Dag nadat felle rukwinden 200 zonnepanelen wegbliezen: “De kracht was gigantisch”

De 47-jarige Wim Vervenne heeft een metaalconstructiebedrijf vlak voor de loods van Wienerberger. Ook bij hem is de schade groot. © JH
Redactie KW

Felle rukwinden hebben maandagavond 200 zonnepanelen vanop het dak van steenbakkerij Wienerberger in Kortemark met een enorme kracht weggeblazen. Ze richtten schade aan bij twee huizen, een loods, enkele auto’s en een rendez-voushotel. “Onze werknemers waren enorm onder de indruk”, zegt Bart Brodelet van Wienerberger.

Hallucinante taferelen maandagavond rond 22 uur op de site van de steenbakkerij langs de Hoogledestraat. Op en rond een van de loodsen waar bakstenen gemaakt worden lagen overal zonnepanelen. Op het dak van de loods van Wienerberger zelf, op en in de loods van metaalconstructie Wim Vervenne, op de woning die verhuurt, op het rendez-voushotel The New Villa en een leegstaand huis. Zonnepanelen doorboorden er letterlijk enkele auto’s of eindigden in bomen. De brandweer van Kortemark had enkele uren werk om alles op te ruimen.

“We concentreerden ons op het weghalen van alle losliggende zonnepanelen en riepen het speciale RISC-team op”, zegt kapitein David Vanden Eynde. “Ook voor onze manschappen was het voorzichtig te werk gaan met die zware rukwinden.”

Geen slachtoffers

Het zonnepanelenpark met in totaal 500 exemplaren is eigendom van Eneco dat het dak huurt van Wienerberger. “De installatie levert jaarlijks 225 megawattuur en die stroom wordt geleverd aan het bedrijf. De rest gaat op het net”, zegt Mark Van Hamme van Eneco. “De oorzaak van het gebeuren wordt door een expert bekeken. Zeker is dat het om een uitzonderlijke situatie ging met erg zware rukwinden. We zijn zeker opgelucht dat hier geen slachtoffers vielen.” In de eerste plaats is de schade het grootst bij Wienerberger zelf. “De opruimwerken aan het dak en rond de loods zijn intussen na een dag werken zo goed als afgerond”, zegt plant manager Bart Brodelet van Wienerberger.

(lees verder onder de foto)

Dag nadat felle rukwinden 200 zonnepanelen wegbliezen:
© JH

“Er moesten zonnepanelen gevonden worden tot ettelijke tientallen meters verder in de velden. Een eerste stap is nu het verstevigen van de dakconstructie want die is wat minder stabiel geworden. Daarna moeten de gaten in het dak gedicht worden. Dat moet gebeuren voor het opnieuw regent, want als het binnen regent komt de productie in het gedrang. In die loods worden handvormstenen gemaakt. In een latere fase zal gans het dak vernieuwd moeten worden. Tijdens het incident was er een kleine nachtploeg van zes mensen aan het werk. Zij waren enorm onder de indruk.”

Even gedacht aan ontploffing

“Je moet weten dat toen die windhoos het dak optilde er een grote berg zand volledig verwaaide in de loods. Die mensen zagen letterlijk geen steek meer en dachten dat er een ontploffing was geweest. De productie werd na het incident enkele uren stil gelegd, ook om onze mensen te laten bekomen. Zij waren ook fel onder de indruk toen ze hun gehavende auto’s zagen. Intussen is de productie hervat. We laten het over aan de expert wat er gebeurde maar het is duidelijk dat het om een erg uitzonderlijks iets ging. Die zonnepanelen liggen er al zes jaar op en nooit eerder waren er problemen.”

Enorme kracht

De 47-jarige Wim Vervenne heeft een metaalconstructiebedrijf vlak voor de loods van Wienerberger. “Ik werd opgebeld door Magdalena, die mijn huis huurt aan de straatkant”, zegt Wim. “Ze was echt in paniek en dat kan ik begrijpen als ik de schade zie. Die nochtans dunne en lichte zonnepanelen zijn als messen met een enorme kracht rondgevlogen. De kracht was gigantisch. In het dak van mijn loods, nochtans zes centimeter dik, zitten heel wat gaten. Ook enkele lichtstraten zijn vernield. Enkele zonnepanelen doorboorden zelfs de houten afsluiting rond het huis én zelfs de betonnen boorden. Dat is echt hallucinant. Zelfs bakstenen in de gevel werden naar binnen geslagen. Gelukkig komt de productie niet in het gedrang.”

(lees verder onder de foto)

Dag nadat felle rukwinden 200 zonnepanelen wegbliezen:
© JH

Behalve de loods baat Peter Bouckaert het rendez-voushotel The New Villa met 13 kamers uit. “Ook bij ons is de schade groot”, zegt hij. “Vooral aan het dak waar verschillende gaten in zitten. Die gaan we nu zo snel mogelijk dichten. Maar ik ben pas écht geschrokken toen ik de buitenunit van de airconditioning zag. Die ziet er altijd alsof er een auto tegen reed. Onvoorstelbaar.” De rukwinden die in Kortemark de ravage aanrichtten gingen gepaard met een kort maar hevig onweer. Wellicht daarom liepen de snelheden op tot boven de 100 kilometer per uur. (JH)

Dag nadat felle rukwinden 200 zonnepanelen wegbliezen:
© JH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier