Dadizele wordt meest roze dorp

Het team van de Ontbijtrun in Dadizele met Pieter Staessen, Leen Pattou, Mieke Demuynck, Wim Staessen, Dirk Vanbessouw, Nancy Mourisse, Martin Delrue, Aurelie Delrue, Marnick Geldhof, Dorine Delrue en Karen Colpaert. Brecht Plasman, Karien Kesteman en Carmen Commeyne waren afwezig. © Jan Stragier
Redactie KW

Dadizele wordt ook dit jaar het meest roze dorp van Vlaanderen. Op zaterdag 2 april is er namelijk weer de Ontbijtrun. Het team van Dorine Delrue, die zelf getroffen werd door borstkanker, wil van de zesde editie van het loop-, wandel- en fietsevenement een heuse feesteditie maken. De organisatie mikt op 2.000 inschrijvingen.

De Ontbijtrun is de voorbije jaren een echt begrip geworden in Dadizele en omgeving. Het evenement kleurt het dorp letterlijk roze. Onder andere de bewoners van het woonzorgcentrum Maria’s Rustoord steken de handen uit de mouwen. Zij breien wollen en stoffen vlaggetjes.

“Elk vlaggetje staat symbool voor iemand met kanker en is een eerbetoon aan alle lotgenoten die er helaas niet meer zijn”, aldus Dorine Delrue. Zij kreeg in het verleden ook af te rekenen met borstkanker. Dorine kwam de ziekte te boven en begon met lopen. Later organiseerde ze een eerste editie van de Ontbijtrun. Het evenement groeide jaar na jaar tot wat het nu is.

Dadipark

Ook bij de zesde editie van de Ontbijtrun willen Dorine en haar team de deelnemers in de watten leggen. Zo wordt er voor elke deelnemer een T-shirt en een goodiebag voorzien. “Dat is mogelijk dankzij de vele sponsors waarvan enkele op de dag zelf van de gelegenheid gebruik maken om hun vacatures voor te stellen aan het grote publiek. Het concept van de Ontbijtrun blijft hetzelfde. De deelnemers aan het sportevenement kunnen voor of na hun prestatie genieten van een ontbijt. “Lopers en wandelaars kunnen kiezen uit een parcours van 5 of 10 km. De start ligt voor het eerst op de terreinen van het voormalige Dadipark”, legt Dorine uit. Deelnemers kiezen zelf in welke golf ze starten. Een eerste golf start om 8 uur. “Net voor de start kunnen de deelnemers nog genieten van een Zumba-opwarming. Het parcours zelf loopt onder andere door het woonzorgcentrum en de basiliek van Dadizele. Ook fietsers bewegen dit jaar opnieuw mee tegen borstkanker. Speciaal voor de Ontbijtrun zorgt wielertoeristenclub Cycling Team Slypskapelle voor verschillende fietsparcoursen. “Zowel de getrainde wielertoeristen als de recreatieve fietser komt aan zijn trekken”, aldus Dorine.

Sfeer

De Ontbijtrun is meer dan sporten alleen. Deelnemers genieten er van een ontbijt, er zijn hapjes en drankjes te verkrijgen in de bar en er zijn optredens in de namiddag.

“De sfeer zit er altijd in. De muziek, vele verhalen, vriendschappen, hoop en herinneringen zijn voor ons het belangrijkst”, aldus Dorine. Als afsluiter van de dag is er in de late namiddag een ballonspektakel. Maar liefst een 20 luchtballonnen zullen op hetzelfde moment opstijgen.

Inschrijven voor de Ontbijtrun kan vanaf 15 februari op www.ontbijtrun.be. “De tickets van de editie in 2020, die afgelast werd door de coronacrisis, blijven geldig. Iedereen die zich toen inschreef ontvangt een mail”, legt Dorine uit. Wie voor 5 februari antwoordt op die mail bevestigt een nieuwe deelname op 2 april. De opbrengst van de Ontbijtrun gaat ook dit jaar naar Think Pink, de organisatie die aandacht vraagt voor borstkanker en die wetenschappelijk onderzoek financiert.

Bewondering

“Ik heb de grootste bewondering voor het hele organisatieteam. 130 vrijwilligers zetten een fantastisch evenement op poten”, aldus Heidi Vansevenant, voorzitster van Think Pink. “Het is hartverwarmend om te zien hoeveel sponsors en inwoners van Dadizele zich verenigen. Van de basisschool tot het woonzorgcentrum: iedereen helpt mee om er iets moois van te maken. De Ontbijtrun is zonder twijfel een uniek evenement. We zijn iedereen dankbaar voor engagement en steun om samen borstkanker geen kans meer te geven”, aldus Vansevenant.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.