Dag van de Landbouw bij varkensbedrijven afgelast door het FAVV

Landbouwers Renaat en Petra zijn vol ongeloof over de melding die ze te horen kregen. © Nele
Redactie KW

Nu zondag is het de Dag van de Landbouw. Renaat Hillewaere en Petra Verhaeghe uit Wingene nemen hieraan deel. Door de vaststelling van de Afrikaanse varkenspest besloot het Voedselagentschap om deze bijzondere dag af te gelasten en dit bij bedrijven die varkens kweken en verzorgen.

De vondst van de Afrikaanse varkenspest bij twee everzwijnen in het zuiden van België brengt ook voor onze regionale varkensbedrijven hinder met zich mee. Het is de eerste keer dat de virale ziekte in ons land opduikt. De ziekte is zeer besmettelijk voor varkens en everzwijnen. Er bestaat geen specifieke behandeling of vaccin tegen deze vorm van varkenspest.

Het FAVV liet intussen weten dat varkensbedrijven die deelnemen aan de Dag van de Landbouw op zondag 16 september hun opendeurdag moeten stopzetten. Ook het bedrijf van Renaat en Petra Hillewaere uit Wingene kregen deze melding. Schepen van Landbouw Hedwig Kerckhove legt uit: ” FAVV verbiedt de Dag van de Landbouw bij bedrijven waar er varkens gekweekt worden. Deze maatregel komt er om verspreiding van het virus tegen te gaan en geldt voor het hele grondgebied in België. Men besloot met overleg van de Boerenbond dat een opendeurdag niet verstandig is. Dit is natuurlijk een heel ernstige zaak voor de deelnemende landbouwers. Zij deden hun best om alles perfect in orde te presenteren naar de buitenwereld toe en keken er zo naar uit. Veiligheid gaat boven alles, in dit geval is extra waakzaam zijn de boodschap. De toestand wordt van nabij gevolgd.”

Vol ongeloof

Landbouwers Renaat en Petra zijn vol ongeloof over de melding dat ze te horen kregen. “Het is ongelooflijk dat het FAVV met zoiets afkomt”, vertelt Petra. ” Ik begrijp heel goed dat we waakzaam moeten zijn en dat de Afkrikaanse varkenspest heel serieus genomen moet worden. We hebben maanden voorbereiding achter de rug en keken er zo naar uit om de opendeur eindelijk te laten plaatsvinden. Het ging een topdag worden. Alles was perfect. Mijn kinderen keken zo uit naar hun dag. De dag dat ze hun boerderij mochten tonen aan hun vriendjes van school. Alles valt in het water”, klinkt het.

“Persoonlijk vind ik het nogal overroepen. Men had beter een straal van 300 km ingesteld, een veiligheidszone om daarin het verbod van kracht te houden. Het is nu zo en wij nemen zeker het risico niet om de opendeur te laten doorgaan. Ik stel mij wel sterk de vraag hoe de mensen het te weten zullen komen dat dit alles afgelast is? De communicatie op dit vlak is heel slecht. Op voorhand is er tal van reclame gemaakt. De landbouw stond positief in de kijker. Veel mensen zullen niet weten dat de Dag van de Landbouw op een varkensbedrijf niet doorgaat. We zullen zien of er toch bezoekers hun weg vinden naar onze boerderij. Onze poort zal helaas gesloten blijven.”

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier