Dag en nacht in de weer voor anderen: Solidariteit voor het Gezin huldigt verdienstelijke figuren

Op de foto herkennen we vooraan van link naar rechts Ariana Kooijman, Marcella Buyssens, Marie-Claire D'Alwein, Fernand Buyse en Martine Blieck. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Tijdens de jaarlijkse zomerbijeenkomst van Solidariteit voor het Gezin, Thuiszorgafdeling en Opleidingscentrum Kortrijk, werden vijf vrijwilligers van de dag- en nachtoppas gehuldigd voor vijf en tien jaar dienst.

Solidariteit voor het Gezin wil in Vlaanderen een toonaangevende organisatie in zorg zijn. “Ons doel is in alle Vlaamse provincies en Brussel de best mogelijke zorg aan te bieden op het vlak van welzijn, gezondheidszorg, kinderen en wonen. Als onafhankelijke dienst voor welzijns- en gezondheidszorg willen we zorg op maat leveren: thuisverpleging, kraamzorg, babysit, poetshulp, bejaardenzorg, hulp in een zorghotel en meer. Daarvoor hebben we veel vrijwilligers nodig”, zegt Joke Mestdagh als coördinator vrijwilligerswerk.

Zo zijn Martine Blieck en Fernand Buyse al vijf jaar vrijwilliger; Ariana Kooijman, Marcella Buyssens en Marie-Claire D’Alwein zijn dat tien jaar. Zij werden alle vijf gehuldigd. Martine (63) werkt één nacht in de week van 22 tot 8 uur. “Privé bij een oudere dame. Zij draagt een armbandje en kan alarm slaan mocht er iets misgaan. Ik sta bijvoorbeeld in om druppeltjes in de ogen te doen, haar in en uit bed te helpen of haar gezelschap te houden. Die mensen zijn zo dankbaar. Ik wil dit zo lang mogelijk kunnen doen”, vertelt Martine.

Fernand (71) werkt drie dagen in de namiddagopvang en drie in de nachtopvang. “De dame waar ik voor zorg is dement. Ze is gemakkelijk gezelschap maar bijvoorbeeld drie weken na elkaar bij haar zijn is redelijk intensief. Ze kan jammer genoeg niet communiceren”, aldus Fernand.

Marie-Claire (73) werkt dan weer drie dagen per week in de nachtopvang. “Privé bij een mevrouw die niet meer uit haar bed kan. Overdag hou ik haar gezelschap en help ik haar. ‘s Nachts kan ik luisteren vanuit mijn kamer. Dat wil ook zeggen dat je alert moet blijven, want het blijft wel degelijk in je onderbewustzijn hangen. Ik doe het nu al die jaren en wil het lang blijven doen. Je krijgt daar zo’n dankbaarheid voor in de plaats”, vertelt Marie-Claire.

Marcella (76) was vroeger bejaardenhelpster en werkt nu overdag en ‘s nachts. “Ik verzorg en begeleid hen. Ik zit al zo lang in het vak dat ik weet wat ik moet doen. Ik wil het niet missen”, zegt ze.

Ariana (59) ten slotte verzorgt nachtoppas van 20 uur tot 7 uur. “Ik wilde graag mijn demente moeder verzorgen, maar ze zit in een rusthuis en is er goed verzorgd. Ik help dan andere mensen. Ik heb mijn eigen appartementje bij een oude mevrouw. Ik voel me daar goed bij en geeft voldoening”, aldus Ariana.

Wie vrijwilliger voor dag- en nachtoppas wil worden kan contact nemen met Joke Mestdagh, op 056 266 136 of joke.mestdagh@svhg.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier