Dagcentrum Den Uytkant levert 3 nieuwe streekproducten, met ook … geitenmelkchoco

Wouter Verheecke

Twaalf nieuwe producten krijgen voortaan erkenning als 100% West-Vlaams streekproduct. Drie daarvan worden geproduceerd op boerderij Den Uytkant in Keiem bij Diksmuide: bier, choco en … choco van geitenmelk! Al smaakt die – gelukkig – niet naar geitenkaas. “Geitenchoco is vooral veel gezonder.”

Den Uytkant is een van de drie dagcentra van Duin en Polder, waar volwassenen met een verstandelijke beperking ondersteund worden bij het wonen en werken. “Op onze boerderij werken gemiddeld een tiental personen samen”, weet begeleider Pieter Glorie. “Zij zijn in grote mate zelf verantwoordelijk voor de productie. Er is dan ook bewust voor deze ambachtelijke producten gekozen, omdat onze medewerkers de handelingen daarvoor zelf kunnen uitvoeren. Dat gaat van ingrediënten afwegen tot roeren, temperaturen bijhouden, etiketteren en de afwas.”

Marktkraam

Belangrijk voor het label is niet alleen dat de productie in West-Vlaanderen gebeurt, maar dat daarbij ook zo veel mogelijk gewerkt wordt met grondstoffen uit onze provincie. De eieren voor de geitenchoco komen van Den Uytkant zelf, de geitenmelk van een boer uit Westkerke. Boter, bloemsuiker en chocoladedrops vervolledigen het ingrediëntenlijstje. “Hier vertrekken om de twee weken zo’n veertig potten choco, terug naar de geitenboer, die ze vervolgens vanuit zijn marktkraam verkoopt. Ons product valt in de smaak, maar we willen de productie kleinschalig houden. De zinvolle dagbesteding is voor ons als vzw immers belangrijker dan winstbejag”, stelt Pieter.

Gezonder

De medewerkers zijn uiteraard fier op de erkenning als 100% West-Vlaams streekproduct en de bijhorende aandacht. Maar hoe smaakt de geitenchoco nu eigenlijk? Wees gerust: niet naar geitenkaas. “Vrijwel identiek als gewone choco, want geitenmelk en koemelk smaken hetzelfde. Het voordeel zit hem vooral in de gezondheidsaspecten. Geitenmelk bevat immers meer essentiële vetzuren en is rijk aan mineralen. Het bevat dan weer minder lactose en is makkelijker te verteren. Daardoor kunnen ook mensen met lactose-intolerantie onze choco in huis halen”, aldus de begeleider. “Bij ons thuis staat er in ieder geval elke ochtend een pot geitenchoco op de ontbijttafel!”


Nog meer nieuwe streekproducten:

Behalve het Uytkanterbier, de gewone choco en de choco van geitenmelk van Den Uytkant, werden nog negen producten erkend als 100% West-Vlaamse streekproducten:

Coffee Castar én Café l’Auguste (Coffee Matubu uit Oostvleteren)

Kaaskoekje met kaas van De Moerenaar (Belinda’s Kitchen uit Koksijde)

Ambachtelijke lukken (De Vredestuin uit Passendale)

Honing (Patrick Caestecker uit Ieper)

Coureur Espresso (Grootmoeders Koffie uit Gullegem)

Praline Cortryck én Paardenkopjes (Chocolatier Vandenbulcke uit Kortrijk)

Zwevezeelse Florentientjes (Brood & Banket Danny uit Zwevezele)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.