waar strandcabines staan vragen we de cabinehouders een strandzeil te zetten. Op de drukste dagen en bij hoog water vragen we die te beperken tot 8 meter. De cabinehouders zullen hier realtime per sms over worden geïnformeerd.

Deze maatregel maakt het mogelijk om tussen de zitplaatsen op het zacht zand en de plaats waar de strandcabinehouders zitten een wandelcorridor van 3 meter te vrijwaren.”

Slechte timing opspuitwerken

Momenteel vinden op het strand nog opspuitwerken plaats in opdracht van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (AMDK). “Die werken hebben uiteraard een positief effect op onze strandcapaciteit. Maar de timing van de werken is op zijn zachtst ongelukkig. Hierdoor zullen we tot midden juli de volledige strandcapaciteit niet kunnen benutten.

Maatregelen voor toeristische zone

Ook in de toeristische zone neemt Bredene maatregelen om de afstandsregels zo goed mogelijk te bewaren. Zo kan winkelen in de Kapelstraat (tussen Koningin Astridlaan en Duinenstraat) tijdens de twee zomermaanden enkel in een richting. Terugkeren kan via de overzijde van de straat.

“We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk bezoekers van ons strand en toeristische zone kunnen genieten. Ons plan werkt in de eerste plaats preventief. Lukt dat niet, dan grijpen we in”, is de burgemeester kordaat.

(MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.