Dadizele stelt toeristisch programma voor

Schepen Nessim Ben Driss, Marilyne Volckaert en Bieke Bekaert van de toeristische dienst bij de voorstelling van de nieuwe toeristische folder.©jan_stragier JS
Schepen Nessim Ben Driss, Marilyne Volckaert en Bieke Bekaert van de toeristische dienst bij de voorstelling van de nieuwe toeristische folder.©jan_stragier JS
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

De toeristische dienst van Dadizele, de gemeente die erkend is als toeristisch centrum, stelde maandagmiddag z’n toeristisch programma voor.

Dadizele is erkend als toeristisch centrum. De Pompeschittersgemeente lokt ieder jaar enkele duizenden bezoekers die een bezoek aan de basiliek combineren met een uitstap in de gemeente. De toeristische dienst probeert ieder jaar een welgevuld programma samen te stellen. “Nadat het vorig jaar al serieus zoeken was, werd ook dit jaar een enorme uitdaging”, aldus Bieke Bekaert en Marilyne Volckaert van de toeristische dienst. Toch is het toeristisch programma voor het nieuwe seizoen helemaal af. “We hebben ons gefocust op activiteiten die buiten en in eigen bubbel kunnen doorgaan. Ja, heel wat wandelingen en zoektochten, maar we hebben toch geprobeerd heel creatief voor de dag te komen om toch voldoende variatie te brengen.”

Vierkavenwandeling

Een eerste activiteit die voor de deur staat is de intrede van Blob in Mariënstede. Vanaf 5 april is er een zoektocht van twee kilometer in een samenwerking tussen Toerisme Leiestreek, Toerisme Dadizele en Stad-Land-Schap ’t West-Vlaamse hart. Kinderen van 7 tot 12 jaar gaan op jacht naar de dief van de Pompeschitterstaart. Ondertussen is ook de Vierkavenwandeling in Moorslede, een samenwerking met het provinciebedrijf Westtoer, een feit. De wandeling, bestaande uit twee lussen en 14,8 kilometer lang, wordt binnenkort officieel geopend.

Daarnaast zijn er zowel in Moorslede, Slypskapelle en Dadizele nog verschillende initiatieven rond wandelen en fietsen. In samenwerking met de heemkundige kringen, de cultuurdienst en de cultuurraad worden er drie wandelroutes en een fietsroute uitgewerkt rond erfgoedborden. De smikkeltocht in september stopt onder meer aan de een kaasmakerij en een brouwerij. Vanaf 1 juli tot eind oktober is er een wandelfotozoektocht langs het Bourgondisch Wandelpad. “Het is ongelooflijk hoeveel er nu al gewandeld wordt in onze gemeente. Wanneer we net voor een mooi weekend de folderkastje vullen met brochures van de wandelingen, zijn die vaak op maandag al allemaal verdwenen”, aldus Marilyne en Bieke.

Scan QR-codes

Het toeristisch seizoen in Dadizele start normaal gezien op 1 mei. Die opener wordt ieder jaar gekleurd met een terras in ’t Torreke en de rommelmarkt van de Gezinsbond. Het evenement is echter door corona afgelast. “Omdat 1 mei het moment is waarop de horeca normaal gezien de deuren opengooit, kozen we ervoor om de horecazaken in Moorslede en Dadizele centraal te zetten”, aldus schepen voor toerisme Nessim Ben Driss (Visie). Zo zullen bijvoorbeeld in Dadizele QR-codes gescand kunnen worden nabij horecazaken. Na het scannen zien de bezoekers een filmpje over een toeristische troef in de gemeente. De bezoeker krijgt aanwijzingen en maakt kans op een leuke streekproductenmand. De gemeente werkt ook samen met keurslagerij ’t Torreke voor de lanceing van de picknickkasten. Vanaf 5 april kunnen bezoekers aan het gemeentelijk domein ’t Torreke een picknickkast reserveren via www.toerismedadizele.be/picknickkast . Hongerigen kunnen kiezen uit een Grote Pompeschitter, een Kleine Pompeschitter of een Pompeschitter Deluxe en tijdens hun picknick genieten van alle rust in het gemeentelijk domein.

Daisel Verlicht

De toeristische dienst koos voor een mix van reeds bestaande activiteiten en verschillende nieuwe initiatieven. De artisanale markt tijdens de kermis in september is inmiddels een klassieker en tot ver buiten Dadizele weet men intussen dat er op 15 augustus een jaar- en avondmarkt is. “Het zou mooi zijn mocht die toch kunnen doorgaan dit jaar. Met de toeristische dienst staan we alvast klaar om de handen in elkaar te slaan met Dadizele Onderneemt om alles in goede banen te leiden”, aldus Bieke en Marilyne.

Het toeristische seizoen wordt dit jaar afgesloten op zaterdag 6 november. “Dit gebeurt met een evenement waar we eigenlijk allemaal enorm naar uitkijken”, geeft schepen Nessim aan. Nadat de Lichtjestocht vorig jaar werd afgelast, organiseert de toeristische dienst in samenwerking met verschillende lokale verenigingen de eerste editie van ‘Daisel Verlicht’. Verschillende plaatselijke verenigingen gaven inmiddels aan graag mee te werken aan deze verlichte tocht. “Het blijft natuurlijk koffiedik kijken, maar ik denk dat de toeristische dienst er in geslaagd is om toch een erg gevarieerd programma uit te werken”, looft de schepen het werk van de dienst.

Meer info over het programma op www.toerismedadizele.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.