Den Uytkant is een van de drie dagcentra van Duin en Polder, waar volwassenen met een verstandelijke beperking ondersteund worden bij het wonen en werken. "Op onze boerderij werken gemiddeld een tiental personen samen", weet begeleider Pieter Glorie. "Zij zijn in grote mate zelf verantwoordelijk voor de productie. Er is dan ook bewust voor deze ambachtelijke producten gekozen, omdat onze medewerkers de handelingen daarvoor zelf kunnen uitvoeren. Dat gaat van ingrediënten afwegen tot roeren...

Den Uytkant is een van de drie dagcentra van Duin en Polder, waar volwassenen met een verstandelijke beperking ondersteund worden bij het wonen en werken. "Op onze boerderij werken gemiddeld een tiental personen samen", weet begeleider Pieter Glorie. "Zij zijn in grote mate zelf verantwoordelijk voor de productie. Er is dan ook bewust voor deze ambachtelijke producten gekozen, omdat onze medewerkers de handelingen daarvoor zelf kunnen uitvoeren. Dat gaat van ingrediënten afwegen tot roeren, temperaturen bijhouden, etiketteren en de afwas."Belangrijk voor het label is niet alleen dat de productie in West-Vlaanderen gebeurt, maar dat daarbij ook zo veel mogelijk gewerkt wordt met grondstoffen uit onze provincie. De eieren voor de geitenchoco komen van Den Uytkant zelf, de geitenmelk van een boer uit Westkerke. Boter, bloemsuiker en chocoladedrops vervolledigen het ingrediëntenlijstje. "Hier vertrekken om de twee weken zo'n veertig potten choco, terug naar de geitenboer, die ze vervolgens vanuit zijn marktkraam verkoopt. Ons product valt in de smaak, maar we willen de productie kleinschalig houden. De zinvolle dagbesteding is voor ons als vzw immers belangrijker dan winstbejag", stelt Pieter.De medewerkers zijn uiteraard fier op de erkenning als 100% West-Vlaams streekproduct en de bijhorende aandacht. Maar hoe smaakt de geitenchoco nu eigenlijk? Wees gerust: niet naar geitenkaas. "Vrijwel identiek als gewone choco, want geitenmelk en koemelk smaken hetzelfde. Het voordeel zit hem vooral in de gezondheidsaspecten. Geitenmelk bevat immers meer essentiële vetzuren en is rijk aan mineralen. Het bevat dan weer minder lactose en is makkelijker te verteren. Daardoor kunnen ook mensen met lactose-intolerantie onze choco in huis halen", aldus de begeleider. "Bij ons thuis staat er in ieder geval elke ochtend een pot geitenchoco op de ontbijttafel!"