Een enorme domper. Anders kan je het nieuws dat Chiro Sint-Nico en Chiro Ilse uit Lendelede maandag kreeg, niet verwoorden. Beide Lendeleedse jeugdbewegingen moeten een dag voor ze met hun leden op kamp vertrekken, alles afblazen na zeker vier positieve coronatests onder de leden en leiding.

Burgemeester Carine Dewaele (CD&V) ging maandagavond in overleg met de hoofleiding, de volwassen begeleider en Chiro Nationaal. "We kunnen niet anders", zucht ze. "Hoe moeilijk deze beslissing ook is. Het Chirokamp kan in deze omstandigheden en met zoveel onduidelijkheid naar contactopsporing toe, onmogelijk doorgaan." Samen met hun gezin gaan de besmette Chiroleden nu in quarantaine. Ook de andere gezinsleden zullen getest worden op het virus.

Ook speelpleinwerking sneuvelt

Enkele Chiroleden testten de voorbije dagen positief op het coronavirus en door de onderlinge contacten met andere jongeren en leiders is het enorm moeilijk om de mogelijke verspreiding in kaart te brengen. "Bovendien hadden sommige leden ook contact met monitoren van de lokale speelpleinwerking Jakkedoe. Ook die zullen we tot minstens eind juli opschorten, uit voorzorg", duidt burgemeester Dewaele.

Burgemeester Carine Dewaele van Lendelede., Frank Meurisse
Burgemeester Carine Dewaele van Lendelede. © Frank Meurisse

📣 Onze burgemeester aan het woord!

Geplaatst door Gemeente Lendelede op Maandag 20 juli 2020

"Er zullen ongetwijfeld heel veel traantjes vloeien, maar we moeten alle verdere verspreiding van covid-19 tegen gaan. Na al het harde werk de voorbije weken en maanden is dit natuurlijk enorm zwaar om dragen. De jongens en meisjes zien op enkele uren alles wegvallen. Maar dit is jammer genoeg de enige juiste beslissing."

Het kamp van de Lendeleedse Chiro zou normaal op dinsdag 21 juli van start gaan en tien dagen duren. De jongens trokken normaal naar Malle, de meisjes naar Essen, twee gemeenten in Antwerpen. Alle ouders en leden werden maandagavond nog opgebeld en op de hoogte gebracht van de afgelasting.

Cursus

Chirojeugd Vlaanderen vermoedt dat de besmettingen opdoken op een monitorcursus. Een van de deelnemers is twee dagen na afloop van die cursus ziek geworden. "Aan de cursus namen in totaal 58 leiders deel, maar ze waren wel onderverdeeld in twee bubbels", zegt Erwin Cools van Chirojeugd Vlaanderen. "Alle 11 besmettingen - niet alleen die van Lendelede maar ook bij Chiro Klein-Vorst uit het Antwerpse Laakdal - komen uit dezelfde bubbel." Chirojeugd Vlaanderen benadrukt wel dat alle geldende coronamaatregelen strikt werden opgevolgd tijdens de monitorcursus.

📣 PERSBERICHT GEMEENTELIJKE CRISISCEL Tot onze spijt laten we weten dat het Chirokamp van de jongens en meisjes niet...

Geplaatst door Gemeente Lendelede op Maandag 20 juli 2020
Een enorme domper. Anders kan je het nieuws dat Chiro Sint-Nico en Chiro Ilse uit Lendelede maandag kreeg, niet verwoorden. Beide Lendeleedse jeugdbewegingen moeten een dag voor ze met hun leden op kamp vertrekken, alles afblazen na zeker vier positieve coronatests onder de leden en leiding.Burgemeester Carine Dewaele (CD&V) ging maandagavond in overleg met de hoofleiding, de volwassen begeleider en Chiro Nationaal. "We kunnen niet anders", zucht ze. "Hoe moeilijk deze beslissing ook is. Het Chirokamp kan in deze omstandigheden en met zoveel onduidelijkheid naar contactopsporing toe, onmogelijk doorgaan." Samen met hun gezin gaan de besmette Chiroleden nu in quarantaine. Ook de andere gezinsleden zullen getest worden op het virus. Enkele Chiroleden testten de voorbije dagen positief op het coronavirus en door de onderlinge contacten met andere jongeren en leiders is het enorm moeilijk om de mogelijke verspreiding in kaart te brengen. "Bovendien hadden sommige leden ook contact met monitoren van de lokale speelpleinwerking Jakkedoe. Ook die zullen we tot minstens eind juli opschorten, uit voorzorg", duidt burgemeester Dewaele. "Er zullen ongetwijfeld heel veel traantjes vloeien, maar we moeten alle verdere verspreiding van covid-19 tegen gaan. Na al het harde werk de voorbije weken en maanden is dit natuurlijk enorm zwaar om dragen. De jongens en meisjes zien op enkele uren alles wegvallen. Maar dit is jammer genoeg de enige juiste beslissing."Het kamp van de Lendeleedse Chiro zou normaal op dinsdag 21 juli van start gaan en tien dagen duren. De jongens trokken normaal naar Malle, de meisjes naar Essen, twee gemeenten in Antwerpen. Alle ouders en leden werden maandagavond nog opgebeld en op de hoogte gebracht van de afgelasting. Chirojeugd Vlaanderen vermoedt dat de besmettingen opdoken op een monitorcursus. Een van de deelnemers is twee dagen na afloop van die cursus ziek geworden. "Aan de cursus namen in totaal 58 leiders deel, maar ze waren wel onderverdeeld in twee bubbels", zegt Erwin Cools van Chirojeugd Vlaanderen. "Alle 11 besmettingen - niet alleen die van Lendelede maar ook bij Chiro Klein-Vorst uit het Antwerpse Laakdal - komen uit dezelfde bubbel." Chirojeugd Vlaanderen benadrukt wel dat alle geldende coronamaatregelen strikt werden opgevolgd tijdens de monitorcursus.